Hoppa till huvudinnehållet

Säffleföretag involverat i stort miljöprojekt

Publicerad:
Daniel Nordquist, Louise Billinger och Britta Berglund i gropen med de nya tankarna.
Daniel Nordquist, Louise Billinger och Britta Berglund i gropen med de nya tankarna. Foto: Diana Dragic

När Värmlands Motor i Karlstad skulle byta ut golvet i lastbilsverkstaden började de tänka utanför boxen gällande hantering av bland annat miljöfarligt avfall. Tillhandahållandet av produkterna för de olika lösningarna fick Säffleföretaget Bemko AB hjälpa till med, och snart är allt redo att tas i bruk.

I samband med att det slitna golvet skulle bytas ut satte man ihop en samverkansgrupp mellan Värmlands Motor, Assemblin och Byggfrid för att diskutera kring hur verkstaden skulle byggas upp invändigt samt hur man skulle hantera avloppen för att bli mer miljöeffektiva. Samverkansgruppen består av bland andra Louise Billinger (VD och ägare på Värmlands Motor) och Daniel Nordquist från Assemblin (projektledare).

Efter 6 månader av förprojektering kom man fram till två lösningar. Dels ett system för att effektivare kunna stoppa miljöfarliga ämnen från att rinna ut i dagvattnet, och dels ett sätt att ta tillvara på regnvatten för att komma ifrån användandet av dricksvatten i den nya verkstaden.

  • Det var renoveringen av golvet i verkstaden som blev startskottet för det som utvecklats till en stor miljöinsats tack vare samverkansgruppens idéer och lösningar.
    Det var renoveringen av golvet i verkstaden som blev startskottet för det som utvecklats till en stor miljöinsats tack vare samverkansgruppens idéer och lösningar. Foto: Diana Dragic
  • De nya rännorna fick sig en dessutom en logga.
    De nya rännorna fick sig en dessutom en logga. Foto: Diana Dragic

– Vi verkar ju inte i den miljövänligaste branschen, så vi vill kunna göra någonting tillbaka. Sen kände vi att det är slöseri att tvätta verkstadsgolven med dricksvatten, så då började vi titta på lösningar med tillvaratagande av regnvatten. Anledningen till att vi valde Bemko som leverantör var att vi ville ha en lokal förankring i projektet, berättar Louise Billinger.

– Plus att de hade möjligheten att leverera helheten åt oss med ventilbrunn, regnvattentank i återvunnen plast och kemtankar. Allting hänger ihop, så det är bra att det är en leverantör till ett system, tillägger Daniel Nordquist.

Miljöskyddar

I grund och botten är Britta Berglund utbildad miljöskyddsinspektör och har arbetat som det i 27 år, men driver sedan 6 år tillbaka företaget Bemko AB tillsammans med sin man. Brittas huvudsakliga arbete är att hjälpa fastighetsägare att göra om eller bygga nya enskilda avlopp.

– Värmlands Motor har frivilligt satsat på två 5-kubikstankar för att kunna fånga upp exempelvis spill av diesel eller andra miljöfarliga vätskor så att det inte kommer ut i miljön, samt en 20 kubik stor regnvattentank.

– När det regnar på deras tak så rinner det ner i tanken och därefter kan de ta till vara på det, säger Britta Berglund.

Britta Berglund startade företaget Bemko AB för 6 år sedan, och leveransen till Värmlands Motor är ett av de största uppdragen som företaget haft.
Britta Berglund startade företaget Bemko AB för 6 år sedan, och leveransen till Värmlands Motor är ett av de största uppdragen som företaget haft. Foto: Diana Dragic

Störst i Värmland

Normalt används alltså kommunalt dricksvatten för att bland annat spola golv eller tvätta bildelar och det tycker Louise är slöseri. Snart kommer därför den största regnvattentanken i Värmland att vara i bruk hos Värmlands Motor i Karlstad.

– Taket är platt, 4000 kvadratmeter stort, och har en 60 cm hög kant så det går ju att samla väldigt mycket vatten och leda ner det i regnvattentanken. Kommer det normalt med regn så fyller vi den tre gånger på ett år, och då klarar vi oss gott och väl, säger Daniel Nordquist.

Det är inte Bemko själva som producerat tankarna, men med sin specialiserade kunskap om enskilda avlopp samt tillståndsprocesser och kontakter har de hjälpt Värmlands Motor att välja rätt utrustning.

– När jag ringde vidare till Conclean för att beställa regnvattentanken så undrade de varför den behövde vara så stor som 20 kubik. Men hade Värmlands Motor gått ner till 10 eller 5 kubik så hade den inte räckt lika länge, också kanske man står där med en tom tank och utan regn. På det här viset har de nu en stor buffert, säger Britta Berglund.

Britta berättar att även brunnen till regnvattentanken är gjort av återvunnen plast.
Britta berättar att även brunnen till regnvattentanken är gjort av återvunnen plast. Foto: Diana Dragic

Underlättar

En av de andra tankarna samt ventilbrunnen är till för att snabbt och smidigt kunna hantera fall av läckage i verkstaden. Om något miljöfarligt ämne läckt ut har processen för att stoppa läckaget varit påfrestande och ineffektiv tidigare, menar Louise Billinger, som är väldigt glad över hur mycket det nya systemet kommer att underlätta.

– När det skett ett läckage av något miljöfarligt ämne tidigare så har man först varit tvungen att springa och hämta tunga absolsäckar och invallning för att kunna stoppa avfallet från att rinna ut i dagvattnet.

– Nu kommer vi att installera stoppknappar med jämna mellanrum i verkstaden som är kopplade till ventilbrunnen, så när ett läckage sker kan personalen bara trycka på stoppknappen. Då kommer vattnet i avloppet med de miljöfarliga vätskorna att ledas om från att gå ut till dagvattnet till att istället rinna ner i spillbrunnen som vi har installerat. Växlingen tar bara 20 sekunder och på så vis sparar vi dyrbar tid, berättar Louise Billinger.

På kolfibertankarna samt oljeavskiljaren sitter nivålarm, så när de fyllts upp en viss mängd går ett larm inne i verkstaden som talar om att det är dags att beställa tömning.

– Både kolfibertankarna och oljeavskiljaren töms som farligt avfall, säger Britta Berglund.

Den svarta ventilbrunnen är den som sköter växlingen av vattnet från oljeavskiljaren till spilltanken om någon har tryckt på stoppknappen. Till höger syns oljeavskiljaren i grått.
Den svarta ventilbrunnen är den som sköter växlingen av vattnet från oljeavskiljaren till spilltanken om någon har tryckt på stoppknappen. Till höger syns oljeavskiljaren i grått. Foto: Diana Dragic

Frivilligt

Britta Berglund vill lyfta Värmlands Motor för att de valt att investera i sådana omfattande lösningar helt frivilligt.

– Det här är en satsning av Värmlands Motor för att få en så bra arbetsmiljö som möjligt för de anställda, minimera risken för utsläpp samt ta tillvara på naturtillgångar. Det pratas inte bara om saker, utan de genomförs också, säger hon.

Företaget har även gjort fler miljöinvesteringar tidigare år under Louise Billingers ledning, och målet är att fortsätta med miljöarbetet även i framtiden.

Artikeltaggar

FöretagandeKarlstadMiljöMiljöfarligt avfallMotorNyheterRenoveringarSäffleVA

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.