Hoppa till huvudinnehållet

"Det är en sport som är här för att stanna"

Publicerad:

Billerud Tennisklubb har lagt sista handen vid en stor investering: en padelbana. I tisdags spelades historiens första padelmatch i Säffle, och de fyra spelarna var lyriska.

– Jättekul, det här kommer vi att göra mycket mer!

"Testpatrullen" av padelbanan bestämde sig direkt för att boka en ny tid snart. "Det här kan vi verkligen rekommendera", säger Lena Jansson (till höger).
"Testpatrullen" av padelbanan bestämde sig direkt för att boka en ny tid snart. "Det här kan vi verkligen rekommendera", säger Lena Jansson (till höger). Foto: Marina Johansson

Per-Åke Grunnan är klubbchef på Billerud Tennisklubb. Han berättar att diskussionen om en padelbana har funnits i ungefär ett år, men sedan det formella beslutet togs har det varit snabba ryck. Banan, som är byggd på en befintlig tennisplan, beställdes för en månad sedan och stod färdigmonterad i tisdags.

– Den tog två dagar att bygga, säger han.

Marie Svensson tror att padel kan locka många nya gäster till hallen.
Marie Svensson tror att padel kan locka många nya gäster till hallen. Foto: Marina Johansson

Ny målgrupp

Att ta in en ytterligare sport i en förening som tidigare bara bedrivit tennis, kan vara en känslig fråga. Men alla 60-talet medlemmar i föreningen har ställt sig positiva till idén om en padelbana, som ger verksamheten fler ben att stå på.

– Det drar hit lite nytt folk, även om många av våra nuvarande medlemmar också kommer att vilja spela padel. Det är en enormt populär sport i hela världen just nu, säger Per-Åke.

Klubbchefen Per-Åke Grunnan spår att investeringen har betalat sig själv om 1,5 år.
Klubbchefen Per-Åke Grunnan spår att investeringen har betalat sig själv om 1,5 år. Foto: Marina Johansson

Sänker tröskeln

I grund och botten är padel väldigt likt tennis, men med vissa skillnader. Framför allt är banan mer komprimerad, och med väggar som man kan utnyttja i spelet. Man spelar nästan alltid i dubbel, även om singelspel förekommer. Man kan säga att sporten är som en kombination av tennis och squash. Den vane tennisspelaren kommer att känna igen tekniken, men upptäcka helt andra krav på taktik. Det är såklart en sport i sin egen rätt, men fungerar också som en introduktion till tennis.

– Alla som jag har pratat med tycker att padel är lättare än tennis. Den som blir duktig på padel kommer att ha lättare för att bli bra även på tennis.

Banan har kostat klubben 330 000 kronor. En stor investering, men som de tror kommer att löna sig rejält.

– Vi räknar med en pay off-tid på 1,5 år.

330 000 kronor har padelbanan kostat.
330 000 kronor har padelbanan kostat. Foto: Marina Johansson

Ingen fluga

På sikt kommer man att erbjuda kurser och regelbunden gruppträning. För närvarande kan man endast boka banan för fritt spel. Bokningar har redan börjat trilla in, och tanken är att man i sinom tid även ska ha en eller två utomhusbanor.

– Padel är ju en trend just nu men det är en sport som är här för att stanna, det tror vi. Tre banor i Säffle tror jag inte ska vara något problem, säger Per-Åke.

Padel liknar tennis mycket men man använder också banans väggar – vilket påminner om squash.
Padel liknar tennis mycket men man använder också banans väggar – vilket påminner om squash. Foto: Marina Johansson

Kvartetten som testkörde banan i tisdags – Marie Svensson, Lena Jansson, Grethe Frankert och Karin Rösvall Eldh – var entusiastiska. För några var det första padelmatchen, andra hade spelat någon gång tidigare. Alla var överens om att snart komma tillbaka.

– Jätteroligt – och jobbigt! Nu är man svettig, säger Marie.

– Jättekul, det här kommer vi att göra mycket mer, säger Lena.

Artikeltaggar

Billerud TKNyheterPadelSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.