• idag
  28 okt
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Serierna drar ihop sig

Fotboll
PUBLICERAD:
Sportkrönika - Cecilia Snöbohm
Foto: Claes-Göran Österman

Vilket fotbollsår det har varit. Först blev allt inställt och förskjutet i mars. Med ovisshet fick fotbollsspelarna i Säffle vänta ända till början av juni för besked om seriespel. Slutligen kom beskedet, ett par veckor efter att man klarlagt att elitlagen fick genomföra matcher, att lag i de lägre divisionerna också fick spela. För lagen i Säffle kommun skulle det däremot enbart handla om enkelmöten. Fotbollslagen fick med andra ord endast en match på sig i kampen om tabellplacering. En match, mot varje lag i serien, är det ens optimalt? Tydligen, för även om de till varje match har spelat som att det var "årets viktigaste match", så har de gjort det med bravur.

Och det börjar dra ihop sig i serierna, vissa har redan säkrat sina kontrakt med att stanna kvar och andra är på väg att ta sig till toppen av tabellen för en kamp om avancemang. Vi ser Svanskogs IF, Gillberga FF och Eskilsäters IF som är helnöjda med att stanna kvar ytterligare ett år i respektive serie, där alla tre hade gemensamt mål om att stanna kvar och klarade det. Värmlandsbro SK ligger tätt intill kvalstrecket och halkade ner precis under det efter att Töcksfors IF 2 segrade i onsdagskväll. Endast en poäng skiljer mellan lagen. Får man visualisera, är det bara ett kvalstreck och ett par kvalmatcher från att Värmlandsbro spelar derby mot Svanskog i femman nästa år. Om inte annat, går Säffle SK:s lag i division 7 som tåget och är hittills obesegrade, kliver de upp i sexan väntas det fyra derbylag i den serien, om VSK blir kvar förstås.

Sedan har damlaget i Säffle SK imponerat enormt första året i division 1. Att vara nykomlingar är minst sagt en svår uppgift, men det har man knappt märkt av. De har spelat fotboll i ettan som att de varit där ett tag, några år minst. En utomstående hade nog aldrig trott att de var ett färskt lag i serien. Spelarna har verkligen visat att de tillhör division 1-klass och det finns flera som har vad som krävs för att nå högre. Adina Jansson, mittfältaren som sliter och gör ett viktigt grundarbete mitt på plan, den tjejen kan nå riktigt långt i karriären och hon är på god väg med ihållande landslagsuppdrag. Systrarna Svea och Ebba Rehnberg, nog för att de spelar på helt skilda positioner, men fotboll, det kan dem. På forwardsposition är Svea den som ser till att motståndarlaget aldrig får vila i försvaret samtidigt som hon är en äkta poängmaskin, och Ebba är en rejäl mittbacksgeneral, med en välförtjänt kaptensroll för sin trygghet och stabilitet på planen. Sedan har damlagets två rutinerade spelare, Amelie Facht och Nathalie Wetese dragit på en extra växel i division 1, nog för att de tidigare visat kapacitet för högre spel, så har de numera gett kvitto på att ettan inte är några konstigheter. Amelie har ett fruktat tillslag och nu har hon även fått visa att både hennes löpstyrka och tillslag producerar, för mål har det blivit. Kan damlaget behålla en stomme och i princip alla spelare till nästa säsong, då vågar jag tro på att de tillhör toppstriden nästa år. Och inte att förglömma, damernas U-lag i trean har även de ett gäng unga talangfulla tjejer att hämta, slitstarka Alicia Frankert för att lyfta någon. U-laget har också gjort sitt första år i en högre division och det blev tydligt att Säffle bör ha ett lag i både division 1 och 3, för de har verkligen visat att de håller för dessa nivåer.

Och Säffles herrlag i division 3 och 4 har gått från klarhet till klarhet, för den korta tid de fått tillsammans som en enhet så har de visat stor potential till att nå högre. Här tycker jag att en enkelserie eventuellt var lite för fattigt för deras första år, men de har ändå lyckats fått ihop lagdelarna på ett förhållandevis bra sätt med tanke på förutsättningarna.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.