Hoppa till huvudinnehållet

50 år sedan första eleverna kom till Tegnérskolan

Publicerad:
När eleverna för första gången kom till nya skolan fanns lärare på plats för att visa runt. En av lärarna var Arne Nordström.
När eleverna för första gången kom till nya skolan fanns lärare på plats för att visa runt. En av lärarna var Arne Nordström. Foto: Åke Jansson

Det är exakt 50 år sedan de första eleverna togs emot i Tegnérskolan.

Det skedde 20 augusti 1970. Skolbygget var ett stort projekt. Tidsplanen höll emellertid och skolan kunde tas i bruk som planerat till höstterminen 1970. Dessutom skulle projektet följas av ytterligare ett, nämligen byggandet av Tegnérhallen och dess simhall.

Man kan säga att det var lite av en brytningstid. Fortfarande gick elever på Samrealskolan för att där ta sin realexamen, men just denna examen skulle snart vara avskaffad. I Säffle tog man realexamen sista gången 1971.

Mycket var nytt första skoldagen i nya skolan. Ett par av eleverna var – om bildtexten var korrekt för 50 år sedan – Monika Bäckström och Gunilla Halvardsson.
Mycket var nytt första skoldagen i nya skolan. Ett par av eleverna var – om bildtexten var korrekt för 50 år sedan – Monika Bäckström och Gunilla Halvardsson. Foto: Åke Jansson

Det skulle emellertid dröja flera decennier innan Samrealskolan upphörde att vara skola. Den fick i stället heta Sundsborgsskolan och levde vidare inom samma rektorsområde.

Första spadtaget

Första spadtaget för Tegnérskolan togs 30 april 1969. Det var Alf Magnil, som då var ordförande i skolstyrelsen, som fick det uppdraget. Diskussionerna om en ny skola hade pågått några år och projekteringen hade inletts redan 1964. Åren som följde omarbetades det ursprungliga förslaget. Från början var det tänkt att skolan skulle delas upp i fyra byggnader, varav en skulle ligga längs Granvägen där det i stället blev parkeringsyta. I den byggnaden skulle lokaler för slöjd, hemkunskap och handel inrymmas. Nu kom de i stället att placeras i huvudbyggnaden.

Läraren Arne Nordström hade tagit hand om en uggla som övergivits av modern. Ugglan fick vara med om Tegnérskolans första skoldag. Det var populärt bland eleverna.
Läraren Arne Nordström hade tagit hand om en uggla som övergivits av modern. Ugglan fick vara med om Tegnérskolans första skoldag. Det var populärt bland eleverna. Foto: Åke Jansson

I hörnet av Tegnérgatan och Granvägen skulle en fristående byggnad inrymma en större aula, matsal för eleverna och en matsal för lärarna, lokal för musik samt centralkök. En anledning var, förklarade stadsarkitekt Carl Waldenström i en ST-intervju, att bland annat aulan lättare skulle kunna komma allmänheten tillgodo om den delen var fristående.

Första skoldagen i nya skolan fick eleverna en karta för att hitta i lokalerna. Ulf Ottersten och Bengt Paulsson var två av eleverna som tog hjälp av kartan.
Första skoldagen i nya skolan fick eleverna en karta för att hitta i lokalerna. Ulf Ottersten och Bengt Paulsson var två av eleverna som tog hjälp av kartan. Foto: Åke Jansson

Så blev det också. Aulan användes i olika sammanhang. Bland annat hade kommunfullmäktige sina sammanträden där under 1970-talet.

En dags tjuvstart

Länsarbetsnämnden hade gett igångsättningstillstånd för byggstart 1 maj, men Säffle tjuvstartade som sagt genom att sätta spaden i marken redan dagen innan.

Det var den 30 april 1969 som skolstyrelsens ordförande Alf Magnil tog det symboliska första spadtaget. Det bevittnades av från vänster politikerna Gunnar Jansson och Harry Jansson, skolchefen Kurt-Elof Rejnö, ingenjör Kjell Grengmark, centrala byggnadskommitténs ordförande Allan Gustafsson, byggmästare Arvid Andersson och verkmästare John Grindvall, de båda sistnämnda från byggfirman Diös.
Det var den 30 april 1969 som skolstyrelsens ordförande Alf Magnil tog det symboliska första spadtaget. Det bevittnades av från vänster politikerna Gunnar Jansson och Harry Jansson, skolchefen Kurt-Elof Rejnö, ingenjör Kjell Grengmark, centrala byggnadskommitténs ordförande Allan Gustafsson, byggmästare Arvid Andersson och verkmästare John Grindvall, de båda sistnämnda från byggfirman Diös. Foto: Åke Jansson

- Det är en stor dag för Säffle, fastslog Allan Gustafsson, som då var ordförande i centrala byggnadskommittén och kommunalråd och den som lämnade över spaden till Alf Magnil.

Politikerna Gunnar Jansson och Harry Jansson, skolchefen Kurt-Elof Rejnö, ingenjör Kjell Grengmark samt Arvid Andersson och John Grindvall från byggfirman Diös var också på plats.

