Hoppa till huvudinnehållet

Campingsommar med olika ansikten

Publicerad:
Att "hemestra" är ett begrepp som blivit vida känt under året. Många familjer väljer att stanna hemma över sommaren, vilket i vissa fall kan gynna den lokala turismen.
Att "hemestra" är ett begrepp som blivit vida känt under året. Många familjer väljer att stanna hemma över sommaren, vilket i vissa fall kan gynna den lokala turismen. Foto: Duse Udde Camping

Sommaren blev nog inte riktigt som planerat för de allra flesta under corona. De efterlängtade solsemestrarna har i år bytts ut mot "hemestrar" av olika slag, och Säffle-Tidningen har därför kontaktat de lokala campingarna för att se hur säsongen ser ut i dagsläget.

"Glatt överraskade"

Ute på Ekenäs restaurang, gästhamn och camping har man tappat mycket större kunder på grund av restriktionerna, bland annat företag och organisationer som annars återkommer varje år, men däremot väljer väldigt många familjer att besöka campingen eller restaurangen för en bit mat, berättar Royne Karlsson som driver stället.

– Vi är glatt överraskade att det har blivit så bra. I och med att vi har så stora ytor och stor terass så har vi kunnat coronasäkra på ett bra sätt, så det är väldigt roligt att så många väljer att komma hit.

– Vi känner att det har hanterats bra från alla sidor. Folk tar ansvar och har förståelse för att saker tar lite längre tid och så. Det har vart jättetrevligt bemötande från kunderna, de är kloka och förstår verkligen situationen, säger Royne.

Restaurangen och dess uteservering är stor, och det finns således gott om plats att sprida ut sig på.
Restaurangen och dess uteservering är stor, och det finns således gott om plats att sprida ut sig på. Foto: Marina Johansson

Någon extra personal har man inte behövt anställa, men situationen har ändå gjort att det blivit merarbete på olika sätt.

– Det är ungefär samma bemanning som förra året, men vissa saker har däremot kostat mer kraft. Det är till exempel all tvätt, desinfektion och bordsbeställningar som gör att det tar mer tid. Vi följer ju alla direktiv som de säger till oss, men vi hoppas att detta snart är över, säger Royne Karlsson.

Färre gäster på Duse

På Duse Udde Camping ser läget däremot lite annorlunda ut. Dit kommer i vanliga fall många som reser från utlandet till Sverige, vilket av naturliga skäl sker i mycket begränsad utsträckningen den här sommaren, och campingen har således tappat en hel del gäster.

– Tittar man i Sverige generellt så är det nog många som hemestrar, men här har vi tyvärr inte sett någon ökning av det utan vi har totalt sett en minskning av gästantalet mot förra året, även om antalet husbilscampare har ökat. Sen har vi även behövt minska arbetsstyrkan med fyra tjänster, säger Jessica Kleimert, som är platschef på Duse Udde camping.

Årligen kommer campare från andra länder för att slå sig ner på Duse Udde Camping över sommaren, men i år ser situationen annorlunda ut.
Årligen kommer campare från andra länder för att slå sig ner på Duse Udde Camping över sommaren, men i år ser situationen annorlunda ut. Foto: Diana Dragic

Men det är inte bara utlandsturismen som ligger bakom ett reducerat gästantal. Koncernen har tillsammans också beslutat att begränsa beläggningen för att ytterligare minska risken för smittospridning.

– Duse Udde Camping tillhör Svenska Campingpärlor och vi har tillsammans med alla våra 9 campingar beslutat att endast ha 80% beläggning, tillgång till handsprit på området, plexiglas vid receptionerna också jobbar vi med att informera gästerna om att hålla avstånd och att ta eget ansvar, berättar Jessica.

Är det fler som deltar i aktiviteter?

– Det är väldigt väderstyrt, när det är fint väder så ökar antalet gäster, men i juli har det ju tyvärr varit mestadels regn, säger Jessica.

Artikeltaggar

CampingDuse Udde campingEkenäs gästhamnNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.