Hoppa till huvudinnehållet

Teater på coronavillkor

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se

Det är nog många som känner sig svältfödda på kulturupplevelser efter ett halvår med corona. I höst bjuder Säffle Teaterförening in till tre föreställningar, som kan genomföras med respekt för pandemin.

Förintelseöverlevaren Walter Kielbas liv är bakgrunden till föreställningen Svarta Moln. Bilden är från en tidigare uppsättning.
Förintelseöverlevaren Walter Kielbas liv är bakgrunden till föreställningen Svarta Moln. Bilden är från en tidigare uppsättning. Foto: Dan Enwall

Avstånd och noggrann renlighet är A och O för att kunna njuta av liveteater i dessa tider, vilket arrangören är fullt medveten om.

– Det kommer att vara goda avstånd i både foajé och salong och inget fika i pausen, för att undvika grupperingar och köer. Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens råd och kommunens tolkning av restriktionerna, säger Krister Lönn, ordförande.

Höstens program inleds den 3 oktober på Sagabiografen med Svarta Moln, en monolog av Eva-Mi Tapper i regi av Mattias Walan. Monologen bygger på förintelseöverlevaren Walter Kielbas anteckningar om de fasansfulla minnena av koncentrationlägret, men också om att livet fick en ny chans när han till slut kom till Karlstad.

Den 17 oktober flyttar cirkuslivet in i Säffle kyrka med föreställningen Med Löv och lust. Cirkusprinsessan Sara Jane berättar med kroppen som röst om en karaktär som lever i ett grönskande paradis men som genom omedvetna val hamnar i en trasig och destruktiv värld. En berättelse om anpassning och naturens betydelse, för hela familjen. Musiken är komponerad av säfflekillen Olof Göthlin.

Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget får liv på Sagabiografens scen.
Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget får liv på Sagabiografens scen. Foto: press

Avslutningsvis spelas den 19 november Ormens väg på hälleberget på Sagabiografen. Det är en musikalisk tolkning av Torgny Lindgrens roman med samma namn; en tragikomisk historia om arvsynd, förtryck och hämndlust i den västerbottniska byn. Jonas Hedlund är både producent och skådespelare.

Artikeltaggar

Eva-Mi TapperKrister LönnMattias WalanNyheterNöje/KulturSäffleSäffle kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.