• idag
  28 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi vill ha rättvisa och delaktighet - inte applåder

Insändare
PUBLICERAD:
Vi vill ha mer än applåder, menar insändarksirbenten.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

"Sveriges bästa socialförvaltning, Det goda värdskapet, Vi riggar för framtid ”

Detta är den slogan vi personal som jobbar i socialförvaltningen fått höra i några år. Men stämmer detta? Absolut inte om du frågar oss personal.

För att förbättra arbetsvillkoren krävs mer än en käck slogan. Just nu håller våra chefer på att planera en förändring med våra scheman. ”Vi ska alla jobba lika och det ska vara rättvist” är chefsgruppens motivering till förändring.

Den ”rättvisa” modellen går ut på att vi alla ska gå på ett 6 veckors schema med varannan helg och delade turer. I nuläget så har vi lite olika scheman och modeller, en del har 5 veckors scheman och får möjligheten att lägga sina egna scheman och en del har 6 veckors scheman med får välja antalet delade turer.

Våra synpunkter är:

• Lika är inte alltid rättvist, Det har i alla år fungerat bra med olika schema modeller i kommunen ex med 5 veckors scheman som personalen själva får lägga, och det är även till verksamhetens fördel.

• Det genererar till lägre sjukfrånvaro när man får lägga sina egna scheman, då man får känna en delaktighet och ett ansvar för verksamheten.

• Med 5-veckors scheman så finns det en flexibilitet i arbetsgruppen då alla jobbar med alla och man undviker statiska arbetsgrupper. 6- veckors och dessutom statiska scheman kan i värsta fall generera till grupperingar och utanförskap.

• Varför ta bort en schemamodell som funkar och är kostnads effektiv och ersätta den med en modell som genererar till ingen delaktighet, flexibilitet eller trivsel för personal?

• Varför inte använda kompetensen bland befintlig personal som kan och vill lägga scheman istället för att ta in en extern part som kostar pengar för att göra våra scheman? Särskilt i dessa spartider som vi hela tiden för höra om. Och låta oss välja vilken modell vi vill ha eller kanske få prova att lägga schema själva i fler grupper.

Var finns rättvisan i att jobba delade turer och varannan helg?

Rättvisa är att få känna delaktighet och att kunna få vara med och påverka sina arbetsvillkor och få en möjlighet att välja. Då först kan vi vara goda ambassadörer och börja motivera andra att jobba i Säffle kommun.

Personal som vill ha mer än applåder

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.