Aah, potatissalladen – en given komponent till midsommarfirandet, liksom sommarens övriga kalas och grillmiddagar. Hur stor skillnad är det egentligen mellan olika märken? Vi har testat standardversionerna, samt ett veganskt alternativ, hos de märken som stod att finna i Säffles butiker och kommit fram till att svaret är: monumental. Läs och undvik att köpa en festsabotör till midsommar!
Panel
Claes Österman
Så här ofta äter jag potatissallad: Ofta på sommaren. Annars, lite mer sällan.
Så här vill jag ha min potatissallad: Krämig, inte för stora potatisbitar, mycket dill och gärna lite kapris.
Det här brukar jag äta till: Nygrillat eller kallskuret.
Om jag gör en egen brukar jag ha i: Jag gör en ljummen med färskpotatis, soltorkade tomater, kapris, rödlök, persilja, svarta oliver och olivolja. Den går hem i alla lägen.
Favorit i testet: Nästgårds.
Cecilia Snöbohm
Så ofta äter jag potatissallad: På sommaren i snitt en eller två gånger i veckan, annars en gång i månaden kanske.
Så här vill jag ha min potatissallad: Helst egengjord eller Rydbergs.
Det här brukar jag äta till: Rostbiff eller annat kallskuret. Grillad kyckling går också fint.
Om jag gör egen brukar jag ha i: Rödlök, vitvinsvinäger, olja, grov senap, salt och peppar.
Favorit i testet: Rydbergs original.
Marina Johansson
Så ofta äter jag potatissallad: Det varierar. På sommaren kan det bli till en enkel, kall lunch på varma dagar eller till middag om det grillas. Övriga året är jag ingen storkonsument.
Så här vill jag ha min potatissallad: Krämig utan att vara för geggig eller mosig är väl det enda formella krav jag har.
Det här brukar jag äta till: Kallskuret eller något från grillen.
Om jag gör egen brukar jag ha i: Det gör jag sällan, men då brukar det bli en mindre fet en. Vinägerdressing, gärna lite senap, dill eller gräslök, rödlök och kanske äpple.
Diana Dragic
Så här ofta äter jag potatissallad: På sommarhalvåret blir det en hel del när det vankas grillmiddag eller en grillad kôrv på vandringsleden.
Så här vill jag ha min potatissallad: Den ska vara krämig, fräsch och rund i smaken. Jag ser helst att potatisen är skuren i små tärningar, men inte för små!
Det här brukar jag äta till: Vegetariska grillspett eller vegokorv.
Om jag gör en egen brukar jag ha i: Utöver basingredienserna har jag gärna i äpple och en skvätt citronsaft för att få ut ännu lite mer fräschör. Röd- och gräslök är väl givet?
Favorit i testet: Rydbergs.
Carolina Schützer
Så här ofta äter jag potatissallad: Väldigt olika, blir mest på sommaren.
Så här vill jag ha min potatissallad: Krämig, med lite tuggmotstånd i potatisbitarna.
Det här brukar jag äta till: Grillat oftast.
Om jag gör egen brukar jag ha i: Äppelbitar och gräslök är gott i.
Favorit i testet: Nästgårds.
Testet
Alla priser är cirkapriser per kilo när testet gjordes, och som utgår ifrån den största förpackningen (de flesta kommer i olika storlekar).
1. Ica. 34,94/kilo.
Cecilia: Smakfull och krämig, överraskade mig! God kryddning.
Marina: Mycket kryddgrönt i, ser trevligt ut. Välkryddad, med fin smak av gräslök. Bra storlek på potatistärningarna.
Claes: Välkryddad, fin, krämig konsistens och bra storlek på potatistärningarna. God, men potatisen är en aning mjölig.
Carolina: Helt okej smak med mycket gräslök i. Lagom stora potatisbitar, dock lite mjöliga.
Diana: Smakrik och krämig, med god eftersmak. Lite annorlunda, men bra! Potatisen var dock lite mjölig för min smak.
Betyg: 14
2. Rydbergs original. 38,69/kilo
Claes: Fin fast potatis, god smak, krämig konsistens. Nästan perfekt men jag saknar lite örter.
Cecilia: Potatisen är perfekt att tugga, vilket gör mycket. En pepprig smak och perfekt krämighet gör den svårslagen mot andra. Min favorit, med risk för att man är lite partisk (producerad i Klintehamn och därmed gotländsk, precis som Cecilia).
Carolina: Mycket god. Bra smak och krämig. Gott med de lite hårdare potatisbitarna.
Diana: Fast men ändå mjuk potatis som är väldigt god. Visuellt ser den här faktiskt lite matt och tråkig ut, men smakerna finns där! Lagom kryddighet och en rund eftersmak. Passar nog till all slags grillat.
Marina: Kanske aningen lös i mitt tycke och något blek, men smaken är mycket god. Gott tuggmotstånd i potatisen, bra krämighet och en god touch av vitpeppar. Känns som en pålitlig en!
Betyg: 22 - VINNARE!
3. Örneborgs. 26,50/kilo
Diana: Alldeles för sur och potatisen drunknar i sås. Verkligen ingen hit!
Claes: Kära hjärtanes! Här är det ingenting som stämmer. Det smakar värre än den ser ut. Jag får en eftersmak av metall.
Cecilia: Oj! Nej, fy! Äter inte igen, den kändes verkligen billig.
Marina: Såsig, sur och växer i munnen.
Carolina: Usch, smakade surt! Smakade som designen på burken ser ut; gammalt. Skulle förstöra vilken grilltallrik som helst.
Betyg: 1
4. Coop. 32,38/kilo
Marina: Jag tycker mig ana en ton av citron i denna. Är nog särskilt god till fisk. Att potatisen är skivad är ett visuellt minus, det känns som kall potatisgratäng då. Men – smaken är riktigt god, med fräsch syrlighet av créme fraîche. Bra tuggmotstånd.
Cecilia: Kryddorna gör att man gärna hade ätit den tillsammans med något, till exempel grillat kött eller lax. Men skivningen av potatisen är ett minus.
Carolina: Oväntat god. Lite syrligare än de andra, en kul med en lite annan smak. Man känner senaps- och Cream fraiche-smaken, även en touch av citron.
Diana: Ganska hög syrlighet, men mycket bättre om man jämför med föregående. Jag tycker inte om att potatisarna är så stora, det påminner mer om gratäng. Smaken är ändå okej.
Claes: Fin syrlighet, konsistens och smak. Jag gillar den lätta smaken av senap och saknar inte majonnäsen. Mycket prisvärt alternativ.
Betyg: 17
5. Vitakrone. 19,90/kilo
Carolina: Smakar ingenting, känns bara geggig och mjölig.
Cecilia: Ingen smak av kryddor. Den smakar som att den varit fryst och blivit tinad.
Marina: Men vad är detta för vider? Grynig, lös och känns förtuggad. Min första instinkt är att spotta ut den.
Claes: Smakar ingenting men lämnar en nästan sur eftersmak. Potatisbitarna är gummiartade. Låt inte denna potatissallad förstöra din grillkväll.
Diana: Känns som att man bara har någon form av konsistens i munnen, om ens det. Smakar knappt någonting och min portion fanns en stor lökbit som knastrade obehagligt mellan tänderna.
Betyg: 2
6. Nästgårds. 37,90/kilo
Claes: Den perfekta potatissalladen som funkar till allt. Jag gillar den tydliga dillsmaken, den krämiga konsistensen och att den är gjord på bra potatis. Full pott!
Marina: Nu svär jag kanske i kyrkan som inte har den värmländska som absolut favorit, men det är lite för mycket sås för min smak. Dock en mycket god, dillig smak och lagom mjuk potatis i perfekta bitar.
Diana: Nästgårds är en favorit sedan tidigare. Lika krämig och smakrik som Rydbergs, men syrligheten och dillen gör att den kanske passar bättre till fisk och kyckling.
Carolina: En favorit på förhand, och fortfarande en favorit efter testet. Mycket god smak, och riktigt krämig.
Cecilia: Lite för mycket dill för mig. Men annars en perfekt konsistens.
Betyg: 21
7. Rydbergs veganska. 78,58/kilo
Marina: Den ser torr ut men är god. Neutral och inte så spännande, men en bra standardsallad som inte skäms för sig. Alla som undviker mjölk och ägg kommer att kunna glädjas över denna.
Cecilia: Den var faktiskt också lite överraskande god! Kunde varit något mer grönt i.
Carolina: Såg torr ut, men smakade gott – god potatis. Något grönt i hade inte skadat.
Diana: Smakmässigt väldigt neutral och passar precis som Rydbergs original säkert till det mesta. Känns inte alls att den är vegansk!
Claes: Den ser lite grynig ut men låt dig inte luras. Smaken är god och blir ännu godare om man rör ned lite egna örter. Ett självklart alternativ när man får veganer på besök.
Betyg: 16
8. Ica Basic. 19,90/kilo
Claes: Det är ingen vacker syn som möter en när man öppnar locket. Har datumen passerat? Nej, det är så här den ska se ut och den smakar som den ser ut. Ica Basic-varor är helt okej, men här har man gjort ett misstag i det klassiska Ica-köket.
Marina: Ställer man fram denna på midsommar har man inga vänner längre. Den ser ut som potatis i vaniljkräm och smakar bara vinäger. Den må kosta bara 20 kronor kilot men det är 20 kronor i sjön. Avskyvärd på alla sätt.
Cecilia: Bara utseendet på potatissalladen talade emot denna. Ser inte aptitlig ut och smakade lika illa som det såg ut. Du förlorar nog många vänner om du bjuder på denna.
Carolina: Växer lite i munnen. Har en väldigt sur och konstig smak. Förvånansvärt dålig.
Diana: Första intrycket var inte bra. Inte det andra heller. Faktiskt rysligt äckligt. Smaklös, mjölig och med alldeles för mycket majonnäs. Det syns också på färgen, som är gul och oaptitlig.
Betyg: 0
9. Coop Xtra. 25,95/kilo
Cecilia: Smakar surt, ättikan tar över. Hård potatis, smakar gammalt.
Carolina: Smakar surt då den bara smakar vinäger. Potatisen är för hård också.
Diana: Potatisen känns inte genomkokt då den är väldigt hård i mitten, och det smakar i princip bara vinäger. Inte bra!
Marina: Väldigt syrlig och salt. Hårda bitar. Inte fullt så illa som föregångaren, men det säger inte mycket.
Claes: Potatisen är seg och verkar halvkokt. Smaken präglas av vinäger. Sänker vilken fin grilltallrik som helst.
Betyg: 4