Hoppa till huvudinnehållet

Undersköterskor rasar mot neddragningar

Publicerad:
Undersköterskorna Louise Jakobsson, Lotta Johansson, Maria Johansson och Maria Jonasson berättar om en arbetsbörda som håller på att bli ohållbar.
Undersköterskorna Louise Jakobsson, Lotta Johansson, Maria Johansson och Maria Jonasson berättar om en arbetsbörda som håller på att bli ohållbar. Foto: Helena Karlsson

"Jag älskar mitt jobb men nu orkar jag inte mer". En sammanfattning av ett långt Facebookinlägg av undersköterskan Maria Johansson i Säffle när frustrationen inför situationen inom äldrevården rann över.

Undersköterskan Maria Johansson i Säffle skriver på Facebook att hon jobbat med äldre i hela sitt liv och trivs så otroligt bra med det att hon inte velat läsa vidare till sjuksköterska.

Men nu är hon frustrerad. På neddragningar, brist på information och att slita och ställa upp utan att få ett öre mer eller drägliga arbetstider. Det leder till stress och en stor oro.

Tillsammans med kollegorna i hemtjänsten Maria Jonasson, Louise Jakobsson och Lotta Johansson berättar de om en arbetsbörda som håller på att bli ohållbar.

– Vi har jobbat på marginalerna länge och det går, men nu inför semestern kom droppen som gör att glädjen försvann, säger Maria Johansson.

Undersköterskorna vill kunna gå till jobbet utan att ha gråten i halsen av oro och stress.
Undersköterskorna vill kunna gå till jobbet utan att ha gråten i halsen av oro och stress. Foto: Helena Karlsson

Förutom att de, som alla andra inom äldre- och sjukvård, fått hantera all skyddsutrustning på grund av coronaviruset har de inför semestern fått tillbaka gamla arbetsuppgifter som försvårar skyddsläget ytterligare.

– Sedan april förra året har det funnits ett serviceteam i Säffle kommun som sköter tvätt, inköp, städ och promenader med de äldre i hemtjänsten så har vi undersköterskor ägnat oss åt såromläggning och sånt som vi ska göra. De skulle finnas kvar till åtminstone september men togs bort nu innan semestern. Så de arbetsuppgifterna har lagts på oss igen, säger Maria Jonasson.

– De skulle aldrig ha startat det där serviceteamet, vi förstod direkt att pengarna inte skulle räcka, fortsätter hon.

Dessutom försvann tio tjänster inom äldreomsorgen, också det precis innan semesterperioden.

Hemtjänstpersonalen gör allt för att hålla sig friska och kunna jobba.
Hemtjänstpersonalen gör allt för att hålla sig friska och kunna jobba. Foto: Helena Karlsson

– Jag fick reda på att jag är uppsagd en halvtimme innan jag slutade en fredag. På grund av besparingar. Jag hade minst lasdagar för att jag utbildat mig till undersköterska. Men jag hade hellre jobbat på och fått fler lasdagar än utbildat mig och få sparken, säger Louise Jakobsson.

De tycker att de har fullt upp med att klara coronapandemin och gör allt för att hålla sig friska för att kunna jobba.

– Vi har många både korta och långa sjukskrivningar. Och många i personalen har börjat handla på nätet för att slippa gå i affärer och utsätta sig i onödan. Och nu ska vi börja gå och handla åt de äldre igen och byta skyddsutrustning ännu fler gånger. Jag vet inte hur det ska gå ihop. Oron sliter på oss, säger Lotta Johansson.

Chefen svarar

Agneta Andersson Pettersson är avdelningschef inom äldreomsorgen i Säffle.

– Vi har stora sparkrav på oss om 30 miljoner kronor på tre år så ska vi få ihop det är vårt uppdrag att se över vad vi kan spara på. Serviceteamet var min idé för ett år sedan och det är de tjänsterna vi kan dra in på, säger hon.

– Men det är fortfarande lasdagarna som räknas och sist in är först ut i hela verksamheten och de är nu varslade i sex månader. Det politiska beslutet togs i maj och de kanske inte trodde det skulle gå så snabbt.

Angående bristande information så säger hon att information har gått ut.

– Jag har skrivit ett brev till alla avdelningschefer med syfte att det skulle nå alla medarbetare via dem. Det skickades på tisdagen förra veckan men det var kanske för sent eftersom semestrarna börjat nu.

– De gör ett fantastiskt jobb och jag vill inget hellre än att vi ska försörja oss på den personal vi har och inte ta in vikarier så mycket som vi gör nu, fortsätter hon.

NWT har även sökt Anita Karlsson (C) ordförande i socialnämnden och Lise-Lotte Andersson tf socialchef för en kommentar utan att lyckas nå dem under dagen.

Artikeltaggar

Agneta Andersson PetterssonÄldreomsorgÄldrevårdAnita KarlssonArbetsrättFacebookHemtjänstNyheterSäffleSäffle kommunSemesterSjuksköterskaSjukskrivningarSjukvårdSkyddsutrustningSocialnämnderUndersköterskaVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.