Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner samarbetar för att stötta Norgeexport

Publicerad:
Tre kommuner, Säffle, Arvika och Årjäng fortsätter regionsamarbetet med sikte på affärer med Norge. Från vänster Säffles kommunalråd Dag Rogne, Arvikas kommunalråd Peter Söderström, Nina Bäckström, Swedbank, projektledaren Anders Anstrin, Håkan Nordblad från Westra Wermlands Sparbank samt Årjängs kommunalråd Daniel Schützer.
Tre kommuner, Säffle, Arvika och Årjäng fortsätter regionsamarbetet med sikte på affärer med Norge. Från vänster Säffles kommunalråd Dag Rogne, Arvikas kommunalråd Peter Söderström, Nina Bäckström, Swedbank, projektledaren Anders Anstrin, Håkan Nordblad från Westra Wermlands Sparbank samt Årjängs kommunalråd Daniel Schützer. Foto: Claes Österman

Regionalfondsprojektet Westra Wermlands Export avslutades 2018 men blev så framgångsrikt att det nu får en fortsättning.

– Erfarenheterna och framgångarna skapade en vilja att fortsätta utvecklingsarbetet, säger Säffle kommuns näringslivschef Pia Proper.

Under åren 2015-2018 pågick regionalfondsprojektet Westra Wermland Export där tre grannkommuner medverkade, nämligen Säffle, Årjäng och Arvika.

Projektet hade fokus på att stötta det västvärmländska näringslivet till att skapa mer och fler affärer med Norge.

Projektet föll väl ut, mycket tack vare möjligheterna att man kunde jobba företagsindividuellt med olika coachnings- och matchningsinsatser.

Får en fortsättning

Stärkta av erfarenheterna och framgångarna med projektet fanns det därför en uttalad vilja att fortsätta utvecklingsarbetet.

– Nu är det klart att det blir en fortsättning med samma kommuner och ett stort gensvar från medfinansiärerna, berättar Anders Anstrin, utvecklingsstrateg på näringslivsenheten i Säffle kommun som är projektägare.

I förra veckan samlades representanter för de tre kommunernas styr och projektgrupp i Forskningen för att dra upp riktlinjerna. Fokus är helt inriktat på att hjälpa företagen till ökad hållbar export mot Norge med hållbara produkter och tjänster.

– Det är ett stort och brett projekt som omfattar mycket resurser och är anpassat efter det enskilda företagets behov och förutsättningar. Vi tror det här är ett väldigt bra sätt att jobba på för att hjälpa företagen att hitta rätt, säger Anders Anstrin.

Skapa samverkan

I projektet kommer man att jobba med coachningsinsatser som stärker företagen i deras hållbarhetsarbete, sälj- och exportarbete, organisationsutveckling, kontaktskapande på norska marknaden samt deras digitala synlighet.

– Vi kommer också att jobba med besöksnäringsföretag för att skapa samverkan i arbetet med gemensam platsmarknadsföring, säger Anders Anstrin.

Säffles kommunalråd Dag Rogne tog emot ett bidrag på 50 000 kr från Alfastiftelsen av Nina Bäckström, Swedbank.
Säffles kommunalråd Dag Rogne tog emot ett bidrag på 50 000 kr från Alfastiftelsen av Nina Bäckström, Swedbank. Foto: Claes Österman

Målgruppen består av små och medelstora företag verksamma med varu- och tjänsteexport mot Norge eller företag som vill göra exportaffärer. Man riktar sig också till besöksnäringen som vill locka norska turister.

Vad är målet?

- Att få fler små- och medelstora företag i västra Värmland att exportera mer på den norska marknaden, öka sin faktiska förmåga att ingå i leverantörskedjor med uttalade hållbarhetskrav och att våra besöksnärings- och handelsföretag attraherar fler kunder från Norge, svarar Anders Anstrin.

Från finansiärernas sida ser man mycket positivt på att projektet får en fortsättning:

– Vi har en stor konkurrensfördel som ingen kan ta ifrån oss, nämligen närheten till Norge. Under den första rundan såg vi en påtaglig utveckling och tillväxt hos många företag och jag är övertygad om att den utvecklingen kommer att fortsätta när samarbetet nu fortsätter, säger Håkan Nordblad, vd på Westra Wermlands Sparbank som är med och finansierar projektet.

Artikeltaggar

ÅrjängArvikaHåkan NordbladNäringslivNyheterPia ProperSäffleWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.