Hoppa till huvudinnehållet

Snurrig sport i naturens hjärta

Publicerad:
Johan Särnmark spelar banans andra hål och kastar discen. Varje hål består av par – det antal kast som spelare förväntas klara hålet på.
Johan Särnmark spelar banans andra hål och kastar discen. Varje hål består av par – det antal kast som spelare förväntas klara hålet på. Foto: Paulina Haglund

En flygande disc svischar förbi – den snurrar som en virvelvind mellan träden. Det rasslar till i kedjorna när den träffar korgen. Ett stenkast därifrån ligger sjön, tyst och stilla.

Discgolfbanan i Fredros bjuder på naturens skönhet och varierande utmaningar.

De som vill uppleva en underhållande motionsform i naturens anda bör bege sig till discgolfbanan vid Treens camping i Fredros, fyra mil norr om Arvika, i sommar. Banan, med dess nio hål, håller öppet dygnet runt och passar både barn och vuxna, nybörjare som mer erfarna discgolfare.

– Det finns ingen åldersgräns, alla får spela på banan, säger Johan Särnmark, delägare i Treens camping.

Från utkast till korg

Discgolf spelas med en disc och målet är att ta sig från banans första till sista hål på så få kast som möjligt. Ett hål består av ett markerat utkast, varifrån spelaren alltid börjar kasta, och en discgolfkorg – även kallat kedjehål – där discen måste landa för att hålet ska avslutas.

Johan Särnmark kastar från det markerade utkastet.
Johan Särnmark kastar från det markerade utkastet.

Hur många discar som helst får användas under en runda. Det finns olika varianter av discar – driver och putter är två av dem – med olika flygegenskaper. I början, när man inte spelat så mycket, klarar man sig gott med en disc. För de som vill bemästra banan i Fredros i sommar finns discar att hyra på campingen, om man inte har egna.

Naturliga hinder

Höjdskillnader, träd och vind är naturliga hinder för discens framfart som de som besöker discgolfbanan kommer att behöva övervinna.

Discgolf påminner om vanlig traditionell golf – men spelar med en disc i stället för en golfboll.
Discgolf påminner om vanlig traditionell golf – men spelar med en disc i stället för en golfboll.

– De flesta som är här och spelar uppskattar banan mycket eftersom den är så varierande. Det är en naturbana. I början av banan, runt de första hålen, är det mycket skog. Det sista hålet har sitt utkast på toppen av en kulle – mellan utkastet och korgen är det en höjdskillnad på ungefär femtio meter, berättar Johan, som tillbringar mycket tid ute i naturen och tycker att discgolf är en rolig aktivitet.

Vad är tjusningen?

– Det bästa med discgolf tycker jag är att man kan spela tillsammans med vänner och att man kan gå runt och prata med varandra. Discgolf ger gemenskap. Dessutom kommer man ut i naturen, det är avkopplande. Det är inte en speciellt dyr aktivitet heller, säger han och kastar i väg en disc som susar in mellan de höga stammarna.

Ett hål i discgolf består av en korg med kedjor som fångar upp discen. Intill discgolfbanan i Fredros ligger sjön Treen.
Ett hål i discgolf består av en korg med kedjor som fångar upp discen. Intill discgolfbanan i Fredros ligger sjön Treen.
Värmlands discgolfbanor

Artikeltaggar

Arvika kommunMeraSommarSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.