• idag
  28 okt
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kära små hjärnsläpp

Krönikor
PUBLICERAD:
Det händer att folk säger att jag är smart.
Det är ju trevligt att höra.
Men om jag nu är så smart – varför är jag då så dum?

Jag skulle kunna fylla krönikor för resten av mitt yrkesliv helt på ämnet idiotgrejer som jag gör. Tillfälliga nätverksstörningar, en hiss som inte går ändå upp, kalla det vad ni vill. Men jag nöjer mig med en sådan anekdot, för denna gång.

När jag var 19 år och nyss flyttat utomlands, hade jag en längre tid gått runt med en konstig öm känsla långt in i kindtrakten på ena sidan ansiktet. Till slut övergick det i en kliande, skavande värk som inte längre kunde ignoreras. Jag gapade allt vad jag kunde medan jag tittade i badrumsspegeln – och synen tog mig till en Alien-film.

Ett stenhårt litet risgryn som trängde sig genom tandköttet, likt en envis maskros som gror genom betongen.

En tand. Vad i helvete?

Jag insåg att jag skulle bli tvungen att gå till tandläkaren och ge denne en dag i karriären som hen alltid skulle minnas som en före/efter-markör. Jag hann se sensationsrubriker blixtra förbi: "TÄNDER VÄXTE I MUNNEN PÅ VUXEN KVINNA". Det var inga 15 minuter i rampljuset som jag hade bett om att få.

Innan mitt ödesdigra samtal till tandläkaren i Clonakilty skulle jag bara göra vad jag antar att de flesta nyvuxna gör i en plötslig kris. Ringa mamma. Det var dyrt att ringa till utlandet men det var väl spenderade pengar, vill jag lova. Man kan inte sätta ett pris på att slippa bli en vandringssägen inom det irländska tandläkarskrået.

– Mamma, du kommer aldrig att tro mig nu men... jag håller på att få en ny tand! sa jag och stålsatte mig inför hennes chock.

Den uteblev.

– Jaså du får visdomständer! Det har jag inga men din pappa har alla fyra. De kommer ofta när man är runt 20, så du är helt normal.

Fysiskt normal ja, men i den stunden oklart hur det stod till med psyket. Jag hade glömt bort att det fanns något som hette visdomständer och som man får när man är vuxen. Trots att jag givetvis kände till det, egentligen, var det en kunskap som just då tagit semester och fått en vikarie som skrek att jag var någon sorts mutant.

Ingen människa är så smart att hen inte slås av riktigt dumma tankar.
Foto: Christian Gustavsson

Jag kan dela med mig av sådana här saker utan skam eftersom jag vet att jag inte är ensam. Även de skarpaste av hjärnor har sina släpp. En mycket intelligent man var glad över att kunna överraska en vegankompis med gelégodis som inte hade något animaliskt innehåll – det var nämligen gjort av nötgelatin. "Fantastiskt att man lyckats utvinna gelatin ur nötter", menade han. Tills någon tyvärr fick spräcka bubblan genom att påpeka att nöt i detta fall syftade på nötdjur, inte nötter.

En person i min närhet tyckte att det var jätteläskigt att Apoteket sålde medel som gjorde att naglarna slutade växa. Det var innan någon berättade för henne att "stopp å' väx" inte betydde "sluta att växa", utan att Stopp & Väx heter så för att det ska få en att sluta bita på naglarna så att de kan växa.

En tredje person satt i telefonkö i en halvtimme för att få svar på vad i hela friden som menades med "kortnummer" på abonnemanget han skulle signera. Kort som i "inte lång", alltså. "Om man inte ska skriva hela numret får de faktiskt specificera vilka siffror som jag ska ange". Att kortnummer betydde numret som står skrivet på hans bankkort – i sin helhet – förstod han först när han talade med kundtjänst. Någonting säger mig att det är en felläsning som han inte gör om i första taget.

Och visst känner vi alla någon som letat efter en försvunnen sak, samtidigt som denne hela tiden håller just det föremålet i handen? Ja, den någon är förmodligen både du och jag.

En sak är säker: mycket skratt har man fått genom hjärnsläppen. Tur att vi är idioter tillsammans.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.