Hoppa till huvudinnehållet

Bordtennisen får nytt liv i tennishallen

Publicerad:
Billeruds Tennisklubb tar över vilande Säffle Bordtennisklubb och därmed avvecklas Bordtennisklubben. Mats Franzén, kassör i bordtennisklubben (till vänster) och Per-Åke Grunnan, klubbchef i tennisklubben ser mycket positivt på ägarbytet.
Billeruds Tennisklubb tar över vilande Säffle Bordtennisklubb och därmed avvecklas Bordtennisklubben. Mats Franzén, kassör i bordtennisklubben (till vänster) och Per-Åke Grunnan, klubbchef i tennisklubben ser mycket positivt på ägarbytet. Foto: Cecilia Snöbohm

I sex år har Säffle Bordtennisklubb varit vilande från verksamhet. Under tisdagskvällen väcktes den återigen upp och bildar efter förfrågan en sektion i Billeruds Tennisklubb.

– Vi blev väldigt glada när de hörde av sig i början på sommaren och frågade om vi var sugna på att slå ihop. Eftersom vi varit på botten och kände att nu kan det verkligen hända något igen, säger Mats Franzén, kassör i Säffle Bordtennisklubb.

Bordtennisklubben hade en stor nedgång för sex år sedan och man valde att ställa klubben vilande tills vidare. De hade tappat flera medlemmar och blev samtidigt av med lokalen de hyrde i Tegnérhallen.

– Vi hade ingen lust att driva det vidare helt enkelt när det var flera motgångar, säger Mats.

Det var även så att den sista tiden krävde nya eldsjälar, vilket inte var lätt att plocka fram och därför blev det oftast föräldrar som ställde upp och var drivande i bordtennisklubben.

– Och det vet man ju, att när barnen slutar tappar man också lite av intresset, säger Mats.

Styrelsen i den gamla bordtennisklubben är glada att bordtennisen blir en helt egen verksamhet med egna bord.
Styrelsen i den gamla bordtennisklubben är glada att bordtennisen blir en helt egen verksamhet med egna bord. Foto: Cecilia Snöbohm

Väckningen

Men så kom Billeruds Tennisklubb i början av sommaren och erbjöd sig att återuppliva bordtennisen i Säffle genom att införa verksamheten som en sektion i deras klubb.

– Gamla bordtennisklubben tyckte att det här lät väldigt positivt, all föreningsverksamhet bygger på att det är några som vill driva det, säger Mats.

Sagt och gjort, så började man att planera för att bordtennisen skulle bli en del av Billeruds Tennisklubb och att de skulle få tillhöra en förening där lokalen ingick.

– I den gamla verksamheten var det så att vi hyrde lokalen av kommunen och då ingick borden. Nu blir det en helt egen verksamhet med egna bord, säger Mats.

Det är helt nya bord som bordtennisklubben köpt in i samband med övergången till Billeruds Tennisklubb.

Tennisklubben har etablerat sig snabbt de senaste två månaderna och i deras anläggning erbjuds nu tre olika racketsporter.
Tennisklubben har etablerat sig snabbt de senaste två månaderna och i deras anläggning erbjuds nu tre olika racketsporter. Foto: Cecilia Snöbohm

Växande verksamhet

Tillsammans med bordtennisen som ny sektion innebär det att Tennisklubben införskaffat två nya verksamheter i föreningen på kort.

– Det var tack vare vår satsning på padel, då fick vi ytor för andra sporter. Vi tänkte då att bordtennisbord och tennis hör ihop med de andra racketsporterna som finns här, så vi kontaktade bordtennisklubben för att höra hur de ställde sig till det och det har varit positiva samtal hela tiden sedan dess, säger Per-Åke Grunnan, klubbchef i Billerud Tennisklubb.

Tennisklubben kände även att det var viktigt att de skapade fler möjligheter att locka en större skara till Tennishallen, i och med att de äger fastigheten själva.

– Nu är det för tidigt att säga hur bordtennisen kommer att utveckla sig, men padelverksamheten har vi kört i nästan två månader och här har vi sett bort mot 200 nya ansikten som har spelat, säger Per-Åke.

Klubbchefen i tennisklubben, Per-Åke Grunnan menar att alla kan spela alla racketsporter och att det ses som en fördel att kunna samla dessa på ett och samma ställe.
Klubbchefen i tennisklubben, Per-Åke Grunnan menar att alla kan spela alla racketsporter och att det ses som en fördel att kunna samla dessa på ett och samma ställe. Foto: Cecilia Snöbohm

Racketcenter

I och med att bordtennisen kliver in som ytterligare en sektion i tennisens lokaler, så har man nästintill skapat ett fristående racketcenter borta vid Herrgårdsgymnasiet.

– Badmintonklubben är ju inne i Herrgårdshallen med fem stycken badmintonbanor. Idén är att marknadsföra det här av och till, att det här är ett racketcenter med olika sporter, säger Per-Åke.

Hur verksamheterna sedan bedrivs vidare är något som får växa fram. Men det är redan klart att Niclas Dalström blir tränare för ungdomarna i bordtennissektionen och kommer att ha hand om både nybörjare och de som befinner sig på fortsättningsnivå.

– Han var med och tränade i gamla verksamheten också, säger Mats.

Man har redan gjort klart med tränare till ungdomarna som vill spela bordtennis, det blir Niclas Dalström. De som spelare på bilden är tränarens söner, Robin och Simon Dalström.
Man har redan gjort klart med tränare till ungdomarna som vill spela bordtennis, det blir Niclas Dalström. De som spelare på bilden är tränarens söner, Robin och Simon Dalström. Foto: Cecilia Snöbohm

Sporterna går hand i hand

Det finns många fördelar med att ta in bordtennisverksamheten i tennisklubbens lokaler och hittills ser man det enbart med positiva ögon.

– Alla kan spela alla racketsporter och det är det som vi ser som en fördel med att ha alla de här sporterna i samma anläggning, säger Per-Åke.

– Sen kan det vara så att många som spelar bordtennis kanske är intresserade av de andra verksamheterna, säger Mats.

Än så länge är bordtennisen i uppstarten och det är inte helt klart hur sektionen kommer att se ut, det som är klart är att Säffle Bordtennisklubb avvecklas och att det blir en sektion i Billerud Tennisklubb.

– Vi tar över all verksamhet och även styrelsen, säger Per-Åke.

Artikeltaggar

Billerud TKBordtennisPadelSäffleSportTennis

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.