Hoppa till huvudinnehållet

Svens naturbilder visas i Wiksfors

Publicerad:
Naturfotografen Sven Gerdin ställer ut sina vackra bilder i Våffelmagasinet vid Wiksfors Bruk.
Naturfotografen Sven Gerdin ställer ut sina vackra bilder i Våffelmagasinet vid Wiksfors Bruk. Foto: Kjell Olsson

Fotografen Sven Gerdin har öppnat en fotoutställning i Wiksfors Bruk där man nu har möjlighet att se delar av hans fantastiska naturbilder.

Det började med gammal lådkamera i tidig ålder för Sven Gerdin. Lite senare kom en bälgkamera in i bilden. Framkallning samt kopiering kompletterade fotointresset. De flesta brukar vilja ha en moped vid femtonårsåldern men i Sven Gerdins fall blev det en småbildskamera.

- När jag kunde skaffa ett teleobjektiv började jakten på fotoobjekt i form av fåglar och djur, berättar han.

Fåglar och djur

Från 70-talet och framåt har Sven Gerdin ägnat mycket tid åt sitt stora intresse för fåglar, djur och natur både i hemtrakterna och i fjärran länder.

- Men jag kan ju inte plocka in bilder från "Åävla" i Wiksfors, skrattar Sven när ST besöker hans utställning i Våffelmagazinet.

Med det menar Sven att hans bilder med fåglar och landskap från Shetlandsöarna,Island och björnarna vid finskryska gränsen inte passar denna gång.

Sedan ett 20-tal år bor Sven i Östra Takene där han har både natur och Harefjorden i sin närhet. De spännande bilderna är nämligen tagna i Svens närhet och det är mycket dramatik som visas. Tänk att frö och kvistar samt droppar kan vara så fantasieggande.

Spelrum för fantasin

En bild av en vårfryle, en tidig vårblomma, visar på naturens enorma skönhet och även en liten blommas dramatiskt vackra utseende. Makro och vidvinkel är Svens favoritlinser men även ett 200 millimeters teleobjektiv används ofta.

- Jag försöker även att hitta små dramatiska bilder där fantasin får spelrum. Mina bilder kanske kan liknas lite vid det som Vildhjärta visar i sina träskulpturer, funderar Sven.

Vackra dimfyllda morgnar finns på ett par stora bilder. Små frön visar upp dramatik på andra bilder och i vattendroppar får betraktaren fundera över tingens fysikaliska ordning. Det finns både lugn och ro samt naturens dramatik i Sven Gerdins vackra bilder. Utställningen kommer att hänga under september och oktober.

Artikeltaggar

FotograferingLångserudNöje/KulturSäffle kommunSven GerdinWiksfors bruk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.