Hoppa till huvudinnehållet

Wiksfors Bruk och Naturbyn får Stora Turismpriset

Publicerad:
Wiksfors Bruk och Naturbyn har utsetts till vinnare av Stora Turismpriset 2020.
Wiksfors Bruk och Naturbyn har utsetts till vinnare av Stora Turismpriset 2020. Foto: Jenny Nohrén

Wiksfors Bruk och Naturbyn i Långserud har utsetts till vinnare av Stora Turismpriset 2020.

– Jätteroligt! Vi har haft en otrolig sommar. När vi öppnade hade vi inte riktigt räknat med den tillströmning av besökare och den uppskattning vi fått, säger Thomas Peterson, en av drivkrafterna bakom succén.

Många företag inom besöksnäringen har under coronapandemin fått tänka om och tänka nytt. Mot den bakgrunden delas Stora Turismpriset i år ut till ett företag eller organisation i varje län som under pandemin har arbetat med sin verksamhet på ett nytänkande och hållbart sätt.

I år utses inte en enskild vinnare utan istället lyfts alla läns nominerade som vinnare av Stora Turismpriset 2020.

I pandemins spår

Värmlands vinnare är alltså Naturbyn/Wiksfors bruk. Naturbyn och entreprenören Thomas Peterson i Långserud i premierades med Värmlands Turismpris 2019 då han av Säffle-Tidningen också blev utsedd till Årets Säfflebo.

De flesta av Naturbyns gäster kommer vanligtvis långväga men med pandemin skedde en dramatisk förändring av förutsättningarna att ta emot både internationella gäster och svenska resenärer med mer än två timmars bilresa bort.

Thomas Petersons Naturbyn fick även 2019 Stora Turismpriset då Thomas av Säffle-Tidningen också utsågs till Årets Säfflebo.
Thomas Petersons Naturbyn fick även 2019 Stora Turismpriset då Thomas av Säffle-Tidningen också utsågs till Årets Säfflebo. Foto: Marina Johansson

Thomas Peterson hade i det skedet redan inlett ett samarbete med entreprenörerna Jonas Byh och Lars Wikholm genom att tillsammans köpa det närmast förfallna bruket i Viksfors.

– Pandemin gav utvecklingsprojektet extra bränsle, berättar Thomas.

Med en enorm kraftsamling, kreativitet och känsla för vad Värmlands hemestrande invånare och svemestrande inhemska besökare efterfrågar, har företagarna i Wiksfors Bruk AB på kort tid etablerat ett av Värmlands mest uppmärksammade besöksmål.

– Genom att återanvända material och bevara de äldre byggnadernas karaktär har de skapat spännande miljöer till dagens verksamheter. Här finns nu flera butiker med fokus på design, hantverk, kläder och antikviteter, en hantverksmässigt byggd ugn som utgör grunden till ett bageri/restaurang som serverar ”vedbränt bröd med ost”, träskulpturhantverkare, mikrobryggeri samt våffelkafé med innovativ meny, står det i motiveringen till pristagarna.

Det är mer på gång

Thomas Peterson uppskattar utnämningen.

– Det är alltid roligt att vara en vinnare och vi har haft en otrolig sommar. Den tillströmning av besökare och den uppskattning vi fått hade vi inte riktigt räknat med när vi öppnade. Och det är mer på gång, det händer något hela tiden, säger Thomas Peterson.

Mia Landin är vd på Visit på Värmland:

– Jag är otroligt stolt över utvecklingen av Wiksfors bruk som blivit ett riktigt uppsving för den värmländska besöksnäringen och tycker att de är väl värda Stora Turimspriset 2020. Coronakrisen är tuff för näringen men Wiksfors bruk är ett bevis på att det kan uppstå väldigt mycket kreativt och positivt också, säger hon.

Naturbyn/Wiksfors bruk vinner 10 000 kronor som ska användas till en kunskapshöjande aktivitet samt en workshop-dag som fokuserar på aktuella trender och förnyelse. Priset delas ut den 25 november.

Artikeltaggar

EkonomiLångserudMia LandinNaturbynNyheterSäffle kommunStora TurismprisetThomas PetersonTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.