Hoppa till huvudinnehållet

Systembolaget drar norrmän till Säffle

Publicerad:
Den här ölen med 4,7 %   är dubbelt så dyr hemma men där köper man den i vanliga affärer, säger Stig Nilsson,Oslo, med sommarhus i Ingrirud.
Den här ölen med 4,7 % är dubbelt så dyr hemma men där köper man den i vanliga affärer, säger Stig Nilsson,Oslo, med sommarhus i Ingrirud. Foto: Kjell Olsson

Senaste veckan har det varit en formidabel "invasion" från Norge till Värmland. Besöksrekord slås vid gränsen där något shoppingcenter haft 15 000 besöksfordon på en enda dag. Men rushen har också nått Säffle där Systembolaget är ett populärt resmål.

"Fyra månaders törst" och ingen möjlighet att köpa övriga varor för livets nödtorft har nått sin ände, i alla fall tills vidare.

– Nja, visst är det så att priser i Sverige är mycket lägre på mycket. till exempel starkvaror, men jag tittar faktiskt inte så mycket på priset.

Samlar på whisky

Det säger Stig Nilsson från Sörum Sand,Lilleström, Oslo när ST träffar honom med några whiskeykartonger i famnen på Systembolaget.

– Jag samlar faktiskt på just whisky och dessa två sorter har vi inte hemma och jag har inte sett dem tidigare, säger Stig.

Stig Nilsson samlar på whisky och han hittade två nya sorter på Systembolaget i Säffle.
Stig Nilsson samlar på whisky och han hittade två nya sorter på Systembolaget i Säffle. Foto: Kjell Olsson

Han berättar att han brukar besöka whiskyfestivaler och hoppas det kommer att anordnas en i Karlstad senare i år men det är ju oklart i dagens läge.

ST ber honom göra ett överslag och han greppar en välkänd ölsort i glasflaska 4,7 % stark.

– De här köper vi i vanliga butiker i Norge och de kostar cirka 30 kr per styck och här står det visst 14,70, konstaterar han.

Ett andra hem

Stig med familj har sedan tolv år tillbaka ett sommarhus i Ingrirud och uttrycker stor glädje och lättnad över att gränsen öppnats.

– Ja, det är ju vårt andra hem. Vi har bara fått gjort korta tillsynsresor, säger Stig vars farfar kommer från Skattkärr.

Paret Mette och Espen Hansen på väg mot den gröna skylten i Säffle och inköp av några flaskor vin för att fira sitt mångåriga äktenskap.
Paret Mette och Espen Hansen på väg mot den gröna skylten i Säffle och inköp av några flaskor vin för att fira sitt mångåriga äktenskap. Foto: Kjell Olsson

Äkta paret Mette och Espen Hansen från Fosund, Lilleström, är på väg in under den gröna skylten för att inhandla ett par flaskor vin.

– Vi har varit gifta i mer än fyrtio år och det tänker vi fira, säger båda gemensamt.

Hur tycker ni att det var det när gränsen var stängd?

– Den har varit en väldigt tråkig tid men vi har ju fått åka över för tillsyn av huset. Tyvärr har det skett flera gånger sedan det varit inbrott, suckar Espen.

Vid fritidshuset har tjuvarna tagit gräsklippare och andra redskap och till och med den elektriska toaletten stals.

– Så vi funderar faktiskt på att sälja vårt hus nu efter tio år, säger Espen.

Grannarna hjälper till

Han berömmer dock grannarna i Västbro som hör av sig även om det är med trista meddelanden.

Den är den höga norska alkoholskatten som gör att norskarna storhandlar på Systembolaget.

– Om bara de norska myndigheterna sänkte sin alkoholskatt så skulle vi handla hemma, säger en kund som drar en välfylld kundvagn men vill vara anonym.

Med frugan och dotter på Shoppingtur i Karlstad kunde Terje Olausson samt åttaårige Sander Carlson och hunden Lea njuta hemma vid sommarhuset Hagen, i Långserud.
Med frugan och dotter på Shoppingtur i Karlstad kunde Terje Olausson samt åttaårige Sander Carlson och hunden Lea njuta hemma vid sommarhuset Hagen, i Långserud. Foto: Kjell Olsson

– Vi har ägt vårt sommarhus med omgivande byggnader i 19 år och det var ett hårt slag när man plötsligt stängde oss ute, säger Terje Olafsen när ST hälsar på vid Hagen, Långserud.

– Jag tror nog vi tillbringar bortåt 40 helger om året här och vi trivs verkligen i bygden, säger Terje.

Vill bosätta sig här

Hans fru Nina med dotter Amelia är på shoppingtur så Terje samt åttaårige Sander och hunden Lea har det lugnt och skönt i gröngräset.

– Det tar mindre än två timmar hit och vi har skaffat oss många vänner, säger Terje. Vi trivs så bra att vi faktiskt letar hus för att bosätta oss permanent, speciellt när pensioneringen närmar sig.

– När vi köpte hus för 19 år sedan var priserna väldigt låga och än så länge är det mycket billigare än i Norge men prisbilden verkar vara på väg uppåt, säger Terje som håller koll.

Artikeltaggar

GränshandelNyheterSystembolagetSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.