• idag
  28 okt
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad handlar frihet om?

Krönikor
PUBLICERAD:
Joakim Götborg, pastor i Centrumkyrkans församling
Foto: Jenni Jansson

”Ja, jag är fri som en fågel”, sjöng Paradis-Oskar i Rasmus på luffen. Astrid Lindgren visste förstås att vi skulle ha invändningar mot den frihet som det sjungs om. Hon hade säkert gärna funderat vidare med oss. För vad är det vi talar om när det kommer till frågan om frihet?

Hur vi tänker om frihet kan handla om hur vi använder de fyra alldeles korta orden från, till, att och slutligen det kortaste ordet... i.

Det kan lätt bli så att vi, utan avsikt, förminskar eller till och med omintetgör vad frihet egentligen handlar om, genom att vi föreställer oss det som endast frihet från. När jag var liten minns jag att jag tänkte ”om jag bara slapp de gröna byxorna med pressveck…” När jag var tonåring och gick i skolan minns jag att jag tänkte ”om jag bara slapp engelskalektionen… för att inte tala om tandläkaren…”. Särskilt i början av mitt yrkesverksamma liv vet jag att jag kände ”om jag bara slapp alla krav”. Senare vet jag att jag intensivt önskat ”om jag bara inte hade alla dessa räkningar”. Idag önskar jag utöver att världen och mänskligheten skall bli fri från Covid 19, att också jag skall bli fri från det som jag upplever som jagandet efter frihet i alla dess former.

Jag tror att frihet ligger gömt likt en skatt att hitta och upptäcka i de tre andra orden. Friheten till och att handlar inte om att slippa utan mer om att kunna få, ha och göra. Hur avgjort annorlunda mycket skulle vara för så många om det fanns frihet till vatten och mat, frihet att gå i skolan. Frihet handlar inte om fri tillgång till, men om tillräckligt mycket till skillnad från inget.

”Ge oss idag det bröd vi behöver…” heter det i en bön som vi känner som ”Herrens bön” eller ”Fader Vår”. Vidare kan frihet handla om att vi kan få uttrycka vår mening, att vi får göra vår röst hörd, att vi får hävda vår rätt. Hur mycket finns det inte att kämpa för här, för många. Vi pratar då inte om de många som redan har det mesta av detta och som gnäller om de inte får mer av det.

Vi talar om de som aldrig lärt sig att ta ord om sina egna rättigheter i sin mun… och som mänskligt sett ser ut att få lite av det även framöver. Frihet att ställa upp, frihet att arbeta, frihet att vara med, frihet att delta, frihet att bidra, frihet att utveckla(s), frihet att avveckla, frihet att vila, frihet att fördjupa(s), frihet att inkludera(s), frihet att säga nej….

Listan kan göras oändligt lång, men jag tar inte med allt… även om jag gillar Nogger. Det blir ganska banalt att tala om frihet som en fråga om tillgång till Nogger. Jag vill hellre skruva frågan om frihet ett varv till och tillsammans med bibeln, främst det som står mellan raderna, hävda att friheten finns i. Framför allt finns friheten mitt i verkligheten sådan den ser ut. Det där varken kan eller får sägas oemotsagt. För det är och skall vara kontroversiellt.

Kan du föreställa dig frihet i bemärkelsen att ”du har det du behöver för att du skall vara du”. Alltså inte att du har det du i enkel mening önskar dig, utan det du djupast sett behöver. Var hittar man det då, så att det går att tala om frihet mitt i svält och krig, mitt uppe i klimatkriser och pandemier.

Bibelns hälsning och trons erfarenhet är att det är i Kristus den friheten finns att hitta, få och leva av. I Kristus möter vi Gud som den som avstod sin frihet, när Gud blev människa som vi, för att dela våra livsvillkor med oss vilka de villkoren än är.

Joakim Götborg

Pastor i Centrumkyrkans församling

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.