Hoppa till huvudinnehållet

Historiens spår i gränskommunerna

Publicerad:

Norge har stängt gränsen mot Sverige, vilket är historiskt i fredstid. Gränskommunerna är präglade av närheten till Norge och historien har satt spår i landskapet. Och det finns mycket att upptäcka för den som vill ta sig en tur i gränslandet.

Eda skans uppfördes under Krabbefejden sommaren 1657, under ledning av Gustaf Oxenstierna, som ett befäst fältläger och restaurerades som ett besöksmål på 1940-talet.
Eda skans uppfördes under Krabbefejden sommaren 1657, under ledning av Gustaf Oxenstierna, som ett befäst fältläger och restaurerades som ett besöksmål på 1940-talet. Foto: Sofie Borg

Värmlann ä ett lannskap mella Sverg å Nörg... Men vissa av oss är betydligt närmare Norge än Sverige om man nu ska köpa den geografiska beskrivningen. Och grannskapet har påverkat genom åren, i nutid inte minst genom handeln.

– Vi har historien mitt i naturen här, säger Ann-Louise Axelsson, turismkonsulent i Eda kommun.

Vi träffas på Tallmons naturreservat i Charlottenberg. Flera vandrings- och promenadleder utgår härifrån och ett glatt gäng som har varit ute på förmiddagspromenad stannar och pratar en stund.

– Vi är ute och går här varje dag. Nu har vi en helt ny bana som går upp till Haraldstjärnet, säger Barbro Nylund.

Kjell Elvstrand, Lars Andersson, Marianne Engström och Barbro Nylund är ute och går i Tallmons naturreservat varje dag.
Kjell Elvstrand, Lars Andersson, Marianne Engström och Barbro Nylund är ute och går i Tallmons naturreservat varje dag. Foto: Sofie Borg

Och med den nya leden en splitter ny bro som sattes på plats i april.

Men Tallmons naturreservat bär också spår av en historia mot norska gränsen. Här finns lämningar efter Morast skans som var en försvarsanläggning, ursprungligen byggd 1644, söder om Vrångsälven. Skansområdet användes till försvar mot anfall från Norge in på 1900-talet.

Och det är inte enda beviset för en tung historia. Eda skans ligger mellan Åmotfors och Charlottenberg, högt över dalgångarna, med god utsikt åt alla håll. Här står kanoner fortfarande uppställda och små skyltar markerar det militära livet som levdes, ibland under febril aktivitet, på den i dag rofyllt blommande gräsplätten. Karl XII besökte skansen vid flera tillfällen.

– Vi har skansen hultet också från andra världskriget. Den är väldigt väl iordninggjord, det finns skyttevärn man kan gå ner i. Det är fint vid området också om man vill göra en utflykt, säger Ann-Louise Axelsson.

Kulturell närhet

I Årjäng är också historien, och Norge, nära.

Inne i den två rum stora Karl XII-stugan i Holmedal finns gamla bruksredskap, en säng och en gästbok.
Inne i den två rum stora Karl XII-stugan i Holmedal finns gamla bruksredskap, en säng och en gästbok. Foto: Sofie Borg

– Vi har den kulturella närheten, vi ser det inte som en gräns, säger Elenor Karlsson, PR- och kommunikationsansvarig i Årjängs kommun.

Här finns Flyktingvägen, en vandringsled som fått sitt namn efter norskarna som flydde den tyska ockupationen under andra världskriget. Rödenäs idrottslag tog 1982 initiativet till den första Flyktingmarschen utefter leden, som i stora drag följer sträckan som gränslotsen Arthur Gåseby och Ivar Skogstad med flera använde under kriget.

Och det finns fler leder som går i gränslandet, Kyrkvägen bland annat, en gammal kyrkväg från 1600-talet som går mellan Berget i Dalen och Töcksmarks kyrka. Unionsloppet går - normala år vill säga – mellan Östervallskog och Römskog, den förstnämnda i Sverige och den andra i Norge.

Ann-Louise Axelsson, turismkonsulent i Eda kommun, vid Morastforsen i Charlottenberg där kulturstigen går förbi.
Ann-Louise Axelsson, turismkonsulent i Eda kommun, vid Morastforsen i Charlottenberg där kulturstigen går förbi. Foto: Sofie Borg

– Sjöänd skans är en befästning sedan andra världskriget. Den har vi rustat upp och gjort väldigt fin, man kan gå runt i grävda gångar med stensättningar, säger Elenor Karlsson.

Sedan är det krigarkonungen, naturligtvis, som har lämnat spår på gränsen. I Holmedal i Årjäng står Karl XII:e stugan som kungen troligen använde när han förberedde fälttågen mot Norge 1716 och 1718. Stugan står öppen och kan besökas året om.

Och för den som ändå är ute och vandrar på Tallmons naturreservat går en av alla vägarna ner till Karl XII:s källa.

Artikeltaggar

ÅmotforsÅrjängCharlottenbergEda kommunFritid och livsstilHolmedalKarl XIISevärdhetSommarTurismVandring

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.