• idag
  28 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Du behöver inte våga

Krönikor
PUBLICERAD:
Diana Dragic har skrivit veckans krönika.
Foto: Claes Österman
Det är i skrivande stund min andra dag här på redaktionen, och texten som du just nu läser har jag påbörjat och raderat och påbörjat igen för säkert fjärde gången nu. Jag tänkte att jag skulle försöka skriva en krönika, men jag vågar inte.

Varför det, kanske ni undrar då? Jo, för att en av mina största utmaningar som människa är att jag genom min fullständigt orimliga prestationsångest ofta sätter krokben för mig själv. Jag vågar helt enkelt inte för att jag är rädd. Rädd för att det ska bli dåligt.

Att känna rädsla över att prova nya saker är nog något som vi alla upplevt någon gång i livet. Nervositeten över att söka ett nytt jobb, en utbildning eller tävla i någon sport är bara några exempel på vardagliga bestyr där det inte är mer än mänskligt att prokrastinera till världens ände. Och ofta händer det precis ingenting istället.

Måste man verkligen samla mod inför varje läskig utmaning - kan man inte bara göra ändå? Genrebild.
Foto: Ulrika Arenander

Exakt där var jag i början av den här krönikan. I det läget där man antingen bara gör det, eller skjuter på det ”bara en dag till”.

Men så kom jag att tänka på en sak som jag själv, lite hafsigt, kläckte ur mig för några veckor sedan till en vän som berättade att hen var sugen på att söka ett nytt jobb av olika relevanta anledningar. Och där var den igen. Den bekanta rädslan. För att det nya jobbet inte skulle vara bättre än det nuvarande. Rädslan för att misslyckas.

- Jag vet inte om jag vågar, sa min vän.

- Behöver du våga då?, svarade jag.

Sedan dess har jag funderat mycket på just det där. Om man verkligen behöver våga för att göra? Resonemanget förde mig tillbaka till när jag en gång för längesen ville hoppa från högsta tornet på en badplats någonstans utanför Göteborg, 10 år och fruktansvärt höjdrädd. Där stod jag vid kanten och velade fram och tillbaka i tankarna. Ska jag hoppa, eller ska jag inte?

Vågar jag?

Jag backade sakta tillbaka till trappräcket, som om stupet skulle sluka mig ifall jag vände ryggen till. Och när jag inte längre kunde se vattenytan funderade jag lugnt en stund innan jag beslutade mig för att: ”äsch, jag gör det bara!”. Så tog jag sats. Sprang fort med hårda, bestämda steg ut mot kanten, hoppade, och landade rakt på den största, brandgula brännmaneten jag någonsin sett.

Med den historian vill jag inte säga att det kommer gå åt skogen om man trots sin rädsla tar steget över tröskeln till något nytt och obekant. Budskapet är snarare att ja, det kan gå åt helvete, men av ett misslyckande (om man nu kan se det som det, för jag hoppade ju faktiskt!) kan man som väl känt också alltid lära sig någonting.

Som att till exempel aldrig hoppa från en hög höjd ner i havet utan att först titta efter brännmaneter.

Jag vägrar att se detta oförglömliga trauma som ett misslyckande, för trots det som hände och att skratten som följde ekar än idag så har jag sedan dess inte varit lika rädd för att kasta mig ut från ett hopptorn. Även om det kan tyckas som en bagatell så har det i alla fall för mig någonstans varit en befrielse. En sak jag har haft mycket glädje av under min barndom och mina tidiga tonår.

Så oavsett vilken ny riktning eller utmaning du står inför i livet, vill jag med detta säga att du, likt mig, förmodligen aldrig kommer våga hoppa över den där kanten. Men du kan välja att göra det ändå. Om du gör det idag eller ”imorgon” är helt upp till dig.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.