• idag
  28 okt
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Livet som en lycklig medelmåtta

Krönikor
PUBLICERAD:
Diana Dragic
Foto: Claes Österman

Vi har nog alla fantiserat om det. Drömt om att göra karriärer, bli rockstjärnor eller fotbollsproffs. Drömt om att bli riktigt bra på något, kanske till och med bäst. Drömt om att på heltid få syssla med det stora intresset, samtidigt som man kan tjäna pengar på det och bli berömd.

Även jag har fallit offer för den utopin, och för varje nytt, roligt intresse jag har hängett mig åt har det någonstans funnits en liten gnista. Ett hopp om att kanske briljera inom det aktuella någon gång i framtiden.

Jag har i ungdomens dagar hunnit avverka bland annat fotboll, basket, simning, tennis, ridning, friidrott, keyboard samt ett tappert men tveksamt försök till sång, och även om jag faktiskt blivit ganska bra på somliga saker så har jag aldrig lyckats bli bäst, eller ens riktigt bra.

Problemet är nog att jag lika snabbt som jag kan snöa in mig fullkomligt i något, också ger upp om jag inte har en fallenhet för det momentant. Kämpa sig till framgång? 10 000 timmar? Nej, det är ingenting för mig.

I nio år spelade jag tennis utan någon vidare succé. En hel del nya racketar blev det däremot, för samtidigt som jag är en tvättäkta quitter så är jag också en riktig vinnarskalle, och en otroligt dålig förlorare.

– För helvete, Dragic! Brukade min tennistränare säga varje gång det small i backen och ett tennisracket for upp i luften i raketfart.

För några år sedan hittade jag en ny hobby som jag fortfarande utövar och brinner starkt för. Hundsporten, och i vidare utsträckning tävlingslydnad, där jag faktiskt har tävlat ett par SM med ganska bra resultat. Inte för att jag kämpat mig till det dock, utan för att jag nog är lite av en naturbegåvning och har valt en hundras som för syftet kan liknas vid en Merca i Formel 1.

Det är ingen konst att prestera bra i perioder om man har talang och rätt förutsättningar. Däremot är det en konst att kriga sig upp till världseliten och hålla sig kvar där, och även om drömmen om en landslagsplats fortfarande lever kvar hos mig, så kommer det nog också att förbli just en dröm.

Varför är jag då bara den där typiska visionären med stora drömmar som aldrig kommer bli mer än en medelmåtta?

Tja, förutom att jag inte har ens en tillstymmelse till pannben så vill jag helt enkelt inte vara bäst på något.

Jag har inte viljan att satsa alla mina kort på ett intresse och åsidosätta eller offra det som krävs för att nå toppen. Möjligtvis i korta perioder, för att bli bra nog för ett SM, men det finns ju så mycket annat här i världen att prova på eller grotta ner sig i, och det vill jag ha tid och möjlighet att göra.

Tror ni Zlatan (om han nu ville) skulle ha tid att halka in på sidospår som att till exempel klickerträna en höna, gå en kurs i akvarellmålning eller något så enkelt som att tveköst strunta i ett planerat träningspass för att han fastnat i en bra bok ute på gräsmattan?

Jag är helt enkelt inte den där elitidrottaren, eller elithundföraren i det här fallet. Men jag fascineras och inspireras såklart av människor som är min totala motsats. Och glada ska vi ju vara för att de finns, annars hade vi inte bara haft sportbrist i coronatider.

Så kör på ni talangfulla människor fulla av dådkraft! Jag är en av era många beundrare som står vid sidan av, hes i halsen och öm i händerna, med både en och två drömmar om att en dag bli som er. Men ändå försonad med tanken om att jag är, och förmodligen alltid kommer att förbli, en lycklig medelmåtta.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.