Hoppa till huvudinnehållet

Ny segrare i Långseruds Open 2020

Publicerad:
Den femte upplagan av Långserud Open i tennis avgjordes på Sommarro TK.
Den femte upplagan av Långserud Open i tennis avgjordes på Sommarro TK. Foto: Kjell Olsson

I strålande solsken spelades årets upplaga, den femte i ordningen, av Långserud Open i Tennis. Fjolårets mästare, Daniel Gustafsson från Åmål, lyckades inte försvara sin titel utan efter en spännande match kunde Karl Olsson, Långserud och Säffle, vinna det eftertraktade priset. Även vandringspriset bestående av en ståtlig pokal vunnen i en stor bordtennistävling i Kongsvinger är något alla tjugo tennisdeltagarna vill erövra.

– Pingispokal?

Ja, hela turneringen kom till när de forna bordtennismotståndarna Karl Olsson, Långserud, och Martin Jonasson, Bäckefors, satt och spånade över om man kunde hitta på något som samlade ihop bollintresserade kamrater på sommaren. Tennis fick bli grejen och intresset har ökat för varje år. Långserud Open fick bli namnet och deltagarna kom även med bordtennis och fotbollsbakgrund till och med ett stänk av ishockey finns representerat.

– Det har kommit att bli lite av en hemvändarträff under trevliga och sportiga former, men när spelet väl är igång är det tävling som gäller, förklarar Karl Olsson.

Varmkorvens dag

Tjugotalet killar och tre tjejer kom till start vid Sommarro TK:s fina tennisanläggning. Åtta timmars spel på tre banor behövdes för att få fram segrarna i Herrdubbel, Herrsingel samt Damsingel. Under alla år har det varit rejält varmt och det kostar på spelarnas kondition, speciellt om man går långt och deltar i både singel och dubbel.

Eftersom det var Varmkorvens dag hade turneringens egen ”utspisare” Magnus Johansson laddat med massor av korv och bröd, kaffe, dricka, rejäla och goda smörgåsar med mera. Denna service uppskattades enormt

 • Foto: Kjell Olsson
 • Martin Johansson från Säffle hade turen att vinna klubban skänkt av Michael Lindqvist, FBK.
  Martin Johansson från Säffle hade turen att vinna klubban skänkt av Michael Lindqvist, FBK. Foto: Kjell Olsson
 • Foto: Kjell Olsson
 • Erik Sjöö smashar för kung och Säffle.
  Erik Sjöö smashar för kung och Säffle. Foto: Kjell Olsson
 • Foto: Kjell Olsson
 • Niclas Edman och Niklas Vogt hade de fina Kameruntröjorna som matchdräkt. Dessa skulle använts vid inoff. fotbolls VM på Sporthälla vilket ställdes in i år.
  Niclas Edman och Niklas Vogt hade de fina Kameruntröjorna som matchdräkt. Dessa skulle använts vid inoff. fotbolls VM på Sporthälla vilket ställdes in i år. Foto: Kjell Olsson
 • Foto: Kjell Olsson
 • Foto: Kjell Olsson
 • Fr.v Rickard Sjöö, Erik Larsson och Daniel Gustafsson väntar på nya matcher i Långseruds Open
  Fr.v Rickard Sjöö, Erik Larsson och Daniel Gustafsson väntar på nya matcher i Långseruds Open Foto: Kjell Olsson
 • Foto: Kjell Olsson
 • Foto: Kjell Olsson

Upprepad fjolårsseger

Först spelades herrdubbel och damsingel. Tio dubbelpar spelade två matcher var, alla matcher omfattade ett set samt tie-break, varför det gällde att hålla fokus.

Några matcher blev knallhårda och det blev även gameräkning innan semifinalparen var klara. Alla par spelade minst två matcher. Fjolårsmästarna Johan Mattsson/Martin Jonasson, Bäckefors, vann över Christoffer Bryntesson/Karl Olsson, Långserud, med klara 6-1 i den ena semin. Det var för övrigt en repris på fjolårsfinalen.

I den andra semin vann Daniel Gustafsson, Åmål, och Martin Johansson, Säffle, efter en lång och hård match. Segern skrevs till 7-5. Matchen sög rejält med kraft ur "D.G" och ”Mata” och Bäckeforsduon Mattsson/Jonason kunde sedan vinna finalen med klara 6-1 och därmed upprepa fjolårssegern.

"Hoppas på flera tjejer"

Ett färgstarkt inslag utgjorde Niclas Edman och Niklas Vogt från Säffle som spelade i färggranna Kameruntröjor. De sistnämnda skulle ju ha använts vid det fotbolls-VM som fick flyttas från Sporthälla. Ytterligare ett brödrapar från Säffle deltog nämligen Erik och David Axelsson. Dessa vann i första dubbelomgången.

Samtidigt spelade tjejerna och det blev mycket spännande- Annica Johansson, Säffle, vann först mot fjolårssegraren Diana Davidsson med 7-5. Johanna Gustafsson, Järbo, vann mot Diana med 6-4 och slutligen kunde Johanna vinna mot Annica med 7-6 efter 7-2 i tie-break.

