Hoppa till huvudinnehållet

Handelsbanken slaktar kontor – tusen får gå

Publicerad:
Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström. Arkivbild.
Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani / TT

Handelsbanken drar kraftigt ner på antalet kontor. Cirka tusen personer berörs de närmaste åren, enligt banken.

I dag har Handelsbanken cirka 380 kontor. De ska ner till 200 mot slutet av 2021. I samband med det satsar banken en miljard kronor på ökade IT-investeringar.

Neddragningen av kontoren innebär en personalminskning på tusen personer, enligt ett pressmeddelande.

"Kundernas digitalisering har nu nått en punkt där banken kan ta ett nytt steg i sin utveckling – både på kontoren och på de digitala mötesplatserna", skriver banken.

Personalen fick beskedet på onsdag morgon.

– Det är ett väldigt tråkigt besked. Vi kommer att göra allt för de enskilda individer, medarbetare och medlemmar som drabbas och för att de ska bli behandlade med stor respekt och omsorg, säger Anna Hjelmberg, förtroendevald för Handelsbanken vid Finansförbundet.

Förhandlingar ska nu inledas mellan fack och arbetsgivaren gällande övertaligheten och för att se om man kan lösa vissa situationer med omplaceringar.

– Det är de diskussionerna vi ska påbörja och se hur vi ska kunna lösa på bästa sätt, säger Hjelmberg.

Väntat väldigt länge

Aktiemarknaden har väntat på ett besked som detta väldigt länge, konstaterar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. Sedan 2010 har antalet bannkontor i landet minskat rejält, från 1 934 kontor till 1 312 kontor 2019, enligt Svenska Bankföreningens statistik. Handelsbanken har dock inte hängt på kontorsminskningstrenden. Banken har hållit fast vid sin kontorsstrategi, men kundstrategin inom branschen är att allt mer går via internet.

Då blir det en utmaning för en bank som så envist håller fast i sina kontor, förklarar han. Men nu har alltså även Handelsbanken bestämt sig för att växla över mer åt det digitala.

Frågan är om Handelsbanken nu ligger hopplöst efter de andra bankerna.

– Handelsbanken är väl inte berömd för sin kvalitet på it-tjänster. Men det gäller alla storbankerna.

Han nämner Klarna, och den stora framgång som bolaget har nu.

– Klarna är på sätt och vis ett underbetyg till bankerna. Här dyker det upp ett bolag helt utifrån och skapar en bättre betalningstjänst än bankerna. Det är ett sektorgemensamt problem, säger Esbjörn Lundevall.

Handelsbanken har också beslutat att inte betala aktieutdelning till ägarna i år. Styrelsen har beslutat att inte kalla till extra bolagsstämma i höst, enligt ett separat pressmeddelande.

Hoppet ute

I våras sköt styrelsen upp beslutet till hösten för att eventuellt återkomma med ett utdelningsbeslut då. Så blir det alltså inte.

– I dag stängdes alla chanser till höstutdelning med det här beskedet. Vi har haft i våra prognoser att det inte skulle bli någon, säger Esbjörn Lundevall.

Kanske har det funnits någon som suttit och hoppats på utdelning men nu slocknade det hoppet. I och med det blir nog aktiemarknaden påverkad. Marknaden påverkas antagligen också positivt av beskedet om de stängda kontoren, tror han.

Artikeltaggar

EkonomiHandelsbankenSverige

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.