Hoppa till huvudinnehållet

Klart för Herrgårdselevernas återkomst

Publicerad:
"Vi anser att utbildning är viktigt och vi vet att den bästa utbildningen sker när ungdomarna är på plats", säger Erica Andrén.
"Vi anser att utbildning är viktigt och vi vet att den bästa utbildningen sker när ungdomarna är på plats", säger Erica Andrén. Foto: Diana Dragic

Glädjande besked för Herrgårdsgymnasiets elever. Höstens studier kommer att ske på plats med planerade åtgärder för att minska risken för smittspridning enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Jag tror att de kommer uppskatta skolan mer nu, säger Erica Andrén som är chef för Barn- och ungdomsförvaltningen i Säffle.

Under de senaste veckorna har det förekommit en del frågetecken kring hur höstens skolstart ska bli för eleverna som ska studera på Herrgårdsgymnasiet i Säffle, och situationen med kollektivtrafiken har varit ett sådant. Efter möten och diskussioner mellan skolans ledning och Värmlandstrafik står det nu klart att elever kommer kunna färdas till skolan på ett tryggt sätt och att undervisningen därför kan genomföras på plats.

– Vi har suttit ner tillsammans med Värmlandstrafik och tittat på vilka linjer som blir påverkade för vår del. Det är ett fåtal sträckor där vi kan se att det finns någon buss som kan bli lite fullare, men vi gör ändå bedömningen att alla elever kan ta sig till skolan på en bra och säkert sätt, säger Erica Andrén.

– Värmlandstrafik har ju gått ut och vädjat till alla som har möjlighet att färdas på annat sätt att göra det, så vi hoppas att så många som möjligt har möjlighet att göra på det viset för att de som verkligen måste åka buss ska kunna ta sig fram.

På tisdag öppnar alltså Herrgårdsgymnasiet för cirka 400 elever som längtar tillbaka till skolan.
På tisdag öppnar alltså Herrgårdsgymnasiet för cirka 400 elever som längtar tillbaka till skolan. Foto: Diana Dragic

Kan korrigera

Från både skolans och Värmlandstrafiks sida kommer man att hålla koll på flödet, och skulle det visa sig att det uppstår en tydligt märkbar trängsel så finns det utrymme att korrigera beslutet även efter att skolan har startat, berättar Erica Andrén.

– Men det tror jag inte kommer hända. Karlstad sa i går att de kommer ha viss del av utbildningen på distans, men det är ju för att flera tusen gymnasieungdomar ska till Karlstad på morgonen ifrån alla våra kommuner, så det är klart att det är ett helt annat läge för dem. Vi har inte alls den mängden ungdomar som ska resa till vår gymnasieskola.

Det finns alltså en risk för att viss del av undervisningen kan ske helt eller delvis på distans framöver om det exempelvis upptäcks flera coronafall i skolan eller om det blir för mycket trängsel inom kollektivtrafiken.

– Men vi kommer göra allt vi kan för att det inte ska bli så. Vi kommer att få reda på om vi får flera smittade på till exempel Herrgårdsgymnasiet, och i så fall kommer vi att göra en bedömning tillsammans med smittskydd i Karlstad, som är den instans som kan fatta beslut om stängning.

– Skolverket vill också att vi ska vara återhållsamma med distansundervisning, så om det skulle bli distans kommer det i så fall vara i så liten utsträckning som möjligt. Vi anser att utbildning är viktigt och vi vet att den bästa utbildningen sker när ungdomarna är på plats, säger Erica Andrén.

Insatserna som ska vidtas för att undvika smittspridning i skolan liknar de åtgärder som redan pågått inom grund- och förskolan sedan i våras.
Insatserna som ska vidtas för att undvika smittspridning i skolan liknar de åtgärder som redan pågått inom grund- och förskolan sedan i våras. Foto: Diana Dragic

Åtgärder

För att klara cirka 400 elever på plats så kommer man att vidta åtgärder som ska minska risken för smittspridning i skolan. Insatserna liknar de som redan vidtagits i grund- och förskolorna sedan i våras. Bland annat har städningen ändrat sina rutiner och sitt arbetssätt.

– Sen ser vi till att ungdomarna håller distans i kön till lunchen samt att lunchen blir mer utspridd över dagen än den varit tidigare.

– Det ska naturligtvis hållas distans även i klassrummen.

Har eleverna ett och samma klassrum?

– Nej, det kommer de inte ha. De byter klassrum när de byter ämne.

Vuxenskolan

Även vuxenskolan kommer öppna upp för närstudier i sina lokaler, men där finns rekommendationer att bedriva viss distansundervisning.

– I och med att det är vuxna så förordar man från statens sida att fortsätta lite mer på distans, så vi kommer att starta men till en början kommer det att vara halvklasser.

– För de som till exempel är studerande inom SFI så är halva undervisningen förlagd på skolan och andra på distans. Grupperna skiftar mellan att läsa förmiddag och eftermiddag på distans respektive på plats.

Hur känns det att eleverna kommer tillbaka?

- Det känns jättebra! De har saknat sin skola och saknat att vara en del av ett socialt sammanhang, så för elevernas skull är det här det bästa, säger Erica Andrèn.

– På något vis kanske de har fått ett nytt perspektiv, och jag tror att de kommer uppskatta sin skola mer nu när de kommer tillbaka.

Säffle Lärcenter slår också upp portarna för närstudier under hösten, men bara till häften.
Säffle Lärcenter slår också upp portarna för närstudier under hösten, men bara till häften. Foto: Jenni Jansson

"Lite oroad"

Dock finns det en oro bland lärarna, och en lärare på Herrgårdsgymnasiet är bekymrad för sina grannars skull.

– Det känns rätt ok att eleverna kommer tillbaka, men jag är lite oroad över att det i området där jag bor också bor många äldre människor, så för egen del kommer jag att tänka extra mycket på min handhygien och på att hålla avstånd.

– Men eleverna har verkligen saknat skolan så det ska bli roligt för dem att få komma tillbaka, säger läraren.

Artikeltaggar

Erica AndrénGymnasieskolanHerrgårdsgymnasietNyheterSkolstartSkolverketVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.