Hoppa till huvudinnehållet

En ny vår för försvaret i Kristinehamn

Publicerad:
I dag är den gamla Edakanonen den enda artilleripjäsen på det gamla garnisonsområdet i Kristinehamn, men om något år kan den ha sällskap av yngre kollegor.
I dag är den gamla Edakanonen den enda artilleripjäsen på det gamla garnisonsområdet i Kristinehamn, men om något år kan den ha sällskap av yngre kollegor. Foto: Oscar Gustavsson

– Äntligen. Åh så roligt, utbrister kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M).

Anledningen till det spontana och genuina glädjeutbrottet är beskedet att regeringen vill förlägga artilleriutbildning till Kristinehamn/Villingsberg.

Under tisdagen kom beskedet att regeringen begär ett fördjupad budgetunderlag från Försvarsmakten. I detta ingår att etablera artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg. En utbildning som ska kunna starta redan inom den närmaste femårsperioden.

– Tidigare har man talat om att det skulle kunna ske först under perioden 2026 till 2030. Därför är det kul att det kan bli redan nästa år om det vill sig väl, säger Marie Oudin.

Hon berättar att kommunen har jobbat hårt för detta, men att mycket av arbetet har skett i det tysta. I januari förra året kallades dock till presskonferens där hon tillsammans med företrädare för Karlstads och Karlskogas kommuner presenterade det gemensamma arbetet för att återetablera försvaret i regionen.

– Jag tror att vi nådde framgång genom att åka upp och bearbeta försvarsutskottet som vi gjorde i januari förra året, säger hon.

Marie Oudin lyfter också fram att både Region Värmland och Region Örebro står bakom satsningen.

Marie Oudin ser beskedet som en framgång för samarbete över gränserna.
Marie Oudin ser beskedet som en framgång för samarbete över gränserna. Foto: Frida Johansson

En återetablering av försvaret i Kristinehamn handlar om arbetstillfällen, inte bara inom Försvarsmakten:

– Det berör i allra högsta grad näringslivet också, från små till stora företag.

Hur många arbetstillfällen en etablering kan innebära för Kristinehamn törs inte Marie Oudin spekulera i.

– Just nu känns det som julafton. Att driva frågor och få gehör för dem är ju anledningen till att man sysslar med politik, säger hon.

Marie Oudin sänder också tacksamhet till Pål Jonsson (M) och Daniel Bäckström (C) som har drivit frågan i riksdagen.

– Det känns bra idag, men vi ska inte glömma att det är en jätteresa kvar att klara av, säger Daniel Bäckström som sitter med i försvarsberedningen.

Han säger att det inte har varit någon självklarhet att Kristinehamn skulle finnas med och att det därför är extra glädjande att regeringen har skrivit med en artilleriutbildning i Kristinehamn.

– Det var inte heller självklart att det skulle bli två bataljoner. Att det ändå blir det gör att vi får tillräcklig volym för att verksamheten ska kunna växa, säger han.

Daniel Bäckström talar om en bred och långsiktig lösning.
Daniel Bäckström talar om en bred och långsiktig lösning. Foto: Lisa Olaison

Daniel Bäckström har varit tydlig mot försvarsminister Peter Hultqvist att en utveckling av artillerifrågan är central för Centerpartiet:

– Det har varit ett skall-krav från vår sida.

Han betonar också vikten av Villingsbergs skjutfält som en central del i etableringen.

– Nu handlar det om att få till en majoritet för beslutet i riksdagen, att budgeten går ihop och att vi får en bred och långsiktig lösning. Men just i dag känner jag tillförsikt, avslutar Daniel Bäckström.

Artikeltaggar

Daniel BäckströmFörsvaretFörsvarsberedningenKristinehamnMarie OudinNyheterPeter HultqvistVillingsberg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.