Hoppa till huvudinnehållet

SMHI: Stor risk för gräs- och skogsbränder

Publicerad:
SMHI varnar för brandrisk i delar av landet under torsdagen. Arkivbild.
SMHI varnar för brandrisk i delar av landet under torsdagen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SMHI varnar för stor brandrisk i delar av södra och mellersta Sverige den närmsta tiden – som blir både varm och torr vädermässigt.

I Stockholm utfärdar länsstyrelsen dessutom eldningsförbud med start klockan 12 på torsdagen.

Eldningsförbudet gäller tills vidare och berör hela Stockholms län. Det innebär att man inte får grilla eller elda med ved, kol, gräs eller grenar utanför sammanhållen bebyggelse.

Däremot är det tillåtet att grilla på fasta grillplatser och på den egna tomten under förutsättning att grillanordningen är placerad så att det inte finns risk för brandspridning.

Jämtland, Dalarna, Värmland, Västra Götaland, Kalmar, Östergötland och Gotland är några av de andra län där SMHI varnar för skogs- eller gräsbränder.

Och det varma, torra vädret ser inte ut att blåsa förbi på kort sikt – tvärtom ser risken för bränder ut att vara hög under resten av veckan på flera håll.

– Högtrycket som har etablerat sig ligger kvar den närmsta veckan, med några undantag som sydligaste Götaland, södra Småland och Halland där det kan förekomma regn på fredag till lördag, säger jourhavande meteorolog Gustav Åström.

– Det är först framåt midsommarafton som vädret kan bli ostadigare igen, fortsätter han.

Varmast blir det i Västra Götaland, Värmland och Dalsland som kan räkna med uppemot 25 grader på torsdagen. Men även delar av norra Sverige som Norrlandskusten får över 20 grader.

För Norrbottens inland utfärdar däremot SMHI klass 2-varningar eftersom höga flöden i vattendrag kan utgöra översvämningsrisker.

Robin Salomonsson/TT

Artikeltaggar

BränderGräsbränderInrikes/utrikesSkogsbränderSMHISverige

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.