Hoppa till huvudinnehållet

Trasmattan ska främja lek och rörelse

Publicerad:
Längst bak i bild syns Ola Andersson, Pia Proper och Rasmus Malbert som haft ett tätt samarbete sedan i våras för att färdigställa projektet.
Längst bak i bild syns Ola Andersson, Pia Proper och Rasmus Malbert som haft ett tätt samarbete sedan i våras för att färdigställa projektet. Foto: Diana Dragic

Säffle Kommun ville skapa mer liv och rörelse på torget, öka rörelseglädje hos barn och göra det på ett hållbart sätt. Lösningen blev en lekskulptur av restträ som erbjuder fysisk aktivitet och mental stimulans för såväl barn och ungdomar som vuxna.

Sedan i går står numer den kreativa skapelsen som är tänkt att vara en attraktionskraft för Säffles befolkning på Stortorget. Den kallas för Trasmattan, och erbjuder bland annat poesi, pingis, schack, fia med knuff och "Säffleboard" för alla som har lust att stanna till för en lekstund.

– Projektet är ett samarbete mellan kommunen och företagen Woup (Wood Upcycled) och Outer Space Arkitekter. Vi hade en vision, men lämnade över själva skapandet till proffsen, säger Pia Proper som är näringslivschef på Säffle Kommun.

Ivar Förling testar poesitavlan där man kan skriva meningar på både svenska och engelska.
Ivar Förling testar poesitavlan där man kan skriva meningar på både svenska och engelska. Foto: Diana Dragic

Matta av trä

Trasmattan, som skulpturen kallas, är tillverkad av uppstartsföretaget Woup som specialiserar sig på skapa hållbara design- och byggprodukter av uppcyclat trä. Alltså trä som blivit över från exempelvis träindustrin.

– Vi hade sedan tidigare kontakt med arkitekterna på Outer Space, och kontaktade dem för att få hjälp med att rita upp installationen eftersom de redan hade erfarenhet av att arbeta med social hållbarhet, berättar Ola Andersson och Rasmus Malbert (Woup).

– Det här är vår första större leverans så det är spännande för oss på många sätt. Vi får se nu hur det tas emot och används, men tanken är att det ska vara en attraktionskraft för Säffle centrum.

  • De böljande formerna är skapade som bord med sittbänkar.
    De böljande formerna är skapade som bord med sittbänkar. Foto: Diana Dragic
  • Pinisbordets mått är sepciellt framtaget för att passa barn, så när de vuxna försökte blev det en hel del bollar i nät.
    Pinisbordets mått är sepciellt framtaget för att passa barn, så när de vuxna försökte blev det en hel del bollar i nät. Foto: Diana Dragic

Tillgänglighet

Projektet är unikt på flera sätt. Dels är det den första lekskulpturen i åtminstone Värmland som är konstruerad på detta inkluderande sätt, och dels ska den vara tillgänglig dygnet runt.

– Det är ett förtroendeprojekt eftersom allt kommer finnas tillgängligt hela tiden. Fritidsbanken har i uppdrag att titta till här varje dag, och fylla på med grejer ifall något skulle försvinna eller gå sönder.

– Sen är den flyttbar också, så till hösten kan man flytta in den i skolan, till ungdomshuset eller någon annan stans där den kan vara uppskattad, fortsätter hon.

Säffleboard heter det spel som är utformat som ett shuffleboard, men på ett alternativt sätt. Här provar Tion Fröling på det tillsammans med sin lillebror.
Säffleboard heter det spel som är utformat som ett shuffleboard, men på ett alternativt sätt. Här provar Tion Fröling på det tillsammans med sin lillebror. Foto: Diana Dragic

Samarbete

Förutom de tre parter som samarbetat i själva framställningen av Trasmattan så har det också funnits en tät kontakt med flera andra aktörer inom kommunen. Till exempel har Teknik- och fritidsnämnden varit delaktiga i säkerhetsbedömning.

– Det har varit ett jättebra samarbete mellan alla parter, och jag tror att detta kommer uppskattas av alla, säger Pia Proper.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilFritidsbankenNyheterPia ProperSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.