Hoppa till huvudinnehållet

Ingen Billy Elliot i höst

Publicerad:

Coronaviruset la ett krokben mitt i baletten. SäffleOperan väntade och hoppades in i det sista, men lämnade i dag beskedet att höstens musikal Billy Elliot ställs in på grund av folksamlingsrestriktionerna. Det är dock klart att den i stället kommer att spelas nästa höst.

Producenten Tobias Norelius är förstås besviken över att höstens uppsättning måste skjutas fram, men lovar att Billy Elliot ska komma till SäffleOperans scen även om det blir senare än det var tänkt. Arkivbild.
Producenten Tobias Norelius är förstås besviken över att höstens uppsättning måste skjutas fram, men lovar att Billy Elliot ska komma till SäffleOperans scen även om det blir senare än det var tänkt. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Billy Elliot var en succé långt innan premiären. Redan i februari var över 5200 biljetter sålda eller bokade. Sedan kom Covid-19.

Mörkt moln

Den 27 mars tog regeringen beslutet att begränsa möjligheten att hålla en offentlig tillställning med fler än 50 personer, som ett sätt att minska smittspridningen. Ett beslut som i princip innebar ett näringsförbud för snart sagt hela kultursektorn, och i synnerhet små teatrar som SäffleOperan.

Sedan dess har alla inblandade i SäffleOperans produktion varit medvetna om att möjligheten att spela Billy Elliot i år varit högst osäker, men man har ändå jobbat för det och hoppats på det bästa – tills det inte längre gick.

Har inget val

Tisdagen den 28 juli meddelades på Folkhälsomyndighetens pressträff att ingen ändring av folksamlingsreglerna är aktuell inom den närmaste framtiden.

– Det är därför med stor sorg som vi måste meddela att Billy Elliot 2020 är inställd. Det är ju egentligen inte vi som har tagit det beslutet, utan regeringen som har gjort det, säger Tobias Norelius, producent.

Han tror personligen att det kommer att bli en förändring innan det planerade premiärdatumet 3 oktober, men man kan inte vänta längre. Att arbeta in i det sista för att sedan inte få spela föreställningen skulle bli en för stor ekonomisk förlust.

– Vi måste ha de här sju veckorna innan premiär. Uppsättningen har redan kostat 500 000.

Tanken är att man kommer att ha samma cast 2021 som det planerades för i år.
Tanken är att man kommer att ha samma cast 2021 som det planerades för i år. Foto: Marina Johansson

"Väldigt jobbigt"

Att årets storproduktion ställts in har inte hänt tidigare i SäffleOperans historia – däremot var det ett verksamhetslöst år i brytpunkten mellan att man slutade vara del av Värmlandsteatern och bildade en egen förening.

– Så det är ganska unikt och sätter teatern i en väldigt jobbig situation. Vi har, precis som alla andra företag, löpande kostnader som står och tickar även när vi inte spelar föreställning.

Det var tur att Chess förra året gick så bra att man lyckats bygga en rejäl buffert.

– I fjol hade vi 6,2 miljoner i intäkter – i år kommer det att vara i princip 0. Men vi kommer klara det, tack vare att vi drog i nödbromsen nu.

Frustrerande

Att spelåret 2020 gick åt detta håll är naturligtvis en besvikelse; ledsamt och vanmäktigt.

– Det är ganska frustrerande att drabbas av den här begränsningen som slår så hårt mot just kultursektorn. Det är helt okej att sätta 500 personer i ett flygplan till Grekland, men inte i en teatersalong. 250 personer kan äta på samma restaurang, men om man tar dit en person som spelar för dem så går det inte längre.

Billy Elliot-skolan för barnaktörerna kommer att fortsätta i höst.
Billy Elliot-skolan för barnaktörerna kommer att fortsätta i höst. Foto: Marina Johansson

Kommer 2021

Ett litet ljus i mörkret är att SäffleOperan fått rättigheterna av förlaget i London att sätta upp musikalen nästa höst.

– Det var verkligen ingen självklarhet. Först fick vi faktiskt nej, för en annan teater stod på tur. Men de hade förståelse för omständigheterna och därför fick vi ett förnyat kontrakt.

Billy Elliot-skolan som SäffleOperan har haft för barnensemblen kommer att fortsätta till hösten, och planen är att det blir samma cast 2021 som det var tänkt i år. Alla inblandade har visat intresse för det, även om det naturligtvis kan ske saker längs vägen.

– Billy Elliot ska alltså få dansa på SäffleOperans scen även om det blir lite senare än planerat. Vi får se det som en möjlighet till att göra en ännu bättre föreställning, säger Tobias Norelius.

Värd att vänta på

De som redan köpt biljetter kommer automatiskt få dem flyttade till motsvarande föreställningsdag hösten 2021. Men på grund av rådande omständigheter lättar SäffleOperan på reglerna för den som behöver omboka sitt besök. Sådana förfrågningar kan tas emot från och med den 18 augusti.

– Detta år har vi fått lära oss att ta en dag i taget, och vi får nu hoppas på en höst där vi genom detta beslut kan bidra till att hålla ner smittspridningen och där samhället och kultursektorn gradvis kan återgå till det normala. Vår målbild ska i alla fall vara klar för alla: Billy Elliot ska bli av och det ska bli en föreställning väl värd att vänta på! avslutar Tobias Norelius.

Artikeltaggar

Billy ElliotFolkhälsomyndighetenNöje/KulturNyheterSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.