– Vi hoppas på flera tjejer, sade arrangörerna efteråt.

Anton Grundel, FBK, signerar den matchtröja som Andreas Johansson, Säffle, vann på lotteri.
Anton Grundel, FBK, signerar den matchtröja som Andreas Johansson, Säffle, vann på lotteri. Foto: Kjell Olsson

Grundel var wild card

Sexton killar drog igång singelspelet. I startfältet fanns bland annat tre bröder; Martin, Erik och Rickard Sjöö från Säffle. Längst gick Martin som föll i semi mot fjolårsmästaren Daniel Gustafsson. Mattias Svärd, Säffle vann mot Daniel Svärd, Bäckefors, men föll sedan mot Karl Olsson. Lite FBK-känsla blev det när Anton Grundel, årets wild card, vann en jämn match mot Rickard Sjöö, Säffle, med 6-4 men sedan blev det stopp mot Martin Sjöö.

Martin mötte sedan Daniel Gustafsson som kunde vinna med sitt säkra och varierade spel. I den andra semin möttes Christoffer Bryntesson, Bäckefors, och Karl Olsson, Långserud. Bryntesson inledde starkt men Karl kunde vända och vinna med 6-3.

 • Karl Olsson ,Långserud, stolt vinnare av femte upplagan av Långserud Open i tennis. Förutom en vinnarpokal får han under ett år inneha det ärofulla vandringspriset från Kongsvinger Cup i bordtennis (!) Daniel Gustafsson trots allt nöjd tvåa- t.v och Daniel Svärd och Sebastian Johansson flankerar finalisterna
  Karl Olsson ,Långserud, stolt vinnare av femte upplagan av Långserud Open i tennis. Förutom en vinnarpokal får han under ett år inneha det ärofulla vandringspriset från Kong… Foto: Kjell Olsson
 • En lycklig herrsingelvinnare, Karl Olsson, Långserud, som fick revansch mot Daniel Gustafsson, Åmål, som vann ifjol. Segerpokal samt vandringspris från en stor bordtennistävling från Kongsvinger vilket kräver sin förklaring
  En lycklig herrsingelvinnare, Karl Olsson, Långserud, som fick revansch mot Daniel Gustafsson, Åmål, som vann ifjol. Segerpokal samt vandringspris från en stor bordtennistäv… Foto: Kjell Olsson
 • Pokalvinnarna i damsingel t.v Annica Johansson, tvåa, samt Johanna Gustafsson, segrarePrisutdelarna var t.v Daniel Svärd samt t.h Rickard Sjöö
  Pokalvinnarna i damsingel t.v Annica Johansson, tvåa, samt Johanna Gustafsson, segrarePrisutdelarna var t.v Daniel Svärd samt t.h Rickard Sjöö Foto: Kjell Olsson
 • Johanna Gustafsson vann damklassen
  Johanna Gustafsson vann damklassen Foto: Kjell Olsson
 • Johan Mattsson och Martin Jonasson, Bäckefors, lyckades försvara titeln i herrdubbel vid årets upplaga, den femte, av Långserud Open i tennis. Sebastian Johansson och Daniel Svärd flankerar vinnarna och har just delat ut priserna
  Johan Mattsson och Martin Jonasson, Bäckefors, lyckades försvara titeln i herrdubbel vid årets upplaga, den femte, av Långserud Open i tennis. Sebastian Johansson och Daniel… Foto: Kjell Olsson

Final i repris

Därmed stod klart att årets final skulle bli en repris på fjolårets. Då vann Daniel. Nu blev det dock mycket jämnare. Karl hade snabba fötter och säkert spel och kunde gå fram till 3-1 men sedan jämnade det ut sig och 4-4 betydde rafflande slutgame. Karl kunde dock knyta ihop säcken och vinna med 6-4. Därmed var det åter en ny vinnare, den femte i ordningen.

– Känns ju väldigt skönt, sade Karl som dock påpekade att Daniel hade spelat fler matcher i värmen samt hämmades något i servarmen.

– Det är ju lite surt att förlora två finaler, sade Daniel efteråt.

Givmilda sponsorer

Han kunde dock glädjas åt att vid det stora lotteribordet vinna en biljett till en god middag. Andra populära priser var Anton Grundels hockeyklubba liksom Mikael Lindkvists dito och en FBK-matchtröja med autografer. Lycklig vinnare av den sistnämnda klubban blev Martin Johansson. Givmilda sponsorer hade sett till att det fanns mera fina vinster.

Efter prisutdelning utbringades ett fyrfaldigt leve för hela turneringen, allt förarbete och till Sommarro TK som hyrt ut banorna. Martin Jonasson berättade även att man sänt en blomma till Olof Stenberg, banornas allt i allo, som hastigt blivit sjuk. Överskottet kommer att gå till Hela Människan, RIA Karlstad. Senare på kvällen var det dags för utvärdering i samband med en matbit.

Artikeltaggar

KarlstadLångserud OpenSommarro GKTennis

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.