Hoppa till huvudinnehållet

Svenskar reser som före corona

Publicerad:
Resorna till Gotland ökade med nästan 30 procent förra veckan, jämfört med veckan innan.
Resorna till Gotland ökade med nästan 30 procent förra veckan, jämfört med veckan innan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarnas inrikesresande i värmeböljan förra veckan närmar sig samma nivåer som innan reserestriktionerna trädde i kraft – och det tros öka ytterligare.

Men vi reser fortfarande mindre än förra året, visar data från Telia.

I samband med att reserestriktioner infördes i mitten på mars sjönk svenskarnas inrikesresor med ungefär 20 procent – och resorna hölls på ungefär samma nivå fram till slutet på maj. Sedan dess har svenskarna rest mer och förra veckan var svenskarnas inrikesresor på samma nivå som veckan innan restriktionerna trädde i kraft.

– På riksnivå håller vi oss kvar på en hög nivå. Förra veckan är den högsta mätningen sedan restriktionerna sattes in vecka 12, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Störst ökning såg man i resorna till, från och inom Gotland – som ökade med nästan 30 procent jämfört med veckan innan.

Möjliga orsaker till det utökade resandet är att man sedan den 13 juni får resa inom Sverige om man är symptomfri – och i vanliga fall reser vi mer under juni, för att sedan resa mindre i juli och augusti, enligt Telias data från förra året.

Jämfört med fjolårets data var dock inrikesresandet betydligt lägre förra veckan.

– Det är fortfarande ett mindre resande än under motsvarande period förra året, säger Ågren.

Högsäsong väntar

Det finns dock skäl att tro att resandet kommer att öka de närmsta veckorna, berättar Sarah Holst Kjaer, docent i etnologi vid Stockholms Universitet, som forskar på bland annat "staycation", inhemska semestrar.

– Det brukar vara högsäsong för inrikesresor i juni, juli och augusti. Men i år har vi inte riktigt kommit i gång. Många är fortfarande osäkra på om deras bokade utlandsresor blir av eller inte och avvaktar med att boka något i det egna landet, säger hon.

Även om myndigheterna inte avråder från alla utlandsresor överväger många av de Sarah Holst Kjaer intervjuat att semestra i hemlandet.

– Även om utlandsresor nu blir tillåtet är det inte nödvändigtvis så roligt att åka någonstans där allt är stängt eller där man tvingas sitta på hotellrummet, säger hon.

Annorlunda semester

Hon påpekar att semester i coronatider ser annorlunda ut – åtminstone i Danmark där hon observerat semestrande de senaste veckorna. Efterfrågan på sommarstugor har gått upp och turistmagneter har anpassat sin verksamhet.

– En familj jag intervjuade hade varit på Legoland, där bara femtio personer fick vara åt gången. Barnen älskade det. Många verksamheter erbjuder också lägre pris i och med att allt inte är öppet. Men folk följer råden om hygien och avstånd bra, även på semestern, säger hon.

Svårigheten i att planera semestern, i kombination med företagens önskan om att minska inkomstbortfallet, kan leda till en längre semestersäsong än vanligt, säger hon.

– Om semestern är strukturerad kring skola, exempelvis, så lär det vara svårare att vara ledig senare i höst. Men för andra tror jag att säsongen kan bli längre.

Hilda Djupenström/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetGotlands kommunInrikes/utrikesSemesterSverigeTelia

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.