Hoppa till huvudinnehållet

Andlig spis för bilburna

Publicerad:
Visnums kyrka invigdes 1733, och ligger alldeles intill riksväg 26.
Visnums kyrka invigdes 1733, och ligger alldeles intill riksväg 26. Foto: Joakim Magnusson

Sommarsverige kryllar normalt av vattenland, festivaler och marknadsträngsel. Men när man längtar efter något annat, lite stillsammare, kan vägkyrkorna fylla en viktig plats för bilburna semesterfirare.

Vecka 28, den 6-10 juli, håller Visnums kyrka sina dörrar öppna för alla intresserade.

Visnums kyrka ligger alldeles intill riksväg 26 mellan Bäckhammar och Nybble. Den röda träkyrkan invigdes 1733, men redan långt tidigare fanns det en annan kyrka på samma plats. Den hade en mycket strategisk placering intill den väl frekventerade pilgrimsled som ledde till Nidarosdomen i norska Trondheim. I Visnums kyrka finns ett altarskåp från 1525 och flera medeltida träskulpturer.

Visnums kyrka brukar hålla öppet på sommaren, och i samband med det brukar man också ha en konstutställning på platsen. I år är det en bonus om kyrkan över huvud taget kan hålla öppet. Det har varit osäkert in i det längsta då många av eldsjälarna är i riskgrupp.

– Vi siktar på att köra, men det blir väldigt opretentiöst. Vi kommer att hålla öppet några timmar varje dag under vecka 28. Folk får komma hit, vi kan visa runt lite och så bjuder vi på kaffe, säger Helen Einarsson som är församlingsrådets ordförande i Visnum.

Det är dock på sin plats med en liten brasklapp. Sommaren 2020 bjuder inte på några garantier.

– Om coronan tar omtag får vi kanske tänka om. Men vi siktar på att köra, säger Helen Einarsson.

Vägkyrkorna har blivit ett populärt inslag i Sommarsverige. Ursprunget tros vara de vägkyrkor som i mitten av 1900-talet började växa fram längs Autobahn i Tyskland. Kravet är att kyrkorna ska erbjuda god tillgänglighet, vara bemannade och gärna kunna erbjuda någon form av enklare servering.

Fenomenet med vägkyrkor tros ha sitt ursprung i Tyskland där motorvägskyrkor började växa fram längs Autobahn i mitten av 1900-talet.
Fenomenet med vägkyrkor tros ha sitt ursprung i Tyskland där motorvägskyrkor började växa fram längs Autobahn i mitten av 1900-talet. Foto: Joakim Magnusson

Hur stort är intresset?

– Det varierar mycket. Ibland kommer det fem personer på en hel eftermiddag, ibland 15 personer på en gång.

Vad som får folk att stanna till när de ser den gulgröna skylten som visar vägen till en vägkyrka varierar också mycket. En del är mest intresserade av arkitektur och historia, andra av samtal och en kopp kaffe i rogivande miljö.

– Det är många som är nyfikna, både kristinehamnare och förbipasserande turister, säger Helen Einarsson.

Hon hoppas att så många som möjligt passar på att uppleva Visnums kyrka i sommar.

– Det är en trevlig tradition tycker jag. Allt ska inte vara stängt.

Artikeltaggar

BäckhammarHelen EinarssonNyheterSommar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.