Vaccinsamordnare tror på vaccin till våren

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det kan finnas ett vaccin mot covid-19 redan i början av nästa år, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Coronaviruset (TT)

Astra Zeneca presenterar på måndag resultat om utvecklingen av ett vaccin mot covid-19 – och det ser lovande ut, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

-Astra Zeneca ligger långt framme, flera andra ligger precis efter. Jag har goda förhoppningar, säger han till Expressen.

Det gäller resultat från det svensk-brittiska läkemedelsföretagets fas 1-studier, där man undersökt vaccinets säkerhet på friska försökspersoner. Det återstår dock att se resultat från studier på sjuka och större grupper, men Bergström tror, till skillnad från en del kritiska forskare, att det kommer att finnas ett färdigt vaccin i början av nästa år.

Fler än 100 vacciner är under utveckling, och Bergström poängterar att det inte är en tävling – fler än ett behövs. Det första färdiga vaccinet hoppas han kan täcka riskgrupper och vårdpersonal, medan kommande vacciner kan användas till andra grupper.