Hoppa till huvudinnehållet

De ska segla över Atlanten

Publicerad:
En resa runt jorden är vad som väntar härnäst för trion som under midsommarveckan besökte Lovisas hemstad.
En resa runt jorden är vad som väntar härnäst för trion som under midsommarveckan besökte Lovisas hemstad. Foto: Privat

Säffle-Tidningen har träffat Lovisa Oosterhof, Thomas van Thiel och M.Khalid Ibrahim som efter en lång period av båtrenovering och planering snart ska ge sig av på en exceptionell och utmanande resa över Atlanten.

Under midsommarveckan besökte trion Säffle för att träffa Lovisas familj och vänner. Lovisa är uppväxt här men bor sedan 6 år tillbaka i Holland där hon skapat sig ett nytt liv med allt vad det innebär. Nu lämnar hon återigen allt känt för ett äventyr som hon bara kunnat drömma om, och tack vare partnern Thomas blir den drömmen snart verklighet.

– År 2015 flyttade jag till Haag i Holland, men jag har tidigare även bott och arbetat i Spanien en period. Nu har jag varit borta från Sverige och Säffle väldigt länge, ändå känns det alltid som hemma när jag kommer hit och hälsar på, säger Lovisa.

Det var i höstas förra året som Lovisa och Thomas vägar korsades i Holland och de blev förälskade i varandra.

– Han berättade att han hade ett skepp och att hans dröm var att segla till Nordpolen. Jag tänkte att jag hade träffat en kille som är halvt galen, men jag har själv alltid dragits till havet, och hans passion för segling fick mig att se nya möjligheter i livet.

– Allt eftersom blev jag mer involverad i segelbåten som vid det laget var under total renovering, och efter ungefär fyra månader bjöd Thomas med mig att segla med dem över Atlanten.

Har du seglat förut?

– Nej, aldrig! Jag hoppas att vi hinner ut på en kortare tur innan det är dags för den långa resan. Under tiden försöker jag lära mig så mycket som möjligt genom YouTube. Thomas och Chili (som Khalid kallas) förklarar också mycket för mig när vi jobbar på båten. Jag hittar eller pekar på saker och frågar vad det är och hur det fungerar.

"Jag tänkte att jag hade träffat en kille som är halvt galen", berättar Lovisa. Snart blir de sambos för första gången, på en båt.
"Jag tänkte att jag hade träffat en kille som är halvt galen", berättar Lovisa. Snart blir de sambos för första gången, på en båt. Foto: Privat

En resa in i det okända

Äventyret som de snart ska åka iväg på kallar de för "Into the Unknown". Tanken bakom namnet är att genom resan, som går att följa via sociala kanaler samt en hemsida, inspirera andra människor att hitta sitt äventyr och göra sin egen resa in i det okända. För Lovisa blir definitionen av just "okänd" ytterst påtaglig.

– Jag har sagt upp mig från mitt heltidsarbete, sagt upp min lägenhet och kommer sälja av i princip allt jag äger. Folk undrar om inte det känns läskigt att inte ha några saker kvar eller någon fast plats att bo på, men då brukar jag svara att jag kommer ha det största hemmet jag någonsin haft, och med det kan jag ta mig vart jag vill, berättar Lovisa.

– Det känns såklart jobbigt att lämna allt som är bekant i Holland, men det är samtidigt min dröm att se världen och på det här viset har jag möjligheten att göra det på ett väldigt fritt sätt. Jag är inte bunden till varken arbete eller bostad och dessutom reser vi hållbart i ett behagligt tempo.

Finns det några rädslor?

– Första och största utmaningen blir när vi kommer fram till Biscayabukten. Det är väldigt läskigt där. Annars är det väldigt vanligt med den svårare typen av sjösjuka ute på haven. Jag har hört historier om folk som blivit så dåliga att de har behövt ligga med dropp, så det är väl det som är min största rädsla, men mest känner jag att det här är helt rätt för mig, och att jag litar på Thomas, säger Lovisa.

Dåligt väder är en riskfaktor ute till havs, men Thomas har en lång och gedigen erfarenhet av att segla även på tuffare vatten.
Dåligt väder är en riskfaktor ute till havs, men Thomas har en lång och gedigen erfarenhet av att segla även på tuffare vatten. Foto: Privat

Stort renoveringsprojekt

Att färdigställa skeppet, som fått det vackra namnet "Windfall", har varit mer eller mindre ett heltidsarbete för de inblandade då mycket har behövts förnyas för att göra det så säkert och slitstarkt som möjligt.

– Vi har skrapat bort många lager färg för att kunna måla på nytt som inte rostar. Från början var en presenning, det läckte in vatten överallt och det fanns ingen ström. Nu har det genomgått en totalrenovering och allt som vi gjort har varit med målet att göra skeppet så säkert som möjligt inför resans påfrestningar, berättar de.

