Hoppa till huvudinnehållet

Ät skogspizza på flytbryggan i Gröna dalen

Publicerad:
Konstantin Messmer och Cornelia Stegmann bor i Lysvik där de inrett lokaler för att erbjuda behandlingar i framtiden. Bland annat kommer terapi och klangmassage att erbjudas. "Hälsan är det viktigaste att ta hand om", säger Konstantin som är utbildad terapeut. Men först en sommar med skogspizza i den lilla dammen vid Björkaholms kvarn och bakarstuga.
Konstantin Messmer och Cornelia Stegmann bor i Lysvik där de inrett lokaler för att erbjuda behandlingar i framtiden. Bland annat kommer terapi och klangmassage att erbjudas. "Hälsan är det viktigaste att ta hand om", säger Konstantin som är utbildad terapeut. Men först en sommar med skogspizza i den lilla dammen vid Björkaholms kvarn och bakarstuga. Foto: Ina Forsberg

Sju kilometer öster om Lysvik hittar du en frodig dal som liknar en sagovärld. Grusvägen slingrar sig upp till det som också kallas Gröna dalen. Här finns en bygdegård och under de flesta somrar råder mycket aktivitet i bygden. Några hundra meter längre österut ligger Björkaholms bakarstuga. Skogspizza, färskt bröd, kanelbulle och pretzel serveras direkt från hantverksbageriet. Skogspizzan har rötter hela vägen från Tyskland, men vi tar det från början.

Konstantin Messmer kommer från en småstad i södra Tyskland. Där arbetade han på ett hantverksbageri i 16 år. Rejäla livsomställningar tog honom via Portugal till Ängsbacka i Molkom, Värmland, när han så småningom träffade Lennart Svahn. Lennart hade renoverat den gamla kvarnen i Björkaholm, som grundades redan 1709. Efter 34 år ur drift skulle den nu börja användas igen och Lennart letade efter någon som ville driva bageri. Konstantin som hade sadlat om och utbildat sig till terapeut hade inget att investera, men fick tre månaders leverantörskredit för att kunna starta bageriet. Lennart hjälpte Konstantin att hitta butiker i Sunne och Torsby att sälja brödet till. Och så tog verksamheten sin början med en nisch som inte fanns i Sverige, bröd bakat på fullkorn.

– Jag hade 16 års erfarenhet av fullkornsbageri och trenden finns knappt någon annanstans än i Tyskland. Att baka allt på fullkorn, även kakor, hade jag gjort sedan 80-talet, så det var det jag kunde. Och att starta eget när man är 50 år är nog det bästa man kan göra, säger Konstantin.

Mjöl från grannkvarnen

Brödet bakas mestadels på mjöl från kvarnen som ligger ett stenkast från bakarstugan. Kvarnen drivs i dag av fransmannen Nico Carita som undervisades av Lennart Svahn innan han tog över verksamheten. Dinkelmjölet och svedjerågsmjölet gör Konstantin själv och bakarstugan har han drivit i 14 år. De senaste fem åren tillsammans med Cornelia Stegmann, naturläkare och mineralog. Det senaste tillskottet av produkter är deras veganska smörgåspålägg som funnits på marknaden i ett år. I Tyskland är hyllorna fulla av varianter men i Sverige är det svårt att hitta veganska alternativ och på marknader märker Cornelia uppskattningen även om många svenskar fortfarande är skeptiska.

- Äntligen har vi ett gott alternativ säger folk ofta. Och till dig som äter kött; man måste inte vara vegan för att äta veganskt, det är inte farligt! skrattar Cornelia.

Skogspizza från Tyskland

Serveringen öppnar den 24 juni och håller öppet onsdag-söndag hela sommaren till och med vecka 32. Där serveras kaffe, bröd, kanelbulle, pretzel och så klart den omtalade skogspizzan. Pizzan är speciell med sitt ursprung i gränsregionen mellan sydvästra Tyskland och Frankrike som i talspråk kallas ”allemannernas land”.

– Tarte Flambée, eller Flammkuchen, som pizzan heter på tyska är en tradition från mina hemtrakter. Det är en vetedeg med lite råg och solrosolja som man kavlar ut väldigt tunt. Traditionellt när man hade vedeldade ugnar bakade man de platta kakorna först, innan brödet, för att ta bort den vassa värmen, annars blir brödet svart i botten. Pizzan fylls med bland annat crème fraiche, fläsk och ost. Granskott och lingon är mitt värmländska inslag för att göra den till en skogspizza, säger Konstantin.

Vilka kommer hit till Björkaholms Bakarstuga?

- De som har sommarstuga i området, stamgäster och dagsutflykter från södra Värmland oftast. Nu blir det nog fler som gör dagsutflykter, när vi ska turista hemma. Vi är stolta över att göra det mesta sockerfritt. Det går att leva med väldigt lite socker. Och leva gott, avslutar Cornelia och Konstantin.

 • Konstantin har precis fyllt upp burkarna med det veganska smörgåspålägget, gjort på linser, som har en väldigt mjuk smak med ton av korianderfrö och ingefära. Nu ska det pastöriseras och under tiden hinner vi prata om livet och bakarstugan.
  Konstantin har precis fyllt upp burkarna med det veganska smörgåspålägget, gjort på linser, som har en väldigt mjuk smak med ton av korianderfrö och ingefära. Nu ska det pas… Foto: Ina Forsberg
 • Frykenstycke kallas ett av bröden som har prytts med Värmlands landskap.
  Frykenstycke kallas ett av bröden som har prytts med Värmlands landskap. Foto: Ina Forsberg
 • Cornelia packar brödet som är gjort på fullkorn i hantverksbageriet som ligger i Björkaholm öster om Ransbysäter. Brödet levereras till butiker runtom i Värmland men det går också att köpa brödet direkt på plats när bageriet är öppet.
  Cornelia packar brödet som är gjort på fullkorn i hantverksbageriet som ligger i Björkaholm öster om Ransbysäter. Brödet levereras till butiker runtom i Värmland men det går… Foto: Ina Forsberg
 • Uteserveringen är en flytbrygga där du kan äta skogspizza och dricka en kopp kaffe med kanelbulle eller pretzel i den lugnande omgivningen. "Det finns även trampbåt för små barn, och stora barn", säger Cornelia.
  Uteserveringen är en flytbrygga där du kan äta skogspizza och dricka en kopp kaffe med kanelbulle eller pretzel i den lugnande omgivningen. "Det finns även trampbåt för… Foto: Ina Forsberg

Artikeltaggar

ÄngsbackaBagerierBjörkaholm kvarnBjörkaholms bakarstugaCornelia StegmannKonstantin MessmerLennart SvahnLysvikMolkomNöje/KulturSommarSunneTorsbyVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.