Hoppa till huvudinnehållet

Lukas hoppas på pallplats i RallyX Nordic

Publicerad:
12-årige Lukas Andersson åker till Höljes i veckan för att tävla i RallyX Nordic. Det blir första gången som han tävlar i crosscar och det är även första gången man får tävla i crosscar i Sverige.
12-årige Lukas Andersson åker till Höljes i veckan för att tävla i RallyX Nordic. Det blir första gången som han tävlar i crosscar och det är även första gången man får tävla i crosscar i Sverige. Foto: Freddy Andersson

På onsdag åker den unga talangen Lukas Andersson från Svanskog till RallyX Nordic i Höljes för att tävla med sin crosscar i extreme junior. Det är första gången som klassen arrangeras i Sverige och med den typen av bil.

12-årige Lukas har kört crosskart 85 i tre år och för honom blir det hans första år att köra crosscar. I Höljes kommer han att tävla i extreme junior som är en klass för de som är mellan 12-16 år. Det innebär att Lukas kommer vara en av de yngsta deltagarna i hans klass.

Skillnad på bil

Bilen som Lukas kommer att köra i crosscar är en lite större rambil än den han hade i crosskart.

– Den här blir lite större, plus att det är bromsar på alla fyra hjul. Det här blir mer en bil mot vad han har kört tidigare, säger Freddy Andersson, pappa till Lukas.

Ytterligare skillnader som kommer att vara i Höljes är att man kommer tävla efter tid i tre olika omgångar, de bästa tiderna går sedan till två semifinaler och där är tiden borträknad och man går efter placering för de som tar sig vidare till final. I crosskart är det endast efter placering hela vägen.

– Man startar sex och sex bredvid varandra på rad, säger Freddy.

Crosscarbilen är provkörd och känns bra inför tävlingarna i Höljes.
Crosscarbilen är provkörd och känns bra inför tävlingarna i Höljes. Foto: Freddy Andersson

Provkört bilen

I helgen satte de ihop de sista delarna på bilen och provkörde.

– Det gick bra till slut, den krånglade lite med bromsarna, men vi justerade det till slut, säger Lukas.

I coronatider har det varit svårt för många att få tag i sponsorer, men Lukas har haft tur och fått bra med hjälp av lokala sponsorer.

– Det är ju inte bara att få ihop det här och vi är nöjda med det, men det är jättesvårt och man vill knappt fråga heller, säger Freddy.

Lukas kommer att tävla mot andra ungdomar som är mellan 12-16 år och vissa kommer att vara tufft motstånd, men han hoppas på en pallplats.
Lukas kommer att tävla mot andra ungdomar som är mellan 12-16 år och vissa kommer att vara tufft motstånd, men han hoppas på en pallplats. Foto: Freddy Andersson

Tufft motstånd

Det är både med spänning och lite nervositet som Lukas åker till Höljes, han börjar med träning på onsdagen och sedan drar första tävlingen i gång på torsdagen, andra tävlingen körs under lördagen och söndagen.

– Det känns kul att få köra i RallyX Nordic och i den här klassen i Sverige, säger Lukas.

Trots sin unga ålder och med motstånd som kommer att vara mer rutinerade har Lukas satt ett högt mål med tävlingen och hoppas på en pallplats, även om det inte skulle bli en pallplats kommer han ändå vara nöjd. Det är tio tävlanden som kommer från Sverige, Finland och Belgien.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få köra mot de andra, säger crosscarföraren och pappa Freddy instämmer och säger;

– Sen är det nog lite extra häftigt att få vara med i Höljes.

Det tråkiga är däremot att det inte får vara publik på plats, men de är glada över att tävlingen kommer att livesändas och precis som Säffle-Tidningen skrev förra veckan kommer man att kunna livestreama hela tävlingen.

Artikeltaggar

CrosskartHöljesMotorsportSäffleSportSvanskogSverige

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.