Hoppa till huvudinnehållet

Deltävlingsdags av SM i utomhusmatlagning

Publicerad:
Sex lag kommer att delta under fredagens deltävling av SM i Utomhusmatlagning i Säffle. (Genrebild)
Sex lag kommer att delta under fredagens deltävling av SM i Utomhusmatlagning i Säffle. (Genrebild) Foto: Janerik Henriksson/TT

På fredag är det dags för deltävling av SM i utomhusmatlagning. Det är sex lag som kommer att göra upp om två platser till finalen i Skövde.

– Det är jättespännande och jätteroligt för Säffle, säger Pia Proper, näringslivsutvecklare i Säffle kommun.

I Säffle jobbar man mycket med den lokala livsmedelsproduktionen och SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för både utomhusmatlagning och uteliv samt de lokala råvaru- och livsmedelsproducenter som finns i området

Deltävlingen kommer att arrangeras kring Stenmagasinet mellan kanalen och älven. Det är en publikfri tävling, men det går att passera området längs kanalbanken.

Sex lag som deltar

Det är sex lag som deltar i Värmlands deltävling och bland de tävlande hittar man både proffs, lokala restauranger, saluhallar och hobbykockar. De lag som kommer att tampas mot varandra är; Wallinders saluhall och bistro, Team Ekenäs, Galna Tuppen, Team Magnus, Ami och Caroline och Virreomackan.

– Det är lag från hela Sverige som sökt sig hit, säger Pia.

Varje lag består av två deltagare som kommer att ha två och en halv timmar på sig att laga en trerättersmeny över öppen eld.

Pia Proper, näringslivsutvecklare i Säffle kommun hoppas på att det blir ett SM i utomhusmatlagning i Säffle även nästa år. "Det stärker varumärket Säffle", säger hon.
Pia Proper, näringslivsutvecklare i Säffle kommun hoppas på att det blir ett SM i utomhusmatlagning i Säffle även nästa år. "Det stärker varumärket Säffle", säger hon. Foto: Claes Österman

Lokala råvaror

Lagen kommer att få tillgång till massor av lokala råvaror. Här kommer det finnas stora förutsättningar för att tillaga riktigt delikata rätter. På listan av råvaror hittar man bland annat; nöt och lamm från Källsbäck gård, Eldost från Toverud gård, kalkon från Adelsnäs, Abborre från Luröbåten, grönsaker från Torfolk gård, chokladpellets från Naturpralinen i Sysslebäck och vinäger från Njordstorp, för att nämna några.

Två vinnare kommer att utses till finalen den 27 september i Skövde och juryn som kommer att utse vilka består av; Pernilla Samuelsson, Nifa, Christoffer Schyman Almars krog och Ingemar Rosén, Säffle kommun.

Underhållaren Malte Hallqvist kommer vara konferencier på tävlingen. (Arkivbild)
Underhållaren Malte Hallqvist kommer vara konferencier på tävlingen. (Arkivbild) Foto: Anna Hultkrantz

Programmet

Den kände underhållaren Malte Hallqvist kommer att vara konferencier på tävlingen.

– Han approachar på en bra nivå, som är både underfundig och respektfull, säger Pia.

Programmet inleds med samling och information för tävlingsdeltagarna. Klockan 12.30 är det tävlingsstart och ett lag i taget startar med 15 minuters mellanrum. När tiden är ute serveras juryn och 16.30 är det prisutdelning.

"Stärker varumärket Säffle"

Tävlingen skulle egentligen ha varit som ett stort inslag i samband med Skördefesten och att det skulle ha varit som en enda stor "mathappening" i Säffle. Men trots det som Covid-19 ställt in är Värmlands deltävling av SM i utomhusmatlagning ett fantastiskt uppsving för de lokala matproducenter som finns i Säffle.

– Det stärker varumärket Säffle och vi hoppas på att få SM i Säffle nästa år också, så vi kan slå på den stora trumman, säger Pia Proper.

Artikeltaggar

Malte HallquistNyheterPia ProperSäffleSäffle kommunstenmagasinet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.