Hoppa till huvudinnehållet

Padelbana byggs i Säffle

Publicerad:
Här kommer det att finnas en padelbana i augusti. Billerud Tennisklubb har från och med augusti möjligheten att erbjuda padeltennis för de som är intresserade.
Här kommer det att finnas en padelbana i augusti. Billerud Tennisklubb har från och med augusti möjligheten att erbjuda padeltennis för de som är intresserade. Foto: Cecilia Snöbohm

För den som längtat efter padeltennis i Säffle kommer det nu att bli till verklighet. I augusti öppnar Billerud Tennisklubb upp portarna till hallen och erbjuder en padelbana inomhus.

– Det är en stor grej för Säffle och för väldigt många, säger Per-Åke Grunnan, klubb- och fastighetschef på Billerud TK.

Padel är en sport som växt sig stor under en kort tid och är en ganska ny sport i Sverige.

– Det har växt som sagt i södra och västra Sverige och i Stockholm, men nu börjar det även ute i landsbygden att växa mer och mer. Därför tycker jag att vi har en bra tajming för det, säger Per-Åke.

I Karlstad har det funnits padel ett litet tag och i Åmål, även i Arvika har man nyligen anlagt en padelbana utomhus.

– Karlstad fick en bauta anläggning, Svea Padel heter dem och de har 13 banor, säger Per-Åke.

På Billeruds tennisanläggning kommer det inte bli lika stort med padel.

– Karlstad är ju Karlstad, det växer så det knakar där. Vi kommer att erbjuda tränare och först och främst en plan inomhus och sen är vårt mål att bygga en eller två planer utomhus med padel.

Billerud TK:s klubb- och fastighetschef, Per-Åke Grunnan ser fram emot att de kommer kunna erbjuda padel i tennishallen framöver.
Billerud TK:s klubb- och fastighetschef, Per-Åke Grunnan ser fram emot att de kommer kunna erbjuda padel i tennishallen framöver. Foto: Cecilia Snöbohm

Räcker med en tennisbana

De har behövt tänka över en del med intäkterna för tennisklubben, då tennissporten de senaste åren har minskat och därmed har de funderat på möjligheter utan att förstöra för tennisspelarna som spelar och tränar i dag. De har i dag två banor inomhus, men det är inte tillräckligt med bokningar på dem.

– Har vi bara en bana så räcker det. Verkligheten för oss som tennisklubb och fastighetsägare som tittar på framtiden, så är vi beroende av nya intäkter och vi kommer att utveckla intäktssidan via den här investeringen.

På den här utomhusbanan är det tänkt att bli en eller två padelbanor och det räknas vara klart tidigast nästa år.
På den här utomhusbanan är det tänkt att bli en eller två padelbanor och det räknas vara klart tidigast nästa år. Foto: Cecilia Snöbohm

Förberedelserna är redan i gång och den ena av tennisbanorna inomhus kommer att bli en padelbana. Där finns det mycket som är förberett, bland annat kravet på betongyta, men även att takhöjden på åtta meter är exemplarisk, då det är till en fördel med högt i tak för padelsporten, likväl som det är för tennisen. Sedan kommer det att läggas konstgräs på padelbanan, då sporten utövas på just detta material. Utomhus har de två tennisbanor men de har ytterligare två ytor till som de inte använder i nuläget.

– Därför har vi möjligheten att utveckla padeltennisverksamheten utomhus också, men det blir inte förrän tidigast nästa år. Det är en säsong som är kortare, inomhus kan man ju spela året om, säger Per-Åke.

Padelsporten

Skillnaderna mellan padel och tennis är både stora och små. Räknesättet är den samma men planen är mycket mindre i padel och är ungefär hälften så stor som en vanlig tennisplan. Man har glasväggar bakom sig och på sidan och dessa kan man använda genom att låta bollen studsa mot dessa för att spela vidare. Servern ska göras underifrån och bollen ska studsa i marken först innan man spelar över den diagonalt.

– Det är lite squash i det här. 90 procent av all padeltennis spelas i dubbelform, att man spelar två och två.

Här syns Henrik Larsson med ett padelracket. /genrebild
Här syns Henrik Larsson med ett padelracket. /genrebild Foto: Sören Andersson/TT

Själva racketen som man använder är gjort helt i kompositmaterial och har perforerad slagyta för att få en studseffekt. Man kan använda en vanlig tennisboll, men den går lite för snabbt och det är till att föredra en riktig padelboll. Den är mjukare och går lite långsammare.

– Det finns många filmer på youtube med alla regler och hur padeltennis funkar.

De som har testat både tennis och padeltennis vet hur det är med skillnaderna att utöva sporterna och de flesta säger att tennis är mycket svårare än padel.

– Det som är noterbart, är att nybörjare, de som börjar med racketsporter och börjar med tennis, de tycker att padeltennis är lättare i och med att banan är mindre, det går inte riktigt lika snabbt. Det upplever alla och jag är själv tennistränare så jag vet ju det. Ska man hårdra det så är tennisen en av de svåraste sporterna i världen att spela.

Tennisbanan till vänster i bild är den som kommer att göras om till padelbana.
Tennisbanan till vänster i bild är den som kommer att göras om till padelbana. Foto: Cecilia Snöbohm

Fördelar med padel

Det har funnits en viss osäkerhet kring padeln i tennisklubben, men Per-Åke menar att det på sikt har många fördelar.

– På tennisen finns det en del som är tveksamma med att man ska börja med padel, men tennisen kommer att vinna på det i längden. Man får in fler folk som börjar med racketsport och då ser man på sikt att tennisverksamheten kan få fördel av det. Om man tittar på många tennisklubbar i Sverige så är det också flera som har padel som en aktivitet för medlemmarna. Det är så vi tänker nu, att vi ska kunna bygga upp med fler medlemmar och det ser vi fram emot, säger Per-Åke.

Artikeltaggar

Billerud TKPadelSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.