Skolstyrelsens ordförande Alf Magnil redo för första spadtaget.
Skolstyrelsens ordförande Alf Magnil redo för första spadtaget. Foto: Åke Jansson

Den 1 juni 1970 skulle bygget vara klart. Det var målet när arbetet sattes igång.

Redan våren 1970 vågade man lova att bygget skulle bli färdigt i tid.

När första spadtaget väl var taget var det glada miner. Från vänster skolchefen K-E Rejnö. Gatuchefen Bo Örtenberg, skolstyrelsens ordförande Alf Magnil och kommunalrådet och ordföranden i centrala byggnadskommittén Allan Gustafsson.
När första spadtaget väl var taget var det glada miner. Från vänster skolchefen K-E Rejnö. Gatuchefen Bo Örtenberg, skolstyrelsens ordförande Alf Magnil och kommunalrådet och ordföranden i centrala byggnadskommittén Allan Gustafsson. Foto: Åke Jansson

All inredning till skolan hade beställts till 15 juni och 4 juli skulle nyckeln till skolan symboliskt överlämnas till skolans rektor, som då var Bengt Ivarsson.

Från starten skulle Tegnérskolan ta emot i runda tal 400 elever och ungefär lika många skulle gå i den andra högstadieskolan Sundsborgsskolan.

Med karta första dagen

Några dagar in i juli gjorde ST ett besök i den nya skolan. Byggjobbarna hade gjort sitt och gått på semester. ST beskrev ändå målande hur det såg ut.

- Där jobbar målare, elektriker, folk som lägger in paneler i taken, där släpar grabbar omkring stora kärror med möbler och där dyker då och då skolans arkitekt Carl Waldenström upp för att allt blir som det ska.

Vintern 1969-1970 pågick byggandet av blivande Tegnérskolan. På byggarbetarnas parkering dominerade Volvo och ”Volkswagen-bubblor”.
Vintern 1969-1970 pågick byggandet av blivande Tegnérskolan. På byggarbetarnas parkering dominerade Volvo och ”Volkswagen-bubblor”. Foto: Åke Jansson

Det var som sagt Diös som var huvudentreprenör, men underleverantörerna kom i de flesta fall från Säffle. Man kan till exempel notera att allt tegel – och det behövdes många tegelstenar till det bygget – kom från Säffle Tegelbruk.

Den 20 augusti var det dags. Då skulle eleverna komma till sin nya skola. Det blev en alldeles speciell dag. Rubriken i Säffle-Tidningen var ”Eleverna gick efter karta under första skoldagen”.

- Men visst var det lite svårt att hitta första dagen och det gick åt en hel del tid att orientera sig. Hjälpsamma lärare och tydliga kartor bidrog emellertid till att svårigheterna övervanns ganska snabbt, skrev ST.

I dessa huskroppar skulle det till vänster bli aula och till höger matsal och kök.
I dessa huskroppar skulle det till vänster bli aula och till höger matsal och kök. Foto: Åke Jansson

Allt var emellertid inte färdigt. Lokalerna för hemkunskap togs till exempel inte i bruk förrän vårterminen 1971 och den officiella invigningen fick därför vänta till maj 1971, alltså nästan ett helt läsår efter att skolan tagits i bruk.

På invigningen, som hölls i aulan, talade länsskolinspektör Lennart Wiger och talade gjorde också skolstyrelsens då nye ordförande Erik Kisberg, som med tiden skulle bli kommunalråd, riksdagsman Allan Gustafsson och tidigare kommunalrådet Harry Jansson. Den sistnämnde läste lämpligt nog en dikt av Esaias Tegnér, som ju har fått ge namn åt skolan.

Stor om- och tillbyggnad

Nu har det alltså gått ett halvt sekel sedan skolan tog emot de första eleverna. I dag ser skolan inte ut som den gjorde från början. Aulan har fått annan användning. Det genomfördes också en större om- och tillbyggnad för tio år sedan. Skolan växte och syftet var att koncentrera hela högstadiet dit. I stället för tre högstadieskolor blev det en enda. Det blev nyinvigning 2010. Den gången var det landshövding Eva Eriksson som invigningstalade.

Här har bygget börjat bli färdigt. Det här är den blivande aulan. Det är sommaren 1970.
Här har bygget börjat bli färdigt. Det här är den blivande aulan. Det är sommaren 1970. Foto: Åke Jansson

Hur var det med sport- och simhallen undrar kanske någon. Jo, arbetet med att bygga Tegnérhallen påbörjades när skolan stod färdig och kunde invigas 1972. Men det är en annan historia…

Efter den stora om- och tillbyggnaden 2010 blev det nyinvigning. Då var det landshövding Eva Eriksson som var talare.
Efter den stora om- och tillbyggnaden 2010 blev det nyinvigning. Då var det landshövding Eva Eriksson som var talare. Foto: ST Arkiv

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffleTegnérhallenTegnérskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.