Hoppa till huvudinnehållet

Slår ett slag för racketsporter

Publicerad:
Cecilia Snöbohm, krönikör
Cecilia Snöbohm, krönikör

Padel, en sport som växer så att det knakar. Från att det var ett fåtal personer som kände till sporten för bara ett par år sedan, till att det byggs stora padelarenor runt om i landet. Säffle var ganska sena med att få en padelbana, så sent som i augusti i år, men är det inte fantastiskt hur fort den lockat nya ansikten till Billeruds Tennishall? Ännu mer intressant är det att någon annan nappat på idén om att bygga en fristående padelhall i Säffle. Men vad innebär det egentligen? Kan det bli konkurrens med Billeruds Tennisklubb, blir det för många banor eller är det mest fördelar? Ni vet ju hur tennisen slog igenom på 80-talet med stora namn som Björn Borg och John McEnroe, alla skulle spela tennis och banor byggdes. Nu står det många förfallna banor lite runt om i riket och som inte håller ett perfekt skick eller blivit ödelagda. Tennisen har inte samma status som den hade förr. Även om det fortfarande är en mycket rogivande och rolig sport att utöva, både som proffs och amatör, så är det ett faktum att den inte är lika stor längre.

Skillnaden med padel är däremot att sporten inte är lika utmanande för amatörer och det har gjort att trenden även ökat hos vardagsmotionärer. Jag ifrågasätter inte att sporten ska vara döende om några år, däremot vill jag inte att den ska dala ut. Men det jag tänker är att snart kommer det synas stora padelnamn inom sporten och man undrar vem som kommer att bli padelns Roger Federer eller Serena Williams, för padel är fortfarande i en växande fas.

Racketsport överlag är intressant och kan man utöva det ena så går det oftast lätt att hantera dem andra. Här tror jag att Billeruds TK hittat ett vinnande koncept. Och som jag hört den senaste tiden, är padel en bra inkörsport till tennisen. Är man inte van att hantera tennisracket, men gärna skulle vilja bli bra på det, då är det faktiskt padel man ska börja med. Sen har ju tennishallen etablerat ytterligare en ny sektion och nyligen blev klubben berikat med både padel- och bordtennissektioner. På två månader har anläggningen gått från tennishall till en attraktiv rackethall. Och det tar inte stopp där, Herrgårdshallen alldeles intill tennishallen har även fem banor för badmintonspel, så varför inte låta det döpas om till ett Racketcenter? För det är just vad det har blivit.

Det vore häftigt om Säffle med hjälp av tennisklubben faktiskt började locka en större skara racketutövare, nu tänker jag framförallt på proffs. Förutsättningarna finns och det är oftast där som skon klämmer, att det är för långt till närmaste rackethall. Men jag ser gärna att det växer fram talanger i någon utav racketsporterna som faktiskt Säffle har möjligheten att erbjuda. Visst ät det flera talanger på gång och jag väntar ivrigt på att det ska ske en riktig genombrottsfas i vår lilla stad.

Artikeltaggar

BordtennisKrönikorPadelSäffleSportTennis

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.