Hoppa till huvudinnehållet

Andreas åker rallycross i Höljes

Publicerad:
Nu är väntans tider över, nästa helg sticker Andreas Carlsson till Höljes och tävlar i RallyX Nordic, det blir första tävlingarna inför EM i rallycross som startar den 20 augusti.
Nu är väntans tider över, nästa helg sticker Andreas Carlsson till Höljes och tävlar i RallyX Nordic, det blir första tävlingarna inför EM i rallycross som startar den 20 augusti. Foto: Cecilia Snöbohm

Det har minst sagt varit en evig väntan för våra idrottsprofiler i Säffle, men nu har Höljes fått tillstånd att köra de två första deltävlingarna i RallyX Nordic. En som äntligen ska få köra rallycross igen är rallycrossföraren, Andreas Carlsson.

Det har varit en lång vår i väntans tider och funnits gått om tid för att förbereda bilen. Men för Andreas och hans team har det sett ut som tidigare år och de har blivit klara i sista sekund.

– Det ska bli gött att komma i gång igen, men bilen är inte riktigt klar än, så det är som vanligt, säger Andreas.

I år har Andreas skaffat en ny motor till bilen och den har man testkört i Norge, dessvärre blev det en del strul med motorn och den kunde inte levereras förrän för två veckor sedan.

– Den krånglade en hel del när den var i bromsbänken och som gjorde att det blev utdraget, säger han.

Testkör i Höljes

Tanken var att de skulle köra första tävlingen den 20 augusti i EM i rallycross, men Andreas kände att det behövdes något test inför EM och VM och åker nästa helg till Höljes för att tävla i RallyX Nordic. Det blir en dubbeldeltävling som startar första deltävlingen på torsdagen med vila på fredagen och sedan är andra deltävlingen på lördag och söndag.

– De har satsat som tusan i år, de har fått ihop en massa gamla rallycrossförare som Per Eklund, Kenneth Hansen och Marcus Grönholm, så det är många VM-förare som ska dit och köra, säger Andreas.

Höljes är en av de största tävlingarna i Rally X Nordic och utöver ordinarie RallyX Nordic blir det en klass som kallas för RallyX Legends, det är där som de gamla legendarerna kommer att tävla.

– De kör upplägget av tävling så som vi gör, säger Andreas.

Livestreamar tävlingen

Fortsatt gäller de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har gett ut, ingen publik vid arrangemang och tävlingar, samma gäller det därför i RallyX Nordic. Man har även begränsat antalet som får följa med från teamet till enbart fem personer.

– Det är såklart väldigt tråkigt, men det är väl som det är och inget man kan göra åt.

Men den som är intresserad kan följa de tävlande via livestreaming.

– De kommer att livesända allt, ändå från torsdagen och hela helgen. De har satsat väldigt hårt på TV-sändningen. Det är en sådan pay-and-play view som ska sändas i hela världen, det kommer inte vara någon blockering där bara vissa länder kan se, utan det ska vara för alla.

Såhär ser inte bilen ut längre, den nya motorn har testkörts i en bromsbänk och i teorin ser den mycket bra ut.
Såhär ser inte bilen ut längre, den nya motorn har testkörts i en bromsbänk och i teorin ser den mycket bra ut. Foto: Cecilia Snöbohm

Nya motorn

Motorn fick även testas i en annan bromsbänk än den som de hade först där man kunde se bilen på en rullande landsväg och se att allt fungerade. Han säger att i teorin ser det mycket bra ut, men de kommer inte hinna med att testköra så mycket innan tävlingen nästa helg.

– Jag har precis kommit från Norge och kört hit hela bilen, det var lite på elkabelmattan till motorn som inte är klart. Det är lite ventiler som ska kopplas in. Med en ny motor är det lite grejer runtomkring där allt måste stämma överens, säger Andreas.

Hur känns det att få komma i väg och köra igen?

– Det ska bli väldigt kul, den nya motorn har visat väldigt bra resultat i bromsbänken.

Inte testkört bilen

Det blir som sagt inte många timmar bakom ratten för Andreas innan det är dags att köra i Höljes, han har istället fått förbereda sig på andra sätt.

– Det har varit skruvning och sen jobba för att få ihop pengar. Sponsorerna står tyvärr inte heller på kö, men en har allt några väldigt bra sponsorer som ställer upp ändå, de är guld värda.

Hur känns det att du inte hunnit köra något?

– Det är väl som vanligt, det hade varit väldigt mycket bättre om jag hade haft resurser till att kunna köra, testa och träna.

På onsdag är Andreas på plats för anmälning, besiktning och ställtid, innan det är dags för första deltävling i RallyX Nordic. Det är många som kör EM och VM som ställer upp i Höljes, vilket de gör för att få med sig bra med test.

Rallycross likt folkrace?

Under intervjun började vi prata om rallycross går att jämföras med folkrace, det buffas på med bilarna och alla startar samtidigt.

– Det är som folkrace fast med dyrare bilar, säger rallycrossföraren.

Man kan köra folkrace som en träning för rallycross, men Andreas förklarar att det blir inte riktigt samma sak och det är inget han gjort under våren.

– All körning är bra och det är bättre än ingenting, säger han.

Andreas har siktet inställt på finalplats i Höljes.
Andreas har siktet inställt på finalplats i Höljes. Foto: Cecilia Snöbohm

Höga ambitioner

Målsättningarna med Höljes har Andreas lagt på en rätt hög nivå och han har siktet inställt på en finalplats, även om man kan se tävlingen nästa helg som förberedelser inför EM.

– Det hade varit riktigt kul med en finalplats med det motståndet. Johan Kristoffersson är ju med och han har vunnit VM två gånger och Niclas Grönholm ska vara med och jag har aldrig kört mot dem som varit på den nivån, så det blir en ny erfarenhet.

Niclas blev trea i VM förra året och Pontus Tidemand ska också vara med, en förare som Andreas kommer att möta i EM.

Förra året kom Andreas sexa i finalen i Höljes.

– Det får man vara nöjd med, men såklart att när man är där så vill man alltid mer, men med facit i hand och med det motståndet som var med då så var målet att ta sig till final i varje tävling i fjol också och topp fem totalt, säger Andreas.

Vad vill du ta med dig i bagaget till EM efter Höljes?

– Det är inställningen och sen är det hur den nya motorn beter sig och samla data, det är att prova, ställa in drivlina och hela chassit och sen ta med sig vad en gjorde, för att en ska kunna börja så bra som möjligt i EM. Det är en erfarenhet egentligen, säger Säffles duktiga rallycrossförare.

Artikeltaggar

Andreas CarlssonHöljesKenneth HansenMarcus GrönholmMotorsportNiclas GrönholmPer EklundPontus TidemandRallycrossSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.