• idag
  28 okt
  10°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

En lärorik resa

Familj
PUBLICERAD:
En bild från Lena Skotings lärorika resa till Jerusalem.

Våren 2014 vikarierade jag som domprost i Karlstad. En kombination av sjukdom och kort varsel ledde till att jag då fick åka med på ”Kyrkoledarresa” till Jerusalem. Jag visste inte så mycket när jag blev inkastad i uppdraget, men fick lära mig desto mer under tiden.

Ungefär var tionde år åker ledarna för Sveriges kyrkor och samfund på en gemensam resa till Israel och Palestina, för att öka kunskapen och stärka gemenskapen. Sveriges Kristna Råd står som organisatör och reseledare. Med på resan den här gången var ett 15-tal personer från hela landet. I gruppen fanns bl a generalsekreteraren för Sveriges kristna råd, baptistpastorn Karin Wiborn, den katolske biskopen, sedermera kardinalen Anders Arborelius, Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson, Frälsningsarméns kommendant för Sverige och Lettland, tre ortodoxa präster… och så två representanter för Svenska kyrkan: dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd och jag. Det var många gånger jag fick nypa mig i armen och undra hur Lena från Säffle hamnat i det sällskapet.

Jag träffade gruppen första gången på Arlanda klockan fem på morgonen dagen då planet skulle lyfta. Jag blev omedelbart väl mottagen och kände mig både välkommen och respekterad. Ingen mer än jag själv verkade undra hur det kom sig att jag var där.

Det blev en fantastisk resa. Lärorik, omtumlande, engagerande och spännande. Vi bodde på Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, där varje dag inleddes med morgonbön i det lilla kapellet. Vi turades om att leda morgonbönerna. Alla gjorde enligt sin kyrkas tradition – och alla andra engagerade sig med liv och lust även i det som var ovant för dem själva.

Att resa runt i Israel och Palestina tillsammans med tre ortodoxa präster visade sig ge en särskild kvalité åt upplevelsen. De lokala kyrkorna är oftast en del av den ortodoxa traditionen och våra medresenärer kunde förklara så mycket mer om traditioner och innebörd att det blev otroligt givande.

Efter några dagar ville Anders Wejryd prata med mig, för att försäkra sig om att jag trivdes och kände mig välkommen i mitt inkastade uppdrag. Jag försäkrade honom att jag verkligen var glad och tacksam för den möjlighet jag fått och berättade att jag blivit glatt överraskad av den goda stämningen, respekten för de olika kyrkornas traditioner och den vänliga stämningen mellan deltagarna.

Ärkebiskopen bekräftade min upplevelse och förklarade att det inte var någon tillfällighet. När ledarna för Sveriges kyrkor möts är samtalsklimatet gott och stämningen god. Det är människor som tycker om varandra och respekterar varandras olikheter. ”Det tycker jag att du ska berätta när du kommer hem till Säffle.” Sa han. Så det försöker jag komma ihåg att göra så ofta jag får möjlighet.

Den här helgen handlar kyrkoårets texter om ”Enheten i Kristus”. Evangelisten Johannes berättar hur Jesus ber för sina lärjungar – för oss, med orden: ”Jag ber att de alla ska bli ett och att liksom du fader, är i mig, och jag i dig, också de skall vara i oss.”

Det har funnits tider i historien då kyrkor splittrats och människor från olika kyrkor gått ut i krig mot varandra. Men så är det inte idag. Vi går mot ökad respekt och mer samarbete. Det är en utvecklig åt rätt håll, som vi får glädja oss åt denna helg och fortsätta arbeta för och be för varje dag.

Guds välsignelse till alla!

Lena Skoting

Kontraktsprost

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.