• idag
  28 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jo, någon av er har faktiskt fel

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nej, nej, nej. Bara för att det låter bra, betyder det inte att det stämmer!
Foto: faksimil

Alla som har ett facebookkonto har nog sett den.

En tecknad bild på två figurer som står på varsin sida av en målad siffra på marken.

Den ene säger att det är siffran sex, den andre siffran nio. Bägge är lika säkra på sin sak och gapar irriterat åt den andre för att övertyga denne att hen har fel.

Under bilden lyder texten (fast på engelska): "Bara för att du har rätt, betyder det inte att jag har fel. Du har bara inte sett saken från min sida".

Jag vet inte hur många tusentals delningar den har på Facebook. Kanske hundratusentals. Miljoner kan ha sett den, vad vet jag. Det känns som att jag själv har sett den 100 gånger, och jag har bara ett enda facebookkonto med ett dessutom ganska tätfiltrerat flöde.

Bilden irriterar mig mer och mer för varje gång den passerar mitt synfält, liksom alla kommentarer som "så sant!" och "det stämmer verkligen". Grejen är ju bara den att det inte är sant och inte stämmer. Till de båda gapande figurerna vill jag bara säga att jo, någon av er har faktiskt fel.

Jag förstår såklart budskapet som är tänkt att förmedlas genom illustrationen. Att det kan finnas flera aspekter av något och att två personer därför kan ha olika uppfattningar kring det. Men det är ju inte det som denna bild visar. Den symboliserar bara okunnighet och att nöja sig med det. Att inte bry sig tillräckligt för att få facit. Den visar en situation där det med all sannolikhet finns ett rätt svar, men personerna skiter i det för det är viktigare att hävda ett inbillat rätt än att ta reda på sanningen.

Hade frågeställningen varit om gatumålningen är ful eller fin, hade det varit annorlunda. Då hade en kunnat skrika ful, den andre fin och båda hade haft rätt i sin uppfattning (att det är oförskämt att högt kalla något för fult, är förstås en annan sak). Men nu handlar det om huruvida den föreställer en sexa eller en nia, och då har någon av dem troligtvis fel. För såvida inte den som skrev hade som syfte att just skapa förvirring, hade denne en sexa eller en nia i åtanke – eller hur? Även om det inte framgår vilken genom att bara stirra på marken. I stället för att direkt köpa sin egna uppfattning som den korrekta skulle bägge debattörer kunna lyfta blicken och försöka ta reda på bakgrunden till siffran på marken. Kanske finns det någon bebyggelse eller andra skrivelser i området som kan ge en vink om åt vilket håll man ska läsa texten? Om det är väldigt viktigt för dem att veta hur det ligger till, kanske de kan fråga någon som besitter större kunskaper i ämnet. En gatuchef eller ansvarig för offentlig utsmyckning i kommunen.

Men varför spelar det här roll, tänker ni kanske? Det är ju bara en bild på Facebook.

Det spelar roll för att det är precis den här inställningen som är orsaken till de flesta problem i världen just nu. Att sanning och fakta väger så lätt att man kan blanda ihop det med åsikt, teori och tolkning utan att folk ens tycker att det skaver. Tvärtom tycker de att det låter vettigt och diplomatiskt; alla får ha rätt, så blir ingen ledsen. Men det fungerar inte så. Det finns situationer där allt handlar om åsikt och känsla, och det finns situationer där det finns rätt och fel, och det är livsviktigt att förstå skillnaden. Alla har rätt till en egen åsikt, men man har inte rätt till egna fakta.

Så dela inte den här bilden.

Jag tror att du är smartare än så.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.