• idag
  28 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sluta tänk med plånboken!

Insändare
PUBLICERAD:
Vi har slitit som djur under coronapandemin, menar insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu får våra politiker inom socialförvaltningen sluta tänka med plånboken och tänka på oss undersköterskor istället! Det enda vi får höra är hur dyrt allt är och att det behöver sparas pengar. Detta gör de genom nedskärningar och nu ska vi tvingas till delade turer varannan helg på 6v. På detta ska vi även jobba 28 dagar, oavsett sysselsättningsgrad, som är enligt heltidsprojektets normer.

Mer och mer arbetsuppgifter läggs på oss som jobbar inom vården. Senaste är att vi ska ta över den dagliga verksamheten för våra äldre som bor på våra särskilda boenden i Säffle Kommun. Vi ska alltså planera, organisera och förbereda för eventuella underhållningar och andra festligheter. Vi ska dagligen aktivera dem genom att spela spel, läsa tidningen, sjunga, spela musik osv.

Detta utöver vårt arbete som innebär mestadels personlig omvårdnad. Men vi ska även tvätta, städa, handla, servera mat, hjälpa dem när de är trötta och behöver vila, ut på promenader, finnas där när de är arga, ledsna eller bara behöver prata av sig och mycket mer där till.

Vi har slitit som djur under våren och sommaren i och med coronapandemin. Med full skyddsutrustning med visir, handskar och förkläde när vi jobbar inom 2 meter från våra brukare. Vi är trötta och slitna som vi är. Och nu ska vi efter årsskiftet tvingas att jobba varannan helg med delade turer? Samtidigt som mer och mer arbetsuppgifter läggs på till vårt idag redan tunga arbete.

Jag funderar på om våra politiker och chefer vet hur det är att arbeta inom vården? Att arbeta kvällar helger och storhelger som jul, nyår, påsk och midsommar. Högtider i Sverige de flesta är lediga och tillbringar sin tid med familjen. Detta också till ett uselt OB-tillägg, som mest drygt 108 kr extra i timmen.

Nog borde det finnas annat att spara in på än äldreomsorg, barnomsorg och er personals hälsa? Ni fick i våras 15.7 miljoner kronor i krisbidrag från staten. Vart har dessa pengar tagit vägen om det måste sparas ytterligare pengar på det som är det viktigaste och finaste arbete man kan utföra!?

Snart utbränd Undersköterska

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.