Att äga saker eller vara ägd av saker

Krönikor
PUBLICERAD:
"Du behöver en ny mobil", säger ynglingen (jag vet, jag är för ung för att använda ord som yngling, särskilt om personer som är jämngamla med mig) bakom disken.

"Det är klart att du tycker det, som säljer mobiler", tänker jag. Det säger jag inte. Jag säger "Nej, det vet jag inte. Den här funkar".

Det gör den verkligen. Den är inte av senaste modell, men sedan när har jag brytt mig om att vara trendig? Den behöver nog laddas lite oftare än när den var helt ny, men det är inget betungande då jag i regel brukar befinna mig nära ett eluttag flera gånger om dagen.

"Den är ju trasig här."

Nej, det är den inte och det vet han också. En liten spricka på skärmen, som inte stör funktionen alls. Att säga att telefonen är trasig för det är lika osant som att säga att en människa är slut för att hon har ett ärr i ansiktet.

"Den här menar du? Den gör inget, i alla fall inte nu."

"Men den börjar bli gammal också va?"

"Din mormor med, tänker du ersätta henne med en yngre kvinna?", tänker jag. Det säger jag inte. Jag säger "Fyra år, kanske. Jag kommer använda den tills den går sönder. Då köper jag en ny".

Han tittar på mig med samma min som om jag pratade om ett ark toalettpapper. Men det blir inget ytterligare köp än hörlurarna. Ledsen grabben – du gick på fel kund.

Renovering verkar nästan ha blivit ett folknöje, men ger krönikören kalla kårar.
Foto: Anders Wiklund/TT

Min mormor har haft samma soffgrupp i 30 år, och den hade kanske 10 år på nacken när hon fick den. Jag tror inte att det någonsin varit aktuellt att byta ut den. Varför skulle hon? Den är hel, ren och man sitter skönt i den. Ingen modern designersoffa av någon exklusiv formgivare skulle ge mig samma hemkänsla som denna, som sett flera generationer barn dricka hallonsoda i den. Man får många fikastunder med barnbarnen för pengarna man sparar på att inte köpa en soffa.

Mormor är nog ett barn av sin tid, men jag tänker ofta att det är så jag vill leva. Jag vill inte byta ut funktionella saker bara för att jag kan. Har svårt att se att det skulle ge mig något av värde. Tvärtom tror jag att det skulle komma att komplicera mitt liv.

Jag ser folk som med lätthet slänger tusenlappar på en ny soffa fastän de inte behöver en, tillbringar hela kvällar med att kolla i inredningskataloger och samtidigt klagar över att de är panka och har så lite tid. Varför?

Tänk att det finns de som dagdrömmer om att renovera kök, för skojs skull. Jag har på riktigt drömt mardrömmar om det. All tid, stress och mångsiffriga belopp det tar och som bara kommer att resultera i vad jag redan hade: ett kök. Det gör jag först när det är av nöden tvunget. Kanske målar jag om färgskavda skåpluckor, om jag vill ha lite nytt. Mina vänner vill äta middag hos mig oavsett vilken diskbänksmodell jag har.

En gång upptäckte jag en liten reva i min tapet. Någon tyckte att det kanske ändå var dags att tapetsera om, för de var ju gamla. Butiken hade jätterea så jag kunde passa på att fynda. Jag gillade de ovanliga tapeterna, ställde en tavla framför revan och problemet försvann. Kostnad: 0 kronor. Tidsåtgång: fem sekunder. Stresspåslag: obefintligt.

Ett superfynd, om ni frågar mig.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.