"Den blomstertid nu kommer" brukar barnen sjunga på skolavslutningarna för att fira in sommarlovet. I år blev det kanske inga sedvanliga sådana, men blomstertiden kom med dunder och brak ändå. De senaste åren har det blivit att mer populärt att odla och plantera hemma, och under corona har den trenden vuxit sig ännu större, vilket är påtagligt även i Säffle.
Säffles trädgårdshandel har nämligen ökat i hög grad sedan i våras och håller i sig än. Fler är hemma i sommar och många passar då på att ge trädgården lite extra kärlek, medan andra bara provar att odla sina egna primörer på fönsterbrädan. En sak är i alla fall säker, efterfrågan på allt som innefattar trädgård är stor och hos Granngården säljs mer av just allt.
– Det har vart mycket mer i år och särskilt under våren om man jämför med tidigare år. Medan andra haft det lugnt så har det varit full rulle här. Folk är väl hemma nu och då vill de plantera, så nya gräsmattor och så. När det till exempel var dags att så sättpotatis så fick vi beställa mängder, berättar butikschefen Katarina Jönsson.
– Sen har vi fått öppna upp så att folk kan plocka varor här ute för att de inte ska gå uppe på varandra i butiken. Visst försvinner det en del grejer, men det är ju sånt man får ta när det är som det är, fortsätter hon.
Vad säljer ni mest av?
– Allt! Vi har sålt väldigt mycket av allt, säger Elin Hansson som har fullt upp med att assistera kunder i kassan.
Trendigt
Även Pomonadalens Handelsträdgård i Säffle har haft fullt upp under våren och sommaren. Man har fått anställa två extrapersonal och Tord Andersson berättar att det har varit både positivt och negativt att försäljningen ökat så drastiskt.
– Det har ju varit en trädgårdstrend i flera år så det har gått väldigt bra för näthandeln. Sen är ju folk hemma mer nu och odlar mycket tomater, gurka och framförallt kryddor, så det har varit positivt för oss.
– Nu är det inte direkt strandväder heller utan en lite svalare och sämre sommar, så det påverkar ju också.
Jagar växter
Den stora efterfrågan är inte enbart positiv, menar Tord Andersson. När viruset spred sig och länder i Europa stängde ner så minskade också produktionen, vilket resulterat i att det inte är så lätt att få tag på nya växter, buskar, träd och dylikt. Sommarblommorna är t.ex. redan slut, och höstens är snart redan på ingång.
– Det är varubrist hos leverantörerna också, så det är ett ständigt jagande på växter. Det fattas bland annat buskar och fruktträd, och det är inte bara att trycka på en knapp direkt eftersom det tar flera år innan de är färdiga, säger Tord Andersson.
– Men det har gått bra ändå, vi har haft full fart sen i april och juli ser ut att bli väldigt bra det också, säger Tord.
Mer aktivitet på kolonilotterna
Trädgårdsuppsvinget märks inte bara i butikerna. Ute på Ängsbackens Koloniförening i Säffle vistas kolonisterna i allt högre grad ute i sina små stugor och trädgårdar under coronatider. Säffle-Tidningen har träffat Elin Johansson, Kerstin Eriksson och Lennart Lind som alla har märkt en skillnad i aktivitet på området.
– Jämfört med förra året är det mer aktivitet här. Det är mycket mer personer och de är här oftare. Folk kan väl inte resa bort på samma sätt nu och istället för att sitta hemma i en lägenhet är de här ute och tar hand om sina odlingar, grejar i trädgården eller bygger nytt, berättar de.
– Det har funnits tomma lotter här innan men nu är nog nästan alla uthyrda. Några har inte börjat än så vi får väl se om de bygger något eller om det blir odlingslotter, säger Elin, som också är vice ordförande i föreningen.
Själva har de också märkt av odlingsboomen i butikerna.
– Jag fick inte tag på en enda tomatplanta i Säffle så jag åkte till Åmål men de var slut där med, och sommarblommorna fick man köa för att ta sig fram till, berättar Kerstin Eriksson.
– Sättlök var det också slut på, så jag åkte faktiskt ända till Filipstad för att få tag i det, berättar Elin Johansson.
Fler medlemmar
Säffle-Tidningen har sökt Owe Grundt (ordförande i både koloniföreningen och Säfflebygdens Trädgårdssällskap) för en kommentar, och även han bekräftar ett ökat intresse för kolonilotterna det här året. Dels har medlemsantalet ökat i trädgårdsföreningen, men också i koloniföreningen.
– Ja det har vart en väldig ökning. Vi har fått in många nya medlemmar både i trädgårdsföreningen och koloniföreningen. Jag har inga papper framför mig nu, men vi har 37 lotter totalt och nu finns det bara två eller tre lotter kvar, berättar Owe Grundt.