• idag
  28 okt
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att älska sig själv som sin nästa

Krönikor
PUBLICERAD:
Mycket knepigt kan läsas i Bibeln.

Allt från det förkastliga i homosexualitet till att kvinnor ska tiga i folksamlingar, att man inte får klä sig i kläder av fler än ett material och att man bör dödas om man jobbar på söndagar.

Lyckligtvis förstår de flesta – oavsett vad de själva tror på – att man bör ta detta med en vagnslast salt. Boken har skrivits och översatts av så många under så lång tid att det är svårt att veta vad som egentligen var budskapet från början. Och framför allt att innehållet i en så gammal text kanske mest av allt är färgat av samhället som det var då, och som inte är applicerbart på vår tid. Man får uppdatera!

Många bibelord har blivit föremål för hetsiga diskussioner. Andra har blivit bevingade visdomsord. Jag kan tycka att just ett av dessa hyllade budskap skulle behöva en modern uppdatering, det också: att du ska älska din nästa som dig själv. Hämtat ur Matteusevangeliet (ja, jag fick googla det. Så haj är jag inte på religiösa skrifter).

Där märks det att boken skrevs för i runda slängar två tusen år sedan. Jag undrar om inte en nyutgåva av Bibeln snarare borde vända på orden. Alltså att du ska älska dig själv som din nästa. Inte för att det etablerade skulle vara inaktuellt – narcissister och elaka människor är ingen bristvara – men för många är det nog en större utmaning att göra tvärtom.

Vad innebär det att älska någon? Det är en fråga som naturligtvis är för stor för att besvaras i en krönika om cirka 3000 tecken. Alla bibliotek i världen räcker nog inte heller. Och jag är ingen relationsrådgivare. Men om jag ska försöka mig på någon sorts definition, ser den kanske ut ungefär så här: att se och acceptera någon som hen faktiskt är. Ge denne frihet att leva sitt rätta liv. Förlåtelse är kanske det mest kärleksfulla som finns. Respektera, tolerera och välja att fokusera på det goda i någon (vilket inte betyder att man är skyldig att umgås med någon som mest innebär negativitet).

Jag hoppas att jag är en kärleksfull person. Försöker vara det. "Du är inte mer än mänsklig", "du var en annan person då – man lever och lär" och "du måste vara snäll mot dig själv". Hur ofta säger jag inte sådana lugnande, läkande ord till mina vänner och även helt främmande människor? Och jag menar varje ord. Tror på det, manifesterar det.

Men hur ofta är jag lika snäll, förstående och förlåtande mot mig själv?

Kanske är det där som det brister mest.

Känns det igen?

Jag har alltid tyckt att uppmaningen att man måste älska sig själv låter så märklig. Flosklig, rent utav. Vi är alla resultatet av väldigt mycket som vi inte har kunnat påverka. Har egenskaper och förutsättningar som vi inte har valt, inte tycker om. Kan man förväntas älska någon som inte är vad man velat ha?

Så har jag tänkt förr. Nu träder mitt ovan nämnda försök till kärleksdefinition in och säger att jag behöver använda samma måttstock på mig själv som på mina älskade vänner, lika ofullkomliga som jag. Fokus på tolerans, välvilja och förlåtelse mer än något annat. Låta mig definieras av det bästa i mig. När den grunden är lagd är man säkert också mer kapabel att ta tag i och påverka det man faktiskt kan. Bli den man vill vara, efter sina förutsättningar.

Sanningen är ju att jag är den enda människa som jag alltid måste vara med. Från första till sista andetaget slipper jag henne inte, även om det hade varit skönt ibland. Att älska sig själv bör kanske inte ens ses som ett val då, utan lika obligatoriskt som själva umgänget. För vad finns för alternativ?

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.