Hoppa till huvudinnehållet

Vandringsleder som berör i Valle

Publicerad:

Drygt sex mil vandringsleder i ett sjörikt och mjukt böljande landskap där du går genom ängar, betesmarker, åkrar och ädellövskog.

Att vandra i Valle mot sluttningen av berget Billingen lämnar ingen oberörd

– Fråga mig inte vilken jag föredrar, det finns så många vackra vandringar här, säger Skara kommuns förre planarkitekt Erik Westlin.

Det var han som tillsammans med Skaras förre stadsarkitekt Östen Andersson och Leif Claesson, eldsjälen bakom Vandra i valle, såg till att knyta ihop ett nät av vandringsleder i det särpräglade område som inlandsisen lämnat efter sig, leder som går genom flera naturreservat.

– Kanske att Flämsjön runt är lite av en favorit ändå, jag är nöjd med att vi fick ihop den till slut, säger Erik Westlin.

Under arbetet med just leden runt Flämsjön kunde man först inte komma förbi herrgården Remningstorp. Lösningen blev det arboretum som som Hildur och Sven Wingquists stiftelse för skogsvetenskaplig forskning lät anlägga vid Remningstorp i slutet av 30-talet.

Leden som går förbi Höjentorp och Drottningkullen är en annan av Erik Westlins favoriter, och han är glad över att man i projektet fick till den nya bron från kungsgården ner mot Trädgårdssjön.

– Höjentorp är en bra utgångspunkt för en vacker vandring, säger han.

Med hjälp av kartan Vandra i Valle kan du lätt planera din tur. I den finns också tips om lämpliga badplatser och var du kan parkera bilen.

Artikeltaggar

SkaraSommarTurismVandring

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.