Hoppa till huvudinnehållet

Bruket har fått ett eget bryggeri

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Wiksfors Bryggeri drar igång verksamhet  med Anders Nilsson som bryggare. Till vänster delägaren Lars-Evert Wikholm som ska få provsmaka Brukets gyllengula.
Wiksfors Bryggeri drar igång verksamhet med Anders Nilsson som bryggare. Till vänster delägaren Lars-Evert Wikholm som ska få provsmaka Brukets gyllengula. Foto: Claes Österman

När man öppnar plåtdörren längst in i det gamla bruket i Wiksfors, möts man av en doft av humle och malt. Det är Anders Nilsson som precis har gjort i ordning en ny sats av bruksbryggeriets julöl. En första omgång är redan färdig och provsmakad och i det nystartade bryggeriet tycks bryggaren ha hittat det perfekta receptet.

– Jag hoppas det. Julölen släpps nästa helg när vi är med på matresan Smaka på Värmland, berättar Anders.

På prisbelönta Wiksfors Bruk i Långserud kan allt hända. Nu har bruket fått ett eget bryggeri med småskalig produktion av öl.

– Vi satsar på en lättöl som gästerna kan dricka till husets pizza - eller bränt bröd med ost som kocken kallar det. Men det är en lättöl som skiljer sig från den traditionella. Det tror jag att alla som smakat den, kan intyga, säger Anders Nilsson som är husets bryggare och numera jobbar i bryggeriet tre dagar i veckan.

Produktionen inleds med att Anders häller krossad malt i hett vatten vilket bildar mäsk.
Produktionen inleds med att Anders häller krossad malt i hett vatten vilket bildar mäsk. Foto: Claes Österman

Det är han som tillsammans med Lars-Evert Wikholm och dennes svärson Karl Wikholm, har startat bryggeri i Wiksfors bruk.

– Men det är Anders som kan brygga öl. Han har alla färdigheter och kan allt från smaker till snygg paketering, säger Lars-Evert, som är en av drivkrafterna bakom Wiksfors Bruk.

Ölbryggningen började i försiktig skala för att man ville servera något exklusivt till de vedugnsbakade pizzor som gjort så stor succé. Och vad kunde vara med exklusivt än en smakrik öl direkt till matbordet från bryggeriet på andra sidan väggen?

Ölen gjorde succé och efterfrågan ökade och då bestämde man sig för att utöka produktionen.

– Det är fortfarande småskaligt men siktet är naturligtvis inställt på att den här goda ölen ska nå ännu fler kunder. På sikt hoppas vi att Systembolaget ska ta in den, säger Lars-Evert.

Smaksättningen är avgörande och Anders har sina egna knep för att hitta rätt.
Smaksättningen är avgörande och Anders har sina egna knep för att hitta rätt. Foto: Claes Österman

Men då blir det lite starkare än den lättöl på 2,1 procent som man nu brygger.

– Det var ganska självklart att börja brygga lättöl, säger Anders. Det produceras mycket starköl och alkoholfri öl men god lättöl är en bristvara. Så i stället för att späda ut öl till lättöl som man brukar göra, brygger vi direkt till rätt alkoholstyrka och satsar allt på den goda smaken.

Han har allt fokus på att framställa en lättöl med så mycket smak och karaktär att ingen ska behöva fråga efter en starköl. Där har bryggare Nilsson lyckats mer än väl.

– Jag har testat och provat med alla möjliga recept och tycker själv att det blivit riktigt bra. Både den gyllenegula och den nya julölen är jag riktigt nöjd med, säger han.

Wiksfors Bryggeris julöl är en nyhet som släpps nästa vecka i samband med matresan Smaka på Värmland.
Wiksfors Bryggeris julöl är en nyhet som släpps nästa vecka i samband med matresan Smaka på Värmland. Foto: Claes Österman

Det är bara att instämma. Både när det gäller fyllighet, maltighet. doft, beska, färg, skum, eftersmak och alla andra kriterier - Anders kan brygga öl. Men så har han hållit på länge med att utforska och experimentera.

Varifrån kommer intresset?

– Det började som en hobby. Jag önskade mig en ölbok i julklapp. Jag sträckläste den och bestämde mig för att ta prova själv. Jag har alltid varit intresserad av matlagning men också fysik och kemi som faktiskt är bra att kunna när man brygger öl, säger Anders.

I det gamla bruket har man nu gjort i ordning ett bryggeri där Anders på ett förmiddagspass kan producera 50 liter öl, det vill säga 150 flaskor.

– Det tar fem timmar från det att jag kokat upp vattnet och lagt den krossade malten i blöt till dess att ölen är klar att kylas och jäst tillsättas, berättar Anders.

Att fästa etiketter på flaskorna är tidsödande men viktigt eftersom Anders tycker att paketeringen är viktig.
Att fästa etiketter på flaskorna är tidsödande men viktigt eftersom Anders tycker att paketeringen är viktig. Foto: Claes Österman

Processen innehåller många led och det krävs stor noggrannhet. En viktig del är smaksättningen och där har Anders experimenterat mycket med att blanda och rosta olika sädesslag för att skapa unika smaker och ge ölen karaktär. Han fäster också stor vikt på paketeringen vilket märks på den specialbeställda flaskan och de snygga etiketter som Anders själv har designat. Flaskorna är i själva verket så populära att många matgäster behållit dem som souvenirer.

Anders stortrivs i sitt bryggeri.

Wiksfors gyllengula har gått hem hos gästerna.
Wiksfors gyllengula har gått hem hos gästerna. Foto: Claes Österman

– Det är en ynnest att få syssla med det här och jag är väldigt glad att Lars-Evert kunde ordna en lokal och skapa den här möjligheten, säger Anders.

Har ni planerat hur ni ska göra om ni lyckas så bra att produktionen måste öka?

– Jadå. Vi har alla möjligheter att utöka. Vi räknar nog med det, säger Lars-Evert med ett leende.

Produktionen är präglad av ett tydligt miljötänk. I processen används bara naturliga produkter och Anders har en idé om hur korngröten som bildas efter mäskningen, kan återanvändas.

– Det är perfekt hönsmat men vi har testat att baka fröknäcke av den. Det blev fantastiskt gott, berättar han.

Brukets öl är så populära att de säljs i presentförpackningar i brukets egna butik.
Brukets öl är så populära att de säljs i presentförpackningar i brukets egna butik. Foto: Claes Österman
I fönstret framför forsen råder en stämningsfull atmosfär.
I fönstret framför forsen råder en stämningsfull atmosfär. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Anders NilssonLars-Evert WikholmLångserudMat och dryckNyheterSäffle kommunWiksfors BryggeriÖl

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.