• idag
  28 okt
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Välfärd även till små kommuner!

Insändare
PUBLICERAD:
Kommunala besparingar drabbar välfärden, menar Barbro Källström (V) i sin insändare.
Foto: Hasse Holmberg / TT

I många mindre kommuner i Sverige har man svårt att få ekonomin gå ihop, och tvingas till hårda besparingar som framför allt drabbar välfärden, såsom äldreomsorg, barnomsorg och skola samt annan samhällelig service.

Det är även stor skillnad på skattetryck mellan olika kommuner. Bor du med pendlingsavstånd till en större stad, t.ex. Vellinge (29,68 procent) eller Österåker (29,18 procent) betalar du betydligt lägre skatt än i Säffle (33,20 procent) eller Lycksele (34,40 procent).

Mindre kommuner med högt skattetryck har ofta en åldrande befolkning och sjunkande skatteunderlag. Detta innebär tyvärr ofta en försämrad samhällsservice och det blir svårt att få folk att stanna kvar, eller attrahera yngre barnfamiljer att flytta in.

Om fler var med och betalade, skulle inte kommunalskatten behöva vara så hög i många av de kommunerna, men för att kunna bli fler måste kommunerna kunna erbjuda en bra välfärd och service.

Det utjämningssystem vi idag har, räcker inte för att upprätthålla en likvärdig samhällsservice i landet. Därför föreslår Vänsterpartiet att kommuner med färre än 20 000 invånare ska få ett bidrag med upp till 12 miljoner per år.Befolkningsmängden ska inte enbart vara avgörande, utan stödet ska även baseras på t.ex. den kommunala skattesatsen för att bli rättvist.

Satsningen beräknas kosta 1,9 miljarder per år.

Säffle är en kommun med tuffa ekonomiska utmaningar, och hårda besparingar inom olika områden, såsom skola och äldreomsorg väntar. Varje krona till vår kommun behövs, och med vår befolkning på 15 420 invånare och vår skattesats på 33.20 procent skulle vi kunna få ta del av detta kommunbidrag.

Vi i Vänsterpartiet i Säffle anser det är en bra satsning – såväl för Säffle som för Sverige!

Barbro Källström

Vänsterpartiet i Säffle

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.