Hoppa till huvudinnehållet

Corona stänger inte porten för von Echstedtska

Publicerad:
På onsdag öppnar von Echstedtska gården till en annorlunda säsong i coronatider.
På onsdag öppnar von Echstedtska gården till en annorlunda säsong i coronatider. Foto: eva tranefeldt

Von Echstedtska gården är ett populärt utflyktsmål sommartid i kommunen, för såväl säfflebor som turister. Verksamheten på den anrika gamla gården har, precis som allt annat, påverkats av pandemin som härjar. Men på onsdag öppnar man ändå för årets säsong.

Det är som vanligt men ändå inte, menar Malin Axelsson på von Echstedtska gården. Den som i första hand vill njuta av den artrika trädgården och fika, kommer inte att bli besviken på grund av coronan.

– Kaféet är i gång precis som vanligt, så man är varmt välkommen att komma hit och fika – men vi är naturligtvis noga med att man håller avstånd inomhus.

Gården kommer att hålla i två guidade visningar per dag, och utomhus i regel.

– Blir det regn får vi fixa det på något sätt, säger Malin Axelsson.

Unik inblick

Inuti huvudbyggnaden får man under rådande omständigheter vara max 10 personer samtidigt. Det beror delvis på corona, men också på att man just nu håller på att bygga om stället inför nästa års utställning.

– Vi har öppet fyra rum i taget, men ombyggnationen innebär också att man får se saker som man normalt inte skulle se. En förhandstitt på vad som komma skall och möjlighet att se hur vi arbetar. Lite bakom kulisserna-känsla, kan man säga, säger Malin Axelsson.

För de trogna besökarna kommer gården ändå att vara ganska mycket som vanligt, med fika i gröngräset.
För de trogna besökarna kommer gården ändå att vara ganska mycket som vanligt, med fika i gröngräset. Foto: Marina Johansson

Coronaanpassat

Senare i sommar kommer man att arrangera en temadag om bin, men Malin Axelsson tror inte att det kommer att föra med sig några problem ur trängselsynpunkt.

– Det brukar vara en jämn ström besökare fördelade under hela dagen på våra sådana event, och det kommer inte vara några problem med att hålla avstånd utomhus.

Det känns härligt att äntligen kunna välkomna besökare till ännu en sommar på von Echstedtska gården. En vanlig sommar, men på ett ovanligt år.

– Vi hoppas på en jämn tillströmning av människor, och fint väder!

Von Echstedtska gården har öppet till och med den 30 augusti.

Artikeltaggar

KilaMalin AxelssonNöje/KulturNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.