Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda öppet hus hos Kulturskolan

Publicerad:
Tisdagen den 1 september kl 16.00 släpps YouTube-filmen som ska ta tittaren med på en rundtur i Kulturskolans lokaler. Man kommer bland annat få träffa skolans pedagoger, och få höra några av dem jamma tillsammans.
Tisdagen den 1 september kl 16.00 släpps YouTube-filmen som ska ta tittaren med på en rundtur i Kulturskolans lokaler. Man kommer bland annat få träffa skolans pedagoger, och få höra några av dem jamma tillsammans. Foto: Diana Dragic

Att arrangera ett sedvanligt öppet hus för barn, ungdomar och vårdnadshavare kändes som en allt för svår anpassning till rådande coronaförhållanden, men istället för att avlysa beslutade man sig Kulturskolan i Säffle för att anordna ett digitalt öppet hus som kommer att släppas på YouTube i början av nästa vecka.

Vanligtvis har Kulturskolan öppet hus för att nyfikna barn- och ungdomar ska få en chans att se hur det ser ut i skolans lokaler, få prova på alla olika instrument, att dansa och dessutom få chansen att träffa de pedagoger som arbetar där. Det här året har Covid-19 satt krokben för den traditionen, men det hindrade inte dessa kreativa kulturmänniskor från att ge allmänheten en inblick i deras verksamhet.

– Först tänkte vi anpassa för att kunna ha ett vanligt öppet hus, men vi insåg ganska snabbt att det skulle bli väldigt uppstyrt och att barnen ändå inte skulle kunna prova på att spela olika instrument. Men vårt motto har varit att vi ställer inte in, vi ställer om, så då kom vi på den här idén och gör ett digitalt öppet hus i stället.

– Sen kanske vi gör ett vanligt öppet hus senare under hösten, säger Lena Ingels, som är chef för Medborgarhuset, Kulturskolan.

  • Digitalt öppet hus på musikskolan i Säffle
    Digitalt öppet hus på musikskolan i Säffle Foto: Diana Dragic
  • Digitalt öppet hus på musikskolan i Säffle
    Digitalt öppet hus på musikskolan i Säffle Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic

Hur går ett digitalt öppet hus till?

– Malin Axelsson, vår danspedagog, kommer att filma en rundvandring här på Kulturskolan och senare på Valhall, så att man kan få en känsla för lokalerna. Pedagogerna ska få presentera sig så man får se hur de ser ut, också blir det lite musik och dans.

– Sen kommer det klippas ihop till en film som publiceras på vår YouTube-kanal och andra sociala kanaler tisdagen den 1 september klockan 16.00, berättar Lena Ingels.

Möjligheter

Som tittare kommer man alltså få följa med in i lokalerna och få en helhetsbild av vilka möjligheter som finns att ta del av som elev på skolan. Där finns förutom entusiastiska musik- och danspedagoger också en stor variation av instrument, modern teknisk utrustning för olika kreativa syften samt ett nytt uppehållsrum.

– Uppehållsrummet gjorde vi i ordning i somras för att eleverna ska ha ett ställe att hänga på medan de väntar på hämtning eller om de vill ha ett ställe att göra sina läxor på. Vill man sitta privat så fixar vi ett eget rum, säger Lena Ingels.

– Vi vill genom detta visa upp de möjligheter som finns för barnen att ta del av här. Sen har vi under den senaste veckan också varit ute på alla grundskolor i Säffle och spelat samt visat upp olika instrument och dans på ett kul sätt, så vi hoppas att några ska våga ta steget och prova på.

– Det räcker faktiskt att bara lyssna för att bli nyfiken och hitta sitt instrument, fortsätter hon.

 Uppehållsrummet gjordes i ordning i somras.
Uppehållsrummet gjordes i ordning i somras. Foto: Diana Dragic

Ny satsning

Kulturskolan har nyligen fått ett statligt bidrag för att investera i en slagsverkssatsning. Det kommer bli gehörsbaserad undervisning med två grupper, en för de som ännu inte spelar något instrument och en för de som gör det, berättar pedagogen Sofia Tåhlin.

– Vi kommer spela folkmusik eftersom det traditionellt sett överförs utan noter. Barnen kommer att få lyssna, härma och prova sig fram.

– Grupperna kommer heta Säfflefolk och Svängfolk, säger Sofia Tåhlin.

Sofia Tåhlin spelar och undervisar i slagverk, och kommer hålla i de två nya grupperna med gehörsbaserad undervisning. Uppehållsrummet gjordes i ordning i somras.
Sofia Tåhlin spelar och undervisar i slagverk, och kommer hålla i de två nya grupperna med gehörsbaserad undervisning. Uppehållsrummet gjordes i ordning i somras. Foto: Diana Dragic

"Lite unikt"

Platserna till Kulturskolans kurser brukar gå åt fort, och vanligtvis brukar särskilt piano- och gitarrlektionerna bli fulla snabbt, men i år finns det lediga platser.

– Det är lite unikt för nu har vi till och med lediga lektioner i piano och elgitarr. Man kan anmäla sig via nätet, och hittar man inte så går det alltid bra att ringa oss, säger Lena Ingels.

Artikeltaggar

KulturskolanLena IngelsMalin AxelssonMedborgarhusetNöje/KulturSäffleValhall

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.