Hoppa till huvudinnehållet

Larmet inifrån AF: Räcker inte till

Publicerad:
Fackförbundet ST varnar för att situationen på Arbetsförmedlingen är ansträngd. Arkivbild.
Fackförbundet ST varnar för att situationen på Arbetsförmedlingen är ansträngd. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Över 270 000 personer har sedan mars skrivits in hos Arbetsförmedlingen. Nu varnar fackförbundet ST om en mycket ansträngd situation där resurserna inte räcker till, enligt SVT Nyheter.

I synnerhet inte efter de nedskärningarna som gjorts på myndigheten.

– Vi har minskat personalen totalt med över 4 000 personer på grund av neddragningarna förra året. Har vi så mycket mindre resurser är det klart att vi inte kan göra samma arbete, säger Johan Eklund, styrelseledamot för ST-facket på Arbetsförmedlingen.

Eklund varnar dessutom för att de som blir extra lidande är de långtidsarbetslösa som varit utan jobb i över ett år.

– Det här är grupper som behöver extra stöd, säger han.

470 000 var i juni inskrivna som arbetslösa – en ökning med 130 000 personer jämfört med juni 2019. Och enligt Arbetsförmedlingens prognos beräknas antalet arbetslösa fortsätta öka under hösten.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hänvisar till regeringens satsningar på korttidsarbete, men säger samtidigt att mer åtgärder kommer att krävas.

– Det är ett ansträngt läge på Arbetsförmedlingen och vi måste återkomma inför höstens budget med ytterligare besked. Men regeringen kommer att säkerställa att Arbetsförmedlingen klarar att utföra sitt viktiga uppdrag, säger hon till SVT.

Fackförbundet ST varnade redan i våras för hur situationen påverkar de anställda.

– Det finns en stor oro bland personalen och folk mår väldigt dåligt, sade klubbordförande Fredrik Andersson till TT då.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetSverige

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.