• idag
  28 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Midsommar - årets längsta dag

Familj
PUBLICERAD:
Stigs-Kerstin Olsson, diakon i Svenska Kyrkan.
Foto: Cecilia Snöbohm

På lördag infaller årets längsta dag. Solen står högt, högt, på himlen. Min väderleks-app lovar fint väder. Så passande för trevligheter i någon form utomhus, som till exempel en friluftsgudstjänst med positiv social distans och god hygien. Kan man inte gå ut, finns det gudstjänster på tv och i radio. Det går kanske också att öppna ett fönster för att se grönskan, fåglarna eller vad det nu är som finns där ute, känna luften i näsborrarna och höra kvittrandet, som blir till en lovsång.

Visst är Guds skapelse fantastisk! Vi är underverk! Vi har mycket att vara tacksamma över!

Midsommar, ordet känns så ursvenskt. Det är också en urgammal högtid. I kyrkan är numera många av de kyrkliga textilerna gröna ett tag framöver. De symboliserar hopp, växande och mognad. Majstången är som ett kors fast klätt i grönska, för att påminna oss om Jesu uppståndelse och paradisets glädje. Det är dit vi är på väg, och en dag är vi där.

Under första delen av kyrkoåret har vi genom bibeltexterna fått lära oss mycket om Jesus. Ett antal söndagar framöver kommer det att handla om hur vi ska leva tillsammans med Jesus och varandra. Gud vill att det som är gott ska få prägla våra liv och vår värld. När prövningar av olika slag drabbar oss gäller det att hålla fast vid Guds löften och fortsätta leva efter Guds vilja. I och med coranapandemin har det blivit extra tydligt vad gemenskap betyder för oss, och den miljö vi vistas i. Låt oss ta vara på de lärdomarna!

”I sommarens glädje vill jag stämma in med allt som då lever och andas. I fjärilens fladder och surrande bin, i blomdoft och färger som blandas. Som daggen försvinner i morgonens vind i midsommarnatten den korta, skall sorgen och tårar som fukta din kind en gång vara över och borta. Du världarnas Herre, som skapar vår jord, du låter den blomma och mogna. Jag lever ju blott på ditt mäktiga ord. Mig räkna en gång bland de trogna. Gud hjälp oss att leva den dag, som nu är i ljuset från ovan, i kärlek som bär oss genom osedda dagar”. (Knut Edmarker)

Allt gott och Guds frid, i Midsommartid, tillönskar

Stigs Kerstin Olsson

diakon i Säffle Pastorat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.