– Det kommer att se sjabbigt ut i slutändan eftersom vi inte tänkt ett dugg på att göra det snyggt, men det är också lite det som är meningen för då blir det mindre attraktivt för tjuvar eller pirater.

 • De inblandade har fått slita många timmar för att få i ordning skeppet.
  De inblandade har fått slita många timmar för att få i ordning skeppet. Foto: Privat
 • Båtens tak bestod innan renoveringen endast av ett par presenningar.
  Båtens tak bestod innan renoveringen endast av ett par presenningar. Foto: Privat
 • Det var många gamla lager färg som skulle bort innan nytt kunde målas på.
  Det var många gamla lager färg som skulle bort innan nytt kunde målas på. Foto: Privat
 • Även masterna fick sig en make-over.
  Även masterna fick sig en make-over. Foto: Privat
 • Lite färg och renoverade master gör stor skillnad.
  Lite färg och renoverade master gör stor skillnad. Foto: Privat
 • Såhär ser Windfall ut i dagsläget.
  Såhär ser Windfall ut i dagsläget. Foto: Privat

Resplanen

Planen är att påbörja resan från Holland i slutet av augusti.

– Först seglar vi till England för att sedan fortsätta mot Portugal där vi ska stanna ett par dagar. Sen seglar vi vidare till Kanarieöarna och stannar där i några veckor för att i december förhoppningsvis ta oss till Karibien. Där är planen att vara kvar till tidig vår innan vi åker tillbaka till Europa och seglar tills det blir för kallt igen. Men vi kommer bo på båten heltid, berättar de.

Allt vad gäller resplanen är hela tiden väldigt öppet eftersom det finns ett par omständigheter som gör det svårt att organisera färden in i minsta detalj.

– Dels är vi helt beroende av väderleken. Att vi gör så många stopp beror bland annat på att vi behöver vänta in väderluckor där det är säkert att segla. Covid-19 blir ju också ett moment att ta hänsyn till. Just nu får man till exempel inte resa till England härifrån, men vi hoppas att restriktionerna hinner lätta, säger Lovisa.

Foto: Privat

Forskar om plastpartiklar

År 2016 startade Thomas organisationen "By the Ocean we Unite" som arbetar med forskning av plastpartiklar i haven. Organisationen blev snabbt framgångsrik med Thomas hårt arbetande i spetsen. Bland annat har han medverkat i BBC och TED-talk.

– Det har varit en ära att arbeta med så fantastiska människor, men nu har jag beslutat mig för att ta ett steg tillbaka från det dagliga arbetet inom verksamheten och istället försöka göra nytta ute på havet. Därför har vi i samband med resan över Atlanten ansökt om sponsring för ett nytt forskningsprojekt i organisationens namn, berättar Thomas.

Ansökningsprocessen har varit tuff då det ställts höga krav på kartläggning över hur forskningsarbetet ska gå till på segelbåten, men utsikterna är goda.

– Vi gick vidare från första delen av uttagningen och väntar nu på svar som förväntas komma i september eller oktober. Om vi blir utvalda för sponsringsavtalet kommer vi få ta med oss en marinbiolog som ska hjälpa oss att samla in och mäta data från speciell utrustning som vi har med oss på båten, säger Thomas.

Syftet är att undersöka de mindre plastpartiklarna i havet som inte syns med blotta ögat, för att visa att det inte bara är de synliga föroreningarna som är ett problem.

– När skräp forslas runt bland strömmarna i havet så bryts det ner till mindre och mindre partiklar. Vi tycker att det är ett problem som behöver uppmärksammas mer och på ett positivt sätt.

De poängterar dock allihop att de själva inte är några forskare, utan bara människor som vill segla och samtidigt försöka göra något bra för planeten.

Idén om att försöka belysa världen om plastproblemet kom till Thomas då han under en tidigare segling såg en plastflaska flyta omkring mitt ute på havet.
Idén om att försöka belysa världen om plastproblemet kom till Thomas då han under en tidigare segling såg en plastflaska flyta omkring mitt ute på havet. Foto: Estrella Brand

Nordpolen nästa

Ytterligare ett äventyr väntar när seglingen över Atlanten är avklarad. År 2022 är planen nämligen att segla till Nordpolen. Thomas och Khalid tränar i nuläget upp sin fysik för att orka ro sista biten, och Thomas bär även på förhoppningen att Lovisa då ska vara en så pass säker seglare att hon kan vara kapten på skeppet som ska följa roddbåten. Lovisa verkar dock inte lika entusiastisk.

– Jag har bott i Norden i nästan hela mitt liv, så jag tror kanske att det räcker så för mig, haha! Innan dess, kanske nästa sommar, funderar vi på att segla runt norden från baltiska havet till Norge, och då blir det nog ett stopp någonstans längst östkusten i Sverige, säger Lovisa.

Vart kan man följa ert äventyr?

– Antingen via vårt instagramkonto "intotheunknown.now" eller vår hemsida "www.sailingwindfall.fun".

Artikeltaggar

FamiljForskningNyheterPlastSäffleSegling